Ghidul Serviciilor
Cardasim Raluca Andreea-Birou Notarial Iasi
inapoi la firma 333 vizite
Poza Acte notariale
Foto

Ce se va intampla cu bunurile dumneavoastra dupa deces?Legislatia noastra prevede ca bunurile unei persoane vor fi mostenite de succesorii legali, intr-o anumita ordine stabilita de lege. Totodata, orice persoana poate dispune, din timpul vietii, printr-un testament, cui anume doreste sa lasa bunurile sale; acest lucru il poate face insa numai in anumite limite, in sensul ca exista anumite categorii de mostenitori care nu pot fi inlaturate de la mostenire in totalitate.

Acestia se numesc mostenitori rezervatari si sunt urmatorii:

Astfel, exista doua situatii:

  • Atunci cand testatorul are mostenitori rezervatari, acesta va putea testa in favoarea altor persoane numai o anumita cota (parte) din averea sa; astfel, chiar daca in testament se va stipula ca se lasa toata averea unei anumite persoane (legatar), dupa decesul testatorului se va stabili de catre notarul public sau instanta judecatoreasca care este cota legala cuvenita mostenitorilor legali si, ulterior, care este partea care poate fi mostenita de legatar (cotitatea disponibila);
  • Cand testatorul nu are mostenitori rezervatari (nu este casatorit sau este vaduv/divortat, nu are copii, parintii sunt decedati), atunci el poate dispune de intreaga sa avere in favoarea oricarei persoane. Practic, aceasta este o situatie in care este recomandat sa se lase testament, din doua motive importante:
  • Atentie: in absenta testamentului, legea va fi cea care va detemina mostenitorii.In practica, se intalneste frecvent situatia in care doi soti ce nu au copii, iar parintii lor sunt decedati, isi fac testamente reciproce (fiecare il desemneaza pe celalalt sa mosteneasca intreaga avere). In felul acesta, la decesul unui sot, celalalt va putea mosteni intreaga avere, fara ca rudele sotului decedat (frati, nepoti de frati, unchi, veri primari etc) sa poata reclama vreun drept asupra acesteia.

    Avantajele testamentului

    Testamentul este un act care isi produce efectele numai dupa moartea testatorului; astfel, atata timp cand testatorul este in viata, persoanele desemnate prin testament sa mosteneasca nu au niciun drept asupra bunurilor acestuia. Mai mult, testatorul va putea sa revoce oricand testamentul sau sa-l modifice fara stirea sau acordul mostenitorilor.

    Avantajele testamentului autentic

    Dezavantajele testamentului in forma olografa

    Testamentul poate fi intocmit in forma olografa (adica scris, datat si semnat de mana testatorului). Desi este o varianta la indemana oricui si nu presupune nici un cost, exista mai multe incoveniente:

    Acte necesare:

    Costuri:

    Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
    Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
    Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.