Tomografia cu emisie de pozitroni - Tomografia Computerizată (PET-CT)
Ce este de PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni - tomografia computerizată)?
Tomografia cu emisie de pozitroni este o examinare imagistică ce aparţine medicinei nucleare.Medicină nucleară este o ramură a imagisticii medicale care utilizează cantităţi mici de materiale radioactive pentru a diagnostica sau trata o varietate de afecţiuni (inclusiv neoplazice) ale creierului, cordului, ficatului, rinichilor, oaselor şi articulaţiilor, tiroidei, sistemului limfatic, etc.Procedurile imagistice utilizate în medicina nucleară sunt neinvazive, nedureroase. Pentru obţinerea acestor imagini se utilizează materiale radioactive numite radiofarmaceutice sau radiotrasori compuse dintr-un izotop radioactiv (18F, 15O, 11C, 13N,99mTc, 201Tl, 89Sr, 68Ga, 125I, 131I, 177Y, 133Xe, 177Lu, 153Sm, etc.) şi o substanţă de transport către organul ţintă. Aceşti compuşi nu sunt toxici şi au fost aprobaţi pentru anumite proceduri medicale.
În funcţie de tipul examinării, radiotrasorul este injectat intravenos, înghiţit sau inhalat ca un gaz şi în cele din urmă se acumulează în organul sau sistemul ce urmează a fi examinat. Aceşti izotopi emit energie sub formă de raze gamma. Aceasta energie este detectată printr-un dispozitiv numit cameră gamma, scanner PET şi/sau sondă intraoperatorie. Aceste dispozitive lucrează împreună cu un calculator care măsoară şi procesează energia emisă de radiotrasorul absorbit de organism, rezultând imagini care oferă detalii funcţionale ale organelor şi ţesuturilor studiate.
Imaginile funcţionale de medicină nucleară pot fi suprapuse cu imagini structurale obţinute prin tomografie computerizată (CT), pentru a produce imagini de fuziune sau co-înregistrare, ducând la obţinerea unor imagini de calitate superioară. La ora acuală se produc scannere hibride (SPECT-CT, PET-CT) ce combină imaginile de medicină nucleară cu cele de tomografie computerizată, urmând ca în viitorul apropiat să apară aparate hibride ce combină imaginile de medicină nucleară cu cele de imagistică prin rezonanţă magnetică (PET-MRI).
O scanare PET măsoară funcţiile importante ale corpului, cum ar fi fluxul de sânge, consumul de oxigen, şi glucoză (metabolismul), permiţând astfel medicilor să evalueze mai bine funcţionarea organelor şi ţesuturilor studiate.
Scanarea CT foloseşte un echipament cu raze X, ce oferă informaţii anatomice detaliate ale organelor şi ţesuturilor studiate.
Rezultă că examinările PET şi CT prezintă avantaje complementare, iar combinarea acestora creşte potenţialul de localizare a leziunilor şi reduce dificultăţile de interpretare
Indicaţii ale examinării PET-CT
Scanările PET-CT sunt efectuate pentru:
Cum arată echipamentul?
Aparatul PET-CT este un echipament medical, similar cu o unitate de CT sau IRM. În cadrul acestui aparat sunt mai multe detectoare care înregistrează energia emisă de radiotrasorul adminstrat pacientului (PET), precum şi un tub cu raze X şi detectoarele corespunzătoare acestuia (CT). Aparatul este conectat la o staţie de lucru (controlată de un operator ce monitorizează examinarea), care achiziţionează imaginile, ce apoi vor fi trimise către o staţie grafică, unde sunt procesate de către medic.
Care sunt beneficiile şi riscurile examinării?
Beneficii
Riscuri
Care sunt limitările examinării PET-CT?
Rezultatele examinării PET pot fi modificate în cazul în care nivelul sanguin al glicemiei nu este în limite normale. Mai exact, rezultatele testelor la pacienţii cu diabet zaharat sau a pacienţilor care au mâncat cu câteva ore înainte de examinare pot fi afectate în mod negativ, din cauza nivelului ridicat al glucozei sau al insulinei din sânge.
Deoarece substanţa radioactivă se dezintegrează rapid şi este eficientă doar pentru o perioadă scurtă de timp, este important ca pacientul să vină respecte ora programată pentru examinare.
Persoanele cu greutate mai mare de 140 kg nu pot să efectueze examinarea PET-CT deoarece depăşesc greutatea pe care o poate susţine masa aparatului.