Lemnul este un material de constructii excelent folosit inca din timpuri stravechi, dar are o rezistenta scazuta la umezeala si foc. Tratamentele moderne, aplicate lemnului ne scapa de aceste neplaceri.
Ignifugarea lemnului este procesul de tratare a lemnului cu substante ignifuge ce au scopul de a mari rezistenta materialelor lemnoase la foc. Prin ignifugare se obtine o crestere a rezistentei materialului lemnos la ardere, astfel incat sa ramana suficient timp la dispozitie pentru a impiedica declansarea efectiva a incendiului.
Prin ignifugare se se realizeaza si o protectie insectofungicida impotriva daunatorilor lemnului – carii, ciuperci etc.
Cum se face ignifugarea?
Ignifugarea se poate realiza imersia lemnului in Solutia ignifuga, prin pulverizare sau prin pensulare.
Materialul lemnos ce trebuie ignifugat trebuie sa fie curatat cu o umiditate de maxim 15%, umiditatea atmosferica nu trebuie sa depaseasca 70%.
Ignifugarea nu exclude si alte masuri de protectie la foc,cum ar fi: instalatii de semnalizare, instalatii de stins incendii, mijloace de prima interventie.
Ignifugarea este recomandata pentru:
Beneficii:
Acte normative ce reglementeaza activitatea privind siguranta la foc
Legea nr. 307/2006, Legea nr. 212/1997, OG nr. 114/2000 – privind apararea impotriva incendiilor, stabilesc urmatoarele: “Persoanele fizice si juridice sunt obligate sa respecte in orice imprejurare normele de prevenire si stingere a incendiilor si sa nu primejduiasca prin deciziile si faptele lor, viata, bunurile si mediul.”
Pentru lucrari de ignifugare trebuiesc respectate urmatoarele: