Ghidul Serviciilor
Cardasim Raluca Andreea-Birou Notarial Iasi
inapoi la firma 333 vizite
Poza Acte notariale
Foto

Dupa decesul unei persoane, se pune problema stabilirii mostenitorilor acesteia, precum si a bunurilor ce fac obiectul mostenirii.Dezbaterea mostenirii se poate face pe cale amiabila in fata Notarului Public sau, in caz de neintelegere intre mostenitori, pe cale judecatoreasca.

Conform art. 700 din Codul Civil, mostenitorii defunctului au la dispozitie un termen de 6 luni (calculat de la data decesului) pentru a opta intre acceptarea sau renuntarea la succesiune.Chiar daca nu doriti sa dezbateti succesiunea in termenul de 6 luni, este indicat sa faceti totusi optiunea succesorala (printr-o declaratie autentica de acceptare sau de renuntare la mostenire). Altfel, dupa trecerea termenului de 6 luni, fie este posibil sa fiti decazuti din dreptul de a mosteni, fie este mult mai dificil sa dovediti ca ati acceptat totusi mostenirea, in mod tacit.

Declaratia de optiune succesorala va fi comunicata de Notarul Public la Registrul National de Evidenta a Optiunilor Succesorale (o baza de date existenta la nivel national). In acest fel, este facut public faptul ca ati acceptat sau ati renuntat la mostenire, astfel incat, la dezbaterea mostenirii, orice notar va sti de existenta acestor optiuni succesorale.

Clasele de moştenitori

In cazul in care defunctul nu a lasat un testament, legea este cea care stabileste mostenitorii.

Exista patru clase de mostenitori:

Sotul supravietuitor al defunctului va avea dreptul sa mosteneasca alaturi de oricare dintre clasele de mostenitori mentionate. El va culege o numita cota din mostenire, stabilita de lege, in functie de clasa de mostenitori cu care vine in concurs.

Exista trei principii care se aplica pentru stabilirea efectiva a mostenitorilor:

Dezbaterea succesiunii la notariat

Pentru dezbaterea succesiunii, va puteti adresa oricarui Birou Notarial aflat in circumscriptia Judecatoriei unde a avut ultimul domiciliu defunctul. De exemplu, daca defunctul a avut ultimul domiciliu in Iasi, va puteti adresa oricarui birou notarial din Iasi, dar daca a avut ultimul domiciliu in Bucuresti, nu veti putea dezbate mostenirea decat la un birou notarial din Bucuresti.

Actele necesare pentru dezbaterea succesiunii la notariat:

Mostenitorii acceptanti va trebui sa fie prezenti in fata notarului. In cazul in care nu se pot prezenta personal, pot fi reprezentati prin procura notariala. Dupa finalizarea procedurii succesorale, Notarul Public va elibera certificatul de mostenitor.

Ce este certificatul de calitate de mostenitor?

Exista situatii in care mostenitorii nu au posibilitatea sa dezbata mostenirea (din motive financiare, de exemplu), dar au nevoie sa dovedeasca calitatea de mostenitor. In aceasta situatie, pot solicita notarului public eliberarea unui certificat de calitate de mostenitor. Acesta, spre deosebire de certificatul de mostenitor, stabileste numai cine sunt mostenitorii defunctului, nu si bunurile care au apartinut acestuia. Ulterior, mostenitorii stabiliti prin certificatul de calitate, vor putea solicita eliberarea unui certificat de mostenitor care sa cuprinda si bunurile mostenirii.

Costuri:

Notarul Public va stabili taxele in functie de valoarea bunurilor mostenirii. Valoarea mostenirii se stabileste dupa expertiza notariala existenta la dispozitia notarilor publici.Scutiri si reduceri:

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.