Lamela de lemn stratificata este un produs executat din lemn 100%. Constructia acestei lamele este foarte rezistenta la modificarile de temperatura si umiditate. Nu unul, ci trei straturi de lemn formeaza o structura în cruce care îi asigura o stabilitate dimensionala înalta. Fiecare lamela de lemn este un produs finit, care este finisat cu un strat superior gata de exploatare imediat dupa montaj. Orice persoana careia îi place sa mestereasca este capabila sa monteze pardoseala de sine statator.
MONTAJ PARCHET STRATIFICAT
Înainte de efectuarea montajului pardoselilor din lemn stratificat ar trebui sa fie finalizate orice lucrari umede pe suprafetele peretilor, tavanelor, mansardelor cum ar fi: grunduirea, nivelarea, zugravirea sau efectuarea tencuielilor decorative. Umiditatea substratului de ciment nu trebuie sa depaseasca 2%, a celui anhidric pâna la 0,5%, iar de lemn pâna la 8%. Umiditatea relativa a aerului trebuie sa se plaseze în intervalul de la 45% pâna la 60%, iar temperatura aerului de la 18 pâna la 24 °C (64 °F pâna la 75 °F). Umiditatea lamelei de lemn stratificate trebuie sa fie între 5% pâna la 9%.
MONTAJ PARCHET TRIPLUSTRATIFICAT – PAS CU PAS
1.
Pentru montaj parchet triplustratificat
Barlinek va fi nevoie de urmatoarele unelte:– ciocan cu cap de lemn 1 kg– laba de montaj– bloc de montaj din lemn– fierastrau manual sau mecanic– masurator banda, creion, cutit de taiere
2.
Pardoseala din lemn poate fi montata pe orice substrat drept si uscat. Înainte de montaj substratul trebuie desprafuit, iar denivelarile nivelate cu o spatula.
3.
Înainte de montajul pardoselii trebuie sa verificati denivelarile substratului. Acestea nu trebuie sa depaseasca 3mm pe o lungime de 2m.
4.
Nu uitati sa aclimatizati placa la locul de montaj în ambalajul de fabricatie timp de minim 48 de ore înainte de instalarea acesteia. În aceasta perioada pardoseala se va aclimatiza la conditiile în care va fi montata si aclimatizata.
5.
Dupa desprafuirea sapei trebuie sa instalam stratul de izolare pe care vom monta pardoseala noastra, de ex. pluta naturala în rola. Nu uitati sa lasati un spatiu liber între perete si pluta de aprox. 10 mm. Între benzile vecine de pluta trebuie sa lasam fisuri de 2-3mm. Procedam în mod similar cu alte materiale de substrat, de ex. placile comprimate din fibre naturale de lemn. Ca un suport pentru parchet se recomanda utilizarea materialelor de suport din oferta Barlinek. Se admite suporturi de la alti producatori sub conditia ca producatori ai acestor materiale vor admite în fisa technica a produsului / în intructiunile de monatj sau alte documente utilizarea acestora ca un suport direct pentru pardoseala din lemn stratificat montat in sistemul flotant.
6.
Directia de montaj a lamelelor de parchet depinde de dimensiunile încaperii si directia de cadere a razelor solare. Daca nici unul dintre peretii camerei nu depaseste 8m, va recomandam montajul dusumelei în directia de cadere a razelor solare, adica perpendicular fata de cea mai mare fereastra din încapere. În cazul unor dimensiuni mai mari de 8 m sau a încaperilor înguste si lungi, de ex. a coridoarelor, lamelele trebuie montate întotdeauna de-a lungul laturii mai lungi.
7.
Ambalajele cu parchet trebuie taiate cu un cutit în partea de jos, astfel încât sa nu se deterioreze stratul superior al lamelelor.
8.
Nu uitati ca lamela de lemn stratificata este executata din lemn 100% si fiecare are un aspect unic. Înainte de montajul pardoselii trebuie sa plasati lamelele pe podea si sa planificati modul de aranjare a podelii. Dupa efectuarea acestei actiuni putem începe montajul.
9.
La prima fâsie a podelei trebuie taiata cu ferestraul banda proeminenta. Aceasta va permite executarea corecta a dilatarii, adica a fisurii de la perete.
10.
Plasam prima lamela iar datorita penei de dilatare lasam la perete un spatiu de dilatare cu o latime de 10 mm.
11.
Cealalta lamela o montam cu muchia scurta la partea frontala a primei lamele si cu ajutorul unui bloc de batere o îmbinam într-o singura fâsie a podelei.
12.
Ultima lamela din prima fâsie de podea trebuie taiata în asa fel, ca dupa montajul acesteia sa ramâna un spatiu de expansiune la perete de 10mm. Lamela astfel taiata o plasam cu lacatul frontal la lamela anterioara si o fixam cu ajutorul unui dispozitiv de montaj.
13.
Cu lamela taiata începem montajul celei de a doua fâsii de podea. O introducem în lacat sub un unghi de aprox. 20°-30°
14.
Cu ajutorul unui bloc de batere si a unui ciocan de parchet batem lamela de-a lungul marginii mai lungi.
15.
Procedam similar în timpul montajului urmatoarelor fâsii de pardoseala.
16.
Montajul ultimii fâsii de pardoseala trebuie efectuat masurând lungimea lamelei si luând în considerare dilatatia de la perete de 10 mm.
17.
Lamela o fixam cu ajutorul dispozitivului de montaj.
18.
Spatiul de dilatare dintre placile ceramice si pardoseala de lemn precum si dintre rama usii trebuie mascat cu o banda de lemn speciala. În timpul montajului pardoselii trebuie sa lasam obligatoriu un spatiu de dilatare dintre cadrul usii si podea.
19.
Dupa montajul plintelor de pardoseala dusumeaua noastra este gata de exploatare.