Ghidul Serviciilor
Derma Team-Cluj Napoca
inapoi la firma 565 vizite
Poza Tratamente dermato-estetice
Foto
Foto

< inapoi

Lumina Intens Pulsata

   (FRAGMENTE DIN CURSUL POST-UNIVERSITAR PENTRU MEDICII DERMATOLOGI, DR. CUTUS RUXANDRA, IUNIE 2010)

 

Metoda terapeutica relativ noua in dermatologie (1994), cu aplicatii din ce in ce mai multe in dermatologia-estetica.

 

In cabinetul nostru se utilizeaza unul dintre cele mai moderne aparate IPL de pe piata, SKINLIGHT, productie germana, care combina lumina intens pulsata cu radiofrecventa, pentru o eficienta crescuta. Experienta noastra a inceput in anul 2004, cu un IPL de exceptie, QUANTUM, produs de firma LUMENIS, ISRAEL; la momentul respectiv mai exista in Cluj doar un aparat IPL tip cosmetic cu care se efectuau doar epilari intr-un salon. Am fost primii care am inteles ca lumina intens pulsata este un mare ajutor in rezolvarea unei multitudini de probleme de piele, de nerezolvat pana la aparitia ei; avand in vedere lipsa de toxicitate si a efectelor adverse.

 

Aceasta a ajuns in timp, “calul de povara” al dermatologiei estetice peste tot in lume; mai mult, noi am incercat si obtinut rezultate foarte bune, in boli si inestetisme grave, practicand astfel o dermatologie “esteto-reparatorie”. Am tratat in acesti ani cateva sute de pacienti cu satisfactie deosebita a acestora si dispunem de o arhiva de poze proprii elocvente, inainte si dupa tratament.

 

Lumina intens pulsata este o lumina policroma non-coerenta cu spectru larg, vizibila (lumina alba).

Efectele sale sunt:

- fototermoliza selectiva= distruge celulele producatoare de pigment din piele (melano-somii) si celulele care contin melanina;

- fotocoagularea= coagularea sangelui din vasele pielii;

- remodelarea  dermica= cresterea sintezei de colagen.

Tratamentele IPL sunt :

- non-invazive, cu efecte secundare minime, nu necesita concediu pentru vindecare;

- rezolva leziuni dermatologice ce nu pot fi rezolvate cu nici o alta metoda;

- produc un inalt grad de satisfactie pacientilor tratati;

- se pot asocia cu multe alte tratamente estetice: botox, filleri, laser vascular, microdermabraziune (ideal!), chirurgie estetica.

La consultul initial :

-pacientul isi expune problemele si asteptarile (acestea trebuie sa fie realiste);

-se efetueaza anamneza;

-se informeaza pacientul asupra: metodei, tehnicii, indicatiilor, contraindicatiilor, efectelor secundare, terapiilor asociate posibile si se semneaza un acord obligatoriu de tratament;

-se anexeaza o fisa de tratament unde se noteaza fiecare sedinta (data, valorile de lucru, reactii, etc);

-se fac poze inainte de fiecare sedinta, cu aprobarea pacientului.

Indicatiile luminii intens pulsate( IPL):

EPILAREADupa 8 sedinte IPLDupa 8 sedinte IPL (progresiva, definitiva, permanenta) - pentru hipertrichoza localizata, hirsutism, motive pur estetice, plastii cu dezvoltare de fire de par pe suprafata lor, ‘’par incarnat’’, tendinta la infectii (foliculite, abcese) dupa alte tipuri de epilare (smulgere cu ceara, epilator, etc). 

   Distrugerea firelor de par se face prin fototermoliza selectiva a bulbului (radacinii) firului de par prin piele, lasand-o pe aceasta din urma intacta.

 

   Sunt necesare 6-8 sedinte la 6 saptamani la 3 luni interval (trebuie prinse 6 cicluri de dezvoltare a firelor de par dintr-o zona data; IPL  produce doar distructia firelor adulte, nu si a firelor imature (puf).

   Se poate trata orice zona de piele cu exceptia parului din nas, a celui crescut pe alunite (nevi pigmentari) si a celui din canalul auditiv extern.

 

Rezultatele cele mai bune se obtin la :

La ora actuala nu exista aparate pentru epilarea definitiva a :

Tehnica epilarii IPL

Contraindicatii pentru IPL:

Efecte secundare posibile:

Avantajele epilarii IPL:

 TRATAMENTUL LEZIUNILOR PIGMENTARE CU IPL Melasma inainte de IPLMelasma dupa 3 sedinte de IPL  

   MELASMA – IPL este singura tehnica care poate trata diferite nuante de pete de pe piele, de la galben pana la maro inchis.

 

   Clasificarea melasmei dupa localizare: -centrofaciala –frunte, obraji, nas, buza superioara, barbie-cea mai frecventa; -malara(pometi); -mandibulara(de a lungul mandibulei)

 

   Dupa examinarea cu o lampa speciala (lampa WOOD), se constata tipul de profunzime al melasmei, care pote fi superficiala(epidermica), profunda (dermica) si mixta (dermo-epidermica).

   Din pacate, o rezolvare perfecta o are doar melasma epidermica, instalata de obicei sub 2 ani vechime si ne-expusa excesiv la soare, fapt care o aprofundeaza. Melasma dermica si mixta nu are inca rezolvare nici cu creme, nici cu peelinguri, nici cu laser fractional. Rezulta ca, imediat ce apar pete maronii pe fata, e ideal sa va prezentati la dermatolog pentru a le scoate si nu sa incercati sa le mascati prin  bronzare. Bronzul de fapt le accentueaza  si le agraveaza.

 

Tehnica Tratamentului

   Se acopera toata zona patata cu spoturi emise de cristalul piesei de mana (nu se trateaza doar petele ci toata suprafata patata), cu efect imediat, inchiderea la culoare a petelor si decolorarea ulterioara treptata in 7– 10 zile  .

 

   Sunt necesare 3-5 sedinte la 3-4 saptamani interval pentru stergerea completa a petelor. Numarul de sedinte depinde de intensitatea  petelor.

   Intre sedinte se pot folosi suplimentar creme depigmentante (hidrochinona 4 %, acid azelaic, altele), se indica utilizarea obligatorie a cremelor fotoprotectoare ecran total (high protection, factor 50) si evitarea toatala a expunerii la soare a zonei tratate toata viata (risc de recidiva). Cine incepe sa se pateze la un moment dat in viata se va pata ulterior la orice expunere la soare!

 PETE CAFÉ AU LAITInainte de IPLDupa 3 sedinte de IPL 

   Pete maronii de dimensiuni diferite, din nastere, care raspund foarte bine la tratament IPL .

 

   Imediat dupa tratament SE INCHID LA CULOARE si apoi se decoloreaza progresiv in urmatoarele zile post- tratament .

   Pacientul trebuie informat ca problema nu se rezolva pe loc, necesita 3-5 sedinte la 3-4 saptamani interval.

 PISTRUI (EFELIDE)

   Raspund foarte bine la tratamentul IPL, necesita 2 -3 sedinte  la 3-4 saptamani interval.

 LENTIGINE (LENTIGO SIMPLEX)Inainte (imagine dermatoscopica)Dupa 1 shot IPL 

   Pete mici (1-2mm diametru), maronii, care apar oriunde pe fata sau corp, dupa expuneri la soare.

   Raspund foarte bine la tratament IPL , necesita 1-2 sedinte la 3-4 saptamani interval.

 LENTIGO SOLAR (SENIL, ‘’PETE DE FICAT’’)Lentigo solare multiple (inainte)Lentigo dupa 1 sedinta Lentigo solar inainteLentigo solar dupa 1 shot Lentigo final tratament (3 sedinte) 

Pete maronii de dimensiuni medii- mari (4mm-1cm), pe zone expuse la soare (dosul mainilor, fata, umeri, antebrate, gambe) care dau aspect de piele imbatranita.

-necesita 1-3 sedinte IPL La 3-4 saptamani interval, cu efect excelent, intinerirea  si iluminarea zonelor tratate.

 POIKILODERMIA CIVATTE: Poikilodermia civatte (inainte)Poikilodermia civatte imediat dupa 1 tratament    Zone de culoare maroniu-rosiatica, cu piele asemanatoare ‘’pielii de curcan”, rezultata in urma expunerilor frecvente la soare, pe gat (zonele laterale) si decolteu,  rezultand un  aspect de ‘’gat nespalat’’. Aceasta modificare devine uneori deranjanta nu numai estetic ci si prin usturimi (ex barbatii suporta tot mai greu gulerele de la camasa, pielea devenid extrem de sensibila .

 PETE (URME DUPA VINDECAREA ACNEEI) Pete acnee (inainte)Pete acnee (inainte)  poza 2   Dupa rezolvarea unei acnei pot ramane urme ca niste pete maronii- violacee, care de la distanta se confunda cu fosta acnee; acestea se rezolva si ‘’de la sine’’ in 1-2 ani; o rezolvare rapida in 2-3 sedinte la 3 -4 saptamani interval se face cu IPL, care rezolva concomitent si cicatricile atrofice, hipertrofice sau rosetile localizate asociate.

IPL aranjeaza ideal aspectul estetic al pielii dupa rezolvarea unei acnei .

 Acnee dupa 3 sedinteAcnee dupa 3 sedinte   poza 2 TRATAMENTUL  LEZIUNILOR  VASCULARE  CU  IPLCUPEROZA, FLUSHING, BLUSHING

   Cuperoza reprezinta o stare a pielii cu un aspect de fond rozaliu –rosu, pe care se dezvolta in timp vase vizibil dilatate rosii – violacee, ca niste ate; aspectul este de ’’fata de betiv’’, desi majoritatea celor care o au nu consuma alcool; este o predispozitie constitutionala (mostenire de familie) la persoane cu fototip slab, 1-2.

Aspectul de cuperoza apare dupa ani de flushing, adica inrosiri spontane, zilnice, explozive ale fetei, la emotii pozitive, negative (caldura, soare, sauna, consum de alimente fierbinti, consum minim de alcool) vasele se dilata brusc apoi se contracta, flushingul fiind de durata scurta= secunde, minute; unele vase nu se mai pot recontracta in timp si raman dilatate paralitic, devenind vizibile: cele mici dau fondul roz –rosu uniform al pielii, cele mai mari se vad ca niste ate rosii.

 

   Blushingul este etapa de roseata permanenta, fixa, a pielii.

 

Blushing inainte de IPLBlushing dupa 2 sedinte IPL

 

   Toate aceste aspecte inestetice pot deveni si suparatoare, pielea fiind sensibila, intoleranta (nu suporta nici un fel de crema) si se deshidrateaza rapid. Aceste probleme pot aparea pe fata, gat, decolteu, urechi.

 

   IPL este singura metoda care rezolva prompt atat dilatatiile vasculare cat si roseata. Necesita 5 sedinte la 3-4 saptamaniinterval apoi 1 sedinta la 6 luni dupa tratament pentru consolidarea rezultatelor.

 

   Efectul dureaza 2-5 ani, apoi poate sa reapara usor flushing doar pe pometi; acesta  necesita 1-2 sedinte de mentinere.

   Dilatatiile vasculare mari pot fi foto-coagulate in completare cu laser Nd yag 1064 nm.

 

   Se fac recomandari de hidratare permanenta (o piele hidratata e o piele tonica, rezistenta la orice agresiune din mediul extern), fotoprotectie inalta si evitarea expunerii solare .

 ROZACEEA ERITEMATO-PAPULO-PUSTULOASA

   Reprezinta o etapa de agravare a unei cuperoze: apar leziuni inflamatorii si pustuloase, asemanatoare cu cosurile.

 

   IPL rezolva rapid inflamatia si determina uscarea pustulelor (prin temperatura  inalta, distruge termic bacteriile si parazituldemodex folliculorum care agraveaza boala), in 2-3 sedinte la 3 saptamini interval, urmand apoi tratamentul specific cuantibiotic a la longue, creme cu sulfacetamida-sulf, acid azelaic, etc.

 RINOFIMA Rinofima inainte Rinofima rozacee dupa 4 sedinte IPL    Este un aspect ca de “cartof” al nasului, in cadrul formelor de rozacee grava. 

   IPL rezolva prompt, de prima intentie, dilatatiile vasculare, micsoreaza orificiile glandelor sebacee (porii), inmoaie tesutul fibros din piele, ducand la micsorarea evidenta a nasului; tratamentul continua cu completarea chirurgicala a hipertrofiei pielii nasului.

 ACNEEA INFLAMATORIE Pete acnee (inainte)Pete acnee (inainte)  poza 2Acnee dupa 3 sedinteAcnee dupa 3 sedinte   poza 2   Acneea este o problema mai frecventa a adolescentilor; multi parinti refuza tratamentele clasice cu antibiotic, retinoizi sau contraconceptive pentru copii lor si doresc tratamente “total netoxice”. 

   IPL rezolva in 3-5 sedinte la 3-4 saptamani interval, aspectul inflamator al acneei: micsoreaza si dezinflameaza nodulii, sterge papulele rosii, usca pustulele, amelioreaza roseata de fond, sterilizeaza corynebacterium acnes (bacteria acneei).

 

   La femei este necesara si  investigatia minima a hormonilor androgeni (testosterone, DHEA-S) si asocierea unui examen ginecologic, iar in caz de dereglari, initierea obligatorie a unui tratament contraconceptiv antiandrogen, altfel, acneea va recidiva.

 SPIDER NAEVUSSpider Naevus (inainte)Spider Naevus (dupa 1 shot)

 

   Este o mica dilatatie vasculara stelata care apare la copii, gravide, persoane care iau anticonceptionale; se localizeaza frecvent in virful nasului si se rezolva cu IPL in 1-2 sedinte.

 VERGETURI ROSII

   Sunt vergeturile” proaspete” , cu aparitie sub 2 ani. Se decoloreaza in 1-2 sedinte IPL, la 3-4 saptamani interval.

   IPL reorganizeaza si colagenul, iar combinat cu 10 sedinte de microdermabraziune duce la stergerea completa a vergeturilor si modificarea pe timp lung a rezistentei fibrelor elastice din zona tratata. In acest fel, nu mai apar vergeturi in zona tratata, chiar daca se mai produc ulterior  variatii de greutate corporala.

 ANGIOAME IN CIREASA (CHERRY ANGIOMA, ANGIOAME DOBANDITE)

   Dispar cu IPL intr-o singura sedinta fara sa lase cicatrici (rezolvarea clasica prin cauterizare poate lasa cicatrici, pentru o leziune minima)

 ANGIOKERATOAME  FORDYCE Angiokeratom (inainte)Angiokeratom  (dupa tratament)     Sunt angioame asemanatoare celor in cireasa, de dimensiuni variabile, numeroase, localizate pe scrot ; sunt leziuni cu transmitere genetica. 

   Necesita 3-5 sedinte de tratament cu IPL, fara riscuri si cu discomfort minim, desi  zona  scrotului este o zona sensibila.

 

   Netratate, aceste angioame se pot mari in dimensiuni cu varsta, ajungand la dimensiunea unor boabe de strugure, cu risc de hemoragii la traumatisme minime.

 TRATAMENTUL  ANGIOAMELOR  CONGENITALE

   O serie de angioame (pete rosii, vasculare, din nastere), se pot trata fara risc, fara durere si fara cicatrice, cu IPL; in trecutul nu prea indepartat, se practicau pentru acest tip de leziuni, interventii cu risc estetic mare- excizii chirurgicale cu plastii de piele din alte zone, iradieri cu strontiu, etc; in zilele noastre, lumina intens pulsata este un tratament excelent, fara trauma. 

 

  Se pot trata:

Angiom serpiginos (inainte)Dupa 4 sedinte IPL

 Buza superioara (inainte)Dupa 7 sedinte IPLAngiom plan (congenital)  inainteDupa 5 sedinte IPL 

Necesita mai multe sedinte de tratament, depinzand de vechimea angiomului (cu cat persoana e mai tanara, cu atat se rezolva mai repede).

   Cel mai repede se rezolva angioamele situate asimetric, de o parte a fetei (5 sedinte), fata de cele localizate centrofacial ( 10-12 sedinte)

 

   Tratamentele  IPL se pot combina cu cele cu laser vascular Nd yag 1064 nm, in cazul in care angiomul e mai complex si mai profund.

In cazul angioamelor complexe este necesara o investigatie eco Doppler vascular pentru depistarea eventualelor malformatii profunde, anterior tratamentelor IPL- Laser. Acestea rezolva partea de angiom superficial, vizibil, iar hipertrofia vasculara subjacenta se rezolva chirurgical.

 LACURI VENOASE (unice sau multiple)

   Reprezinta o dilatatie a unei venule, cu localizare in derm; se coaguleaza in 1-2 sedinte de IPL; leziunile cu localizare la buza, nu se pot trata cu IPL.

 KERATOZE ACTINICE SI LENTIGO MIINI Cheratoza actinica initialaDisparitie totala (dupa 3 sedinte IPL)    Stare precanceroasa care apare la persoane care s-au expus excesiv la soare pe parcursul vietii; apar pe zonele de alopecie (chelie) a scalpului, dosul mainilor, antebrate, gambe, partile laterale ale aitului, fata.IPL coaguleaza vasele leziunii si aceasta dispare in 2-3 sedinte. KELOIZII (CICATRICILE KELOIDIENE)Cheloid dupa arsura de foc (inainte)Cheloid dupa 4 sedinte IPLDupa 1 an    Nu exista o experienta internationala in tratamentul keloizilor; ei reprezinta la ora actuala o provocare si pentru cei mai mari specialisti ai lumii. 

   Keloizii reprezinta cicatrici exagerate, formate pe locul unor  plagi  mult mai mici. (ex. pe suturi chirurgicale);au o tendinta permanenta de crestere in timp, sunt rosii, cu vase dilatate, de multe ori pruriginosi si foarte inestetici.

La cabinetul nostru au fost tratate cu IPL peste 100 de persoane cu keloizi diversi, cu urmatoarele rezultate:

 Arsura faciala post tratament incorect curadiofrecventa Aspect dupa vindecarea arsurilor (cheloizi multipli) Dupa 3 sedinte IPLAspect mult imbunatatit dupa 10 sedinte IPLDupa 10 sedinte IPL Accident rutier Cicatrici keloide pe suturi post accident rutier Dupa 5 sedinte IPLFinal tratament IPL si o sedinta laser genesis Cheloid gigant postarsura chimica cu sare de lamaie Dupa 6 sedinte IPL 

   Cel mai impresionant si prompt efect al IPL pe keloizi (DUPA DOAR 1 SEDINTA!) este inmuierea benzilor fibroase, retractiledin structura cicatricilor, astfel pacientul resimte o mare usurare, devenind mai mobil.

 

   Tratarea keloizilor cu lumina intens pulsata necesita o mare experienta si observatie, altfel, keloizii pot resimti IPL ca o noua trauma si rezultatul unui tratament neexperimentat sa fie marirea acestora!

 

   Cicatricile hipertrofice, nepigmentate sau depigmentate (mai albe), fara vase, nu au beneficii mari prin tratamentul cu IPL; acesta va actiona doar pe reorganizarea colagenului, cu ameliorarea neregularitatilor pielii.

 CICATRICILE  ATROFICE DUPA ACNEE Cicatrici post acnee (inainte)Dupa 3 sedinte IPLAcnee obraz stang (inainte)Acnee obraz stang (dupa 3 sedinte IPL) 

   Raspund foarte bine la tratamentul IPL; se rezolva deodata mai multe probleme: roseata restanta, stimularea productiei de colagen care “umple” cicatricile, petele maronii postinflamatorii, sterilizarea si micsorarea porilor; se poate asocia cu tratamentul cu laser genesis, cu efect benefic pe productia de collagen.

 RADIODERMITA CRONICA Radiodermita (inainte) Radiodermita cronica (inainte)Dupa 3 sedinte IPL 

   Aspectul post iradiere al unei zone cutanate cuprinde: o subtiere a pielii, un aspect patat, cu zone mai inchise si mai deschise la culoare, vase dilatate pe suprafata. IPL rezolva toate aceste aspecte deodata: coaguleaza si sterge vasele dilatate, uniformizeaza culorile, umple pielea, care devine mai rezistenta si mai consistenta.

 REJUVENAREA CUTANATA (SKINREJUVENATION) Rejuvenare (inainte)Dupa 3 sedinte IPL  

   IPL produce o intinerire a pielii fara sange, dureri sau perioada de refacere; sunt necesare insa 5 sedinte succesive la 3-4 saptamani interval pentru atingerea de beneficii maxime.

 

   IPL rezolva mai multe probleme deodata, rezultand un aspect general de intinerire si improspatare a pielii:

Imbunateste calitatea pielii prin fenomenul de remodelare dermica; minimizeaza porii; coaguleaza vasele dilatate (pete rosii sau vase liniare ); sterge petele maronii de orice fel ; amelioreaza pigmentatia patata (mottled pigmentation) caracteristica dupa varsta de 30 ani la toate persoanele care au stat cat de cat la soare (este o neuniformitate a culorii pielii fetei, vizibila doar sub lampa Wood, care da o lipsa de stralucire tenului, un aspect tern, sters al fetei) .

 

   Terapia IPL de rejuvenare se poate aplica pe orice zona de piele, cel mai frecvent cerute insa sunt:  fata, gat, decolteu, dosul mainilor, antebrate, jumatatea superioara a spatelui.

 

  Tehnica unui tratatament facial tipic:

- se demacheaza fata, se sterg urmele de crema;

- se scot bijuteriile, ochelarii de vedere, lentilele de contact;

- se aplica ochelarii de protectie speciali (pacient si medic);

- se aplica un gel incolor transmitator de lumina;

- se face un test cu 2-3 spoturi in zona preauriculara;

- se parcurge cu spoturi successive toata zona de tratat;

- se sterge gelul;

- se aplica comprese reci 3-5 minute;

- se sfatuieste persoana sa evite soarele pe zona tratata timp de 1 luna;

- se fac  recomandari aditionale: cosmetice. fotoprotectie, machiaj.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.