Ghidul Serviciilor
Criber Net
inapoi la firma 510 vizite
Poza Statii epurare
Foto

Ministaţia de epurare cu aerare continuă, Criber AERIUM, are la bază acelaşi principiu de funcţionare folosit şi în staţiile de epurare orăşeneşti. Procesul de epurare a apei uzate are loc în două trepte: epurare primară şi epurare secundară (biologică). Opţional, se poate instala şi treapta terţiară şi anume dezinfecţia (finisarea) efluentului.

Cum funcţionează

Epurarea primară

Are loc în decantorul primar al ministaţiei de epurare. Aici au loc procesele de decantare (gravitaţională) a materiei solide şi de flotare a grăsimilor. În urma decantării, pe fundul bazinului rezultă un strat de nămol care este supus unui proces de fermentare anaerobă.

Prin mineralizare acesta îşi reduce volumul cu aproximativ 50 %. În urma procesului de separare a grăsimilor (prin flotaţie) rezultă un strat de spumă la suprafaţa decantorului. Tot în decantorul primar are loc degradarea anaerobă a apei uzate. Datorită volumului mărit al decantorului şi implicit al timpului de retenţie crescut, eficienţa epurării este de 40 % în acestă treaptă.

Decantorul cu volum volum mărit – 1 500 litri facilitează atât decantarea cât mai eficientă, cât şi o bună separare a grăsimilor (decantorul de la ministaţia de epurare Criber AERIUM are separator de grăsimi inclus).

Decantorul ministaţiei de epurare Criber AERRIUM este de două ori mai mare decât volumul unor staţii de epurare care se comercializează pe piaţă.

Epurarea secundară (biologică)

Are loc în bazinul de aerare al ministaţiei de epurare. Oxigenul necesar epurării biologice este furnizat de o suflantă de aer şi este introdus în masa apei cu ajutorul unui difuzor de aer cu bule fine. Astfel se formează şi se întreţine o biomasă denumită generic “nămol activ” care, prin procese metabolice, descompune substanţa organică din apa uzată.

În acest fel eficienţa epurării este completată până la 98%. Din compartimentul de aerare amestecul nămol activ şi apă epurată trece în decantorul secundar. Aici nămolul activ este separat (gravitaţional) de apa epurată şi este reintrodus în bazinul de aerare. Apa epurată este evacuată îndeplinind condiţiile NTPA 001.

Decantor final

Sunt necesare cel puţin 45 deminute ca nămolul activ să se decanteze. Pentru o bună separare a nămolului activ de apa epurată este necesar un volum al decantorului secundar de minim 150 – 170 litri. În caz contrar, nămolul activat nu are suficient timp să decanteze şi va fi antrenat odată cu efluentul în dren sau în emisar.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.