Ghidul Serviciilor
Zepelin Tour
inapoi la firma 311 vizite
Poza Concerte
Foto
Foto
Foto

AUSTRIA

Moneda: Euro Documente necesare: Carte de Identitate; pasaport pentru copiii sub 14 ani

Zboruri directe din Romania:  Viena (cursa de linie), Salzburg (curse de linie si low cost), Innsbruck (charter schi)

Zone de interes: Viena, Salzburg, Innsbruck, statiunile montane si balneoclimaterice.

Turism:  Ponderea turismului in economia Austriei este foarte mare, de aproximativ 9% din PIB. Austria se plaseaza pe locul 12 din punct de vedere al turistilor, cu 20, 8 milioane turisti anuali si pe locul 9 ca incasari, cu 18,9 miliarde $. Austria atrage turisti pe toata durata anului, cu concentrari semnificative vara in Viena(obiective turistice majore, festivaluri muzicale, celebrele "wine pubs" ), Salzburg si valea Dunarii, iar pe timpul iernii turistii se muta in zona montana gratie regiunilor de schi excelente.  

Viza: Cetatenii romani nu au nevoie de viza pentru a calatori in Austria. Intrareain Austria este permisa cu pasaportul sau cartea de identitate valabile cel putin 6 luni de la data intrarii pe teritoriul Austriei. Pentru verificarea conditiilor particulare de intrare si sedere prevazute de legislatia nationala va recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile austriece:

• Ministerul Afacerilor Externe al Austriei (www.bmaa.gv.at)

• Ambasada Austriei din Bucuresti (Telefon: 021-210-0271; Email: bukarest-ob@bmaa.gv.at)  Siguranta si criminalitate Austria este o tara cu un nivel de criminalitate scazut. În zone aglomerate pot aparea infractiuni minore de tipul furtului din buzunare,inselaciunilor sau furtului din masini (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi). 

Recomandari generale:

• Pastrati in locuri sigure documentele si valorile personale, biletele de calatorie banii, cartile de credit si nu le expuneti in mod vizibil asupra dumneavoastra sau in masini.

• Masinile trebuie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma.

• În cazul calatoriei cu autobuzul sau trenul pastrati atentia asupra bagajelor peintreaga durata a calatoriei.

• Pentru iesirile in orase,in special in zonele aglomerate, lasati documentele personale la hotel si pastrati numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere). Daca va aflati in Austria pentru schi, luati-va toate masurile necesare pentru evitarea accidentelor,in special a celor produse de avalanse. În cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman. În cazul unor incidente grave (accidente, talharii), care necesita interventia imediata a autoritatilor austriece, trebuie apelate urmatoarele numere de urgenta:

•  122 – serviciul de urgente pompieri

•  133 - serviciul de urgente politie

•  144 - serviciul de urgente salvare 

•  112 – numarul general de urgenta (valabilin toate statele UE)

Atentie! Daca sunati din greseala la 112, nu inchideti!in caz contrar, vi se poate trimite o masina in locul in care va aflati, pentru a vedea daca totul este in regula!

Sistemul medical Asigurarea medicala este obligatorie in Austria. Va recomandam cu insistenta sa incheiati o asigurare medicala de sanatate sau sa obtineti Cardul European de Sanatate inainte de a pleca intr-o calatorie. Daca va imbolnaviti sau aveti un accident pe durata unei sederi temporare intr-un stat membru UE, formularul E112 sau Cardul european de asigurari sociale de sanatate va va da acces la ingrijirile medicale necesare.Acest Card va va permite sa primiti asistenta medicala necesara in timpul sederii dumneavoastra temporarein orice tara a Uniunii Europene. Este bine ca asigurarea medicala suplimentara sa fie valabila in toate tarile.in baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (în functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de tranzit. Va recomandam sa va incheiati,inainte de plecare, o asigurare de calatorie. Aceasta are valabilitate in toate tarile si poate sa acopere de la riscurile de baza (îmbolnaviri, accidente, urgente stomatologice, repatriere sanitara sauin caz de deces) pana la toate riscurile de calatorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecarii in strainatate, falimentul companiei aeriene etc. Asigurarea de viata s-a dovedit benefica pentru familiile celor decedati in urma unor accidente sau din motive de boala. În Uniunea Europeana nu aveti nevoie de vaccinari speciale.

Conditii privind traficul auto • Circulatia auto:

În Austria, circulatia auto se efectueaza pe partea dreapta a drumului. Functioneaza sistemul prioritatii de dreapta. În perioada 1 noiembrie – 15 aprilie este obligatoriu ca autoturismele sa fie dotate cu cauciucuri de iarna. Accesul pe autostrazi se face in baza unor vignete (Autobahn Vignette), care se procura contra cost de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinarii sau de la magazinele de difuzare a presei. Vigneta se lipestein mod obligatoriu pe parbrizul masinii. Daca nu respectati aceasta obligatie, riscati o amenda de 120 euro.

• Starea drumurilor: Starea generala a drumurilor si infrastructurii este foarte buna.

• Centura de siguranta: În Austria centura de siguranta (inclusiv locurile din spate) si farurile aprinse, in timpul deplasarii, sunt obligatorii.

• Aparatele anti-radar si de detectare a radarului: Folosirea aparatelor antiradar este interzisa in Austria. Folosirea acestor dispozitive de detectare a aparatelor radar constituie contraventie, iar sanctiunea prevazuta constain amenda (pana la 4 000 euro) si confiscarea aparatului. De asemenea, exista posibilitatea retinerii temporare a autoturismului.

• Limitele de viteza admise: - 50 km/hin localitati - 100 km/h pe soselele rapide si pe drumurile nationale - 130 km/h pe autostrazi Exista si portiuni cu restrictii, marcate corespunzator. Depasirea limitelor de viteza, conform ultimelor reglementari, se pedepseste cu amenda cuprinsaintre 70 si 730 euro si suspendarea permisului de conducere. În cazulin care atiincalcat o regula de circulatie, sunteti obligat sa platiti amenzile pe loc,in caz contrar putandu-va fi confiscate placutele deinmatriculare sau alte bunuri pana la achitarea acestora. Este foarte important sa dispuneti de bani cash deoarece politia de autostrada, de cele mai multe ori, solicita ca plata amenzilor sa fie facuta pe loc. Sunt rare cazurile in care amenzile pot fi platite si prin sistemul “Carte de credit“ (Bankomat).in aceste situatii, echipajele de politie sunt dotate cu aparatura corespunzatoare. În cazul in care va este aplicata o amenda, va recomandam sa solicitati sa va fie eliberata o chitanta pentru suma platita. Conducerea autovehiculelor sub influenta bauturilor alcoolice se pedepseste cu amendain cuantum de 150 Euro si pana la 5 500 euro si suspendarea permisului de conducere.

• Parcarea: În Austria toate spatiile de parcare sunt amenajate si marcate corespunzator. Majoritatea sunt cu plata, iar acest lucru este afisat la loc vizibil. În centrul Vienei, parcarea se face numai cu plata. Autobuzele pot fi parcate numai in locuri special amenajate, cu marcaje corespunzatoare. Pentru parcarile cu plata se utilizeaza vignete speciale (Parkpickerl), procurate de la primarii si folosite doar de catre persoanele domiciliate in Viena, sau imprimate speciale (Parkschein), care pot fi cumparate de la reteaua de magazine Trafik. Atentie!in cazul parcariiin locuri nepermise, masina poate fi ridicata de organele autorizate, aceasta abatere fiind sanctionata cu plata unei amenzi. De asemenea, trebuie achitate si cheltuielile de tractare si parcare a acesteiain locurile special amenajate.

• Permisul de conducere: Permisul de conducere valabil emis in Romania este recunoscut in Austria.

• Transportul public: Reteaua de transport public in Austria este foarte bine organizata. Biletele pentru trenuri pot fi achizitionate de la statiile de bilete sau automate instalate in incinta garilor. Pentru tramvaie sau autobuze, acestea pot fi achizitionate de la magazine specializate „Tabak” sau de la automate instalate in statiile de metrou sauin mijloacele de transport in comun.

• Aspecte utile pentru conducatorii auto profesionisti: Pentru autoritatile austriece, respectarea standardelor de siguranta in circulatie reprezinta o prioritate – va recomandam sa acordati o atentie sporita respectarii numarului de ore de odihna, functie de distanta pe care intentionati sa o parcurgeti. De asemenea, pentru orice mijloc de transport de persoane (inclusiv de capacitate 7+1) sunteti obligat sa detineti licenta de transport persoane. Absenta acesteia atrage amenzi importante. Pentru transportul de marfuri e obligatoriu sa detineti actele complete privind provenienta, caracteristicile si beneficiarul transportului.

• Informatii pentru cazurile de accident de circulatie: in ceea ce priveste calatoriilein Austria, ca siin cazul celorlalte tari UE, Cartea verde serveste drept dovada de asigurare recunoscuta la nivel international. În caz de accident, la fata locului se prezinta politia sau jandarmeria de autostrada, care constata faptele si intocmeste un proces verbal. Va recomandam sa solicitati o copie a acestuia, mai ales daca sunteti partea vatamata. În situatia unui accident usor, veti completa,impreuna cu cealalta parte implicata, formularul tip privind producerea accidentului, pus la dispozitie de societatile de asigurari. Se vor retine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicatin accident si ale societatii de asigurare a acestuia. Daca in urma accidentului sunt raniti, se anunta politia locala, dupa acordarea primului ajutor. Se va solicita sprijinul partenerului societatii romane de asigurari din Austria.

Telefoane utile:

• 112 – Serviciul urgente • 133 - serviciul de urgente politie • 144 - serviciul de urgente salvare • 120 - serviciul de urgente trafic

Utilizarea cartilor de credit  În Austria sunt acceptate toate tipurile de carti de credit europene si nord-americane, iar utilizarea acestora este foarte frecventa.

Reglementari vamale Nu exista controale la granitele interne, dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum si Islanda, Norvegia si Elvetia (ultimele trei nefiind membre ale UE). Din motive de ordine publica, sanatate publica sau de securitate nationala, la granitele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate. Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt: tigari: 200 bucati, 1 litru bauturi alcoolice, parfum 50 ml sau 250 ml apa de toaleta.

Regimul medicamentelor Sunt excluse atat la intrare cat si la iesire drogurile de orice tip si substantele dopante. Atentie! Nu luati cu dumneavoastra decat cantitatile de medicamente strict necesare! Va recomandam sa aveti la dumneavoastra reteta medicului pentru medicamentele care depasesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se elibereaza decat pe baza de reteta.

Regimul animalelor de companie Pentru spatiul UE, aveti nevoie de pasaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar si trebuie sa contina informatii despre vaccinarea antirabica. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic. Pana in iulie 2011, se accepta, de asemenea, si un tatuaj lizibil.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.