Partajul reprezinta o operatiune juridica de impartire a bunurilor aflate in coproprietate.
De regula, starea de coproprietate (sau starea de indiviziune) provine din urmatoarele situatii:
Oricare ar fi sursa coproprietatii, coproprietarii pot cere oricand iesirea din indiviziune. Astfel, potrivit art.728 Cod Civil,“Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune. Un coerede poate cere oricand imparteala succesiunii, chiar cand ar exista conventii sau prohibitii contrare”.
Iesirea din indiviziune (partajul) se poate realiza printr-un act notarial, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:
Daca vreuna dintre conditiile de mai sus nu este indeplinita, coproprietarii interesati se vor adresa instantei judecatoresti.
Care sunt pasii de urmat pentru realizarea partajului?
Pasul 1: intabularea proprietatii aflate in coproprietate
Daca nu a fost realizata deja, pentru intabularea proprietatii trebuie sa va adresati unui inginer de cadastru autorizat care va intocmi schita cadastrala a imobilului si va depune la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara actele necesare pentru deschiderea cartii funciare a imobilului.
Pasul 2: realizarea schitei de dezmembrare a imobilului
Dupa ce ati obtinut de la inginerul autorizat schita cadastrala a imobilului si incheierea de intabulare, este posibil sa fie nevoie de o noua schita cadastrala care sa dezmembreze imobilul intabulat, in functie de modul in care se va realiza impartirea intre coproprietari. Daca este nevoie de o schita de dezmembrare, va veti adresa inginerului de cadastru pentru intocmirea acestei schite, iar ulterior, va veti prezenta la biroul notarial pentru a semna actul autentic de dezmembrare (actul juridic prin care se exprima vointa coproprietarilor de a dezmembra imobilul).
Pasul 3: autentificarea contractului de partaj
Care sunt actele necesare pentru autentificarea contractului de partaj?
Costuri:
Taxele notariale vor fi calculate pentru fiecare situatie in parte, in functie de valoarea imobilelor ce urmeaza a fi partajate, valoare declarata de parti, dar nu mai putin de valoarea stabilita conform expertizei notariale.
In cazul partajului, taxele notariale sunt compuse din:
Important: in cazul partajului nu se datoreaza impozit pe venitul din tranzactii imobiliare!