Ce este terapia craniosacrala?
In 1930, osteopatulamerican William Garner Sutherland a pus bazele osteopatiei craniene. El a descoperit ca oasele craniene nu se stabilizeaza odata cu varsta, cum se credea, ci prezinta o miscare involuntara. Aceasta miscare este influentata de circulatia fluidului cerebrospinal (fluidul cu rol de protectie care circula prin canalul spinal si creier) si poate fi blocata. El a dezvoltat cateva tehnici folosind masaje foarte gentile pentru a incuraja eliminarea stresului si durerii ce poate aparea in craniu sau in corp.
Terapia craniosacrala a fost dezvoltata de doctorul osteopat John E. Upledger in urma studiilor stiintifice pe care le-a condus la Universitatea de Stat Michigan din Statele Unite, intre anii 1975-1983, unde a fost profesor de biodinamica si cercetator clinic.
Terapia craniosacrala este o metoda foarte blanda de evaluare si imbunatatire a functionarii sistemului fiziologic al corpului, numit sistem craniosacral, compus din membranele meningeale si lichidul cefalorahidian care inconjoara si protejeaza creierul si maduva spinarii. Folosind o atingere blanda, in general de numai 5 grame, similara cu greutatea unei monede de 50 bani, terapeutul elibereaza restrictiile din sistemul craniosacral, ceea ce duce la imbunatatirea functionarii sistemului nervos central.
Datorita faptului ca terapia craniosacrala stimuleaza procesele naturale ale corpului, de autocorectare si autovindecare, ea este tot mai mult folosita preventiv, pentru intarirea rezistentei la imbolnavire si are eficienta intr-o gama larga de probleme medicale asociate cu dureri si disfunctii.
Un tratament tipic dureaza intre 45 minute si o ora. In timp ce pacientul se afla intins pe masa de tratament, complet imbracat cu haine lejere, terapeutul va avea palmele de-a lungul corpului, pe picioare, pe cap sau pe torace, va sustine capul sau coloana vertebrala, in vederea eliminarii tensiunilor acumulate.
Desi nu este necesar sa se manifeste la fiecare tratament, un alt fenomen, numit Eliberare somatoemotionala poate aparea ca urmare a reamintirii unor momente traumatice si/sau emotionale. Aceasta este un fenomen normal care ajuta corpul la reversul disfunctiei si restaureaza nivelul optim de mobilitate. Eliberarea somatoemotionala este o tehnica dezvoltata de Dr. John Upledger care permite atat eliberari de restrictii la nivel fizic, cat si eliberari semnificative ale componentelor emotionale. Odata ce eliberarea somatoemotionala incepe, activitatea sistemului craniosacral se opreste brusc.
Terapia craniosacrala se adreseaza atat persoanelor cu probleme de sanatate cat si persoanelor sanatoase care vor sa-si pastreze un tonus de viata normal, sa faca fata stresului zilnic mai usor. E adecvata tuturor grupelor de varsta de la nou-nascut la varsta a treia.
Tratamentul aplicat copiilor si in special la nou-nascut este extrem de eficace si de important, atat din punct de vedere fizic, dar si la nivel emotional.
Terapia craniosacrala nu interactioneaza in mod negativ cu nici un fel de alta forma de terapie sau medicatie, este o terapie fara risc sau efecte secundare. Terapeutul nu va diagnostica si nici nu va prescrie medicamente.
Prin imbunatatirea ritmului craniosacral se obtine o imbunatatire a circulatiei limfatice, sanguine, nervoase si energetice in toate partile corpului. Printre afectiunile tratate cu succes prin aceasta tehnica de masaj se numara cifoze, scolioze, hernii de disc, osteoporoze, paralizii ale membrelor superioare si inferioare si alte afectiuni ale sistemului osos si nervos. Sunt persoane care au nevoie doar de un tratament pentru a se simti bine, sunt altele care au nevoie de 3-5 tratamente si altele care ar avea nevoie de tratament intensiv. Totul depinde de felul in care corpul fiecarui individ reactioneaza si receptioneaza efectele tratamentelor.
Se recomanda ca pe durata unui sejur care include sedinte de terapie craniosacrala sa apelati la o dieta echilibrata, bogata in legume, fructe si sucuri naturale.