Cuvantul ‘filler’ provine din englezescul ‘to fill’ ce înseamna ‘a umple’. Fillerele injectabile sunt una din cele mai utilizate tehnici de rejuvenare faciala. Ca si substante de umplere pot fi folosite: acidul hialuronic, colagenul sau grasimea umana, cele mai folosite fiind cele ce contin acid hialuronic.
Acidul hialuronic este o componenta fiziologica prezenta in mod normal la nivelul pielii, fiind cea mai sigura substanta de umplere. Acidul hialuronic are capacitatea de a pastra apa si sa-si mareasca astfel volumul (poate absorbi de 1000 de ori greutatea sa in apa). Acidul hialuronic este un polizaharid, ce se afla in matricea extracelulara din multiple tesuturi umane, 50% din totalul acidului hialuronic se gaseste in piele.
Indicatiile fillerelor:
Filleri dermici asigura o reintinerire faciala fara procedee chirurgicale invazive si fara timpul asociat interventiei chirurgicale.
Efectele fillerilor dermici precum acidul hialuronic sunt temporare, injectiile trebuie repetate periodic.
Acidul hialuronic folosit:
Fillerele cu acid hialuronic sunt sigure si eficiente, tratamentul fiind relativ lipsit de efecte secundare, util pacientilor care doresc sa arate mai tineri, insa fara a apela la procedee chirurgicale majore.