Executam realizarea de case taranesti traditionale romanesti si renovarea acestora. Oferim servicii de proiectare – renovare – restaurare – executie de case traditionale romanesti.
A trai intr-o asemenea casa inseamna a trai in zaristea cosmica si in constiinta unui destin emanat din vesnicie, a pastra valorile si traditiile culturale. Mandria satului de a se gasi in centrul lumii si al unui destin ne-a mentinut si ne-a salvat ca popor peste veacuri. Satul nu s- a lasat ispitit si atras in „istoria“ facuta de altii peste capul nostru; el s-a pastrat feciorelnic neatins in autonomia saraciei si a mitologiei sale pentru vremuri cand va putea sa devina temelie sigura a unei autentice „istorii romanesti“ pastrand vatra satulului, arhitectura caselor traditionale a fiecarei zone, obiceiurile si datinile stramosesti si nu in ultimul rand acei oameni de caracter si cu frica de Dumnezeu.
In cele ce urmeaza va impartasim cateva marturiii esentiale care sa va determine sa faceti alegerea cea mai buna. Oricat de sofisticate sau de mari ar fi noile vile rasarite ca ciupercile dupa ploaie peste tot in tara, toate palesc in fata frumusetii simple a unei case traditionale romanesti.
Aveau oare batranii mai mult bun gust atunci cand faceau o casa? Aveau secrete ce o transformau intr-un "cuib", un adapost al familiei, cald si ocrotitor? Oricare este raspunsul, magia lor functioneaza din nou, si oamenii se intorc la modelul caselor taranesti, simple, sanatoase si de o frumusete fara egal. Cum si de ce sa iti faci o casa taraneasca traditionala romaneasca adevarata v-am explicat mai sus, pas cu pas dar mai exista un aspect important pentru fiecare dintre dumneavoastra iar noi vi-l aducem la cunostinta:
Atunci cand intri intr-o casa traditionala, te cuprinde un sentiment de liniste si pace. Somnul este mai odihnitor, pana si racoarea pare sa fie altfel, ca sa nu mai vorbim de rafinamentul estetic. Totusi, cum reuseau batranii sa construiasca atat de trainic si de frumos? Batranii nostri faceau case in care nu se punea un gram de ciment, doar resurse naturale: piatra, pamant, nisip, lemn. Si iata ca au rezistat peste 200 de ani si mai pot fi locuite, iar noi le admiram si azi. Constructorii de atunci aveau anumite secrete. Ridicatul unei case nu era doar "o inginerie", era un adevarat ritual pe care ei il respectau cu strictete. In primul rand, ei nu isi cumparau lemnul de la depozit ci si-l procurau singuri. Mergeau in padure si isi alegeau cu mare grija arborele ce urma sa fie sacrificat. Cautau pana il gaseau pe cel potrivit pentru casa, grajd sau acoperis. Il alegeau la lungimea si grosimea necesara si foloseau tot de la el. Nu se taia fara rost, ca in zilele noastre, oamenii erau cumpatati. Un alt "canon" era acela ca lemnul se taia in lunile cu terminatia "rie", - octombrie, noiembrie, ianuarie, februarie, de preferinta pe luna plina. In plus, se spuneau rugaciuni inainte de a taia un arbore, sau mai degraba descantece. Abia dupa ce respectau acest ritual taiau copacul in doua, marginea mai groasa o puneau la podea, varful la capriori, restul pe foc. Mai sunt cativa batrani in Maramures, Apuseni, Tara Barsei, Tara Hategului, Tinutul Padurenilor, care stiu rugaciunile, dar nu vor sa le spuna. Se transmit din generatie in generatie si prefera sa moara cu ele, decat sa le lase cui nu trebuie. E de neinteles pentru noi cum o casa facuta cu lemn taiat dupa ritual nu face cari niciodata (daunatori de mici dimensiuni care ataca lemnul din interior) rezista, te simti bine in ea, fizic si sufleteste. Lemnul, apa, fructele din padure erau folosite cu mare grija, si prin atitudinea aceasta, aproape religioasa, omul castiga. Probabil ca stilul acesta in care era construita, plin de respect fata de tot ce este in jur ii da casei acea energie pozitiva.
Sunt oameni care viseaza sa-si faca o casa de vacanta, o cabana, o casa noua, sau chiar o pensiune iar noi Echipa “Casatamultvisata Empire Building” le recomandam sa aleaga un model de casa traditional taraneasca, mai degraba decat unul de casa moderna din mai multe considerente. In primul rand, daca iti faci o pensiune, de pilda, si o faci in mediul rural, acolo este vorba de un peisaj. Din cadrul peisajului rural face parte peisajul cultural. Acesta inseamna satul, ca amplasare, ca arhitectura, ca ocupatii, ca mestesuguri. Daca faceti o pensiune care se incadreaza in tiparele arhitecturale locale, aceasta nu degradeaza cu nimic peisajul cultural si nici pe cel natural. In felul asta poti sa ii oferi turistului o perspectiva asupra satului, asupra comunitatii respective, mai apropiata de identitatea locului. Al doilea argument este pragmatic: costul de constructie redus. Despre casa de lemn, orice taran va spune ca iarna-i calduroasa si vara-i racoroasa. Se reduc costurile, atat la constructie, cat si la intretinere. In plus, lemnul nu are atatea emisii nocive cum au alte materiale moderne de constructie - e foarte prietenos cu mediul, cum se spune astazi. Ai numai de castigat facand o casa din lemn! Dar cel mai important este sa-ti faci o casa respectand peisajul si vecinii din jur. De ce sa construiesti un mastodont de zidarie de trei etaje, care sa sara in ochi ca un ghimpe, intr-un peisaj frumos? Un alt avantaj in a-ti construi o casa de lemn, sa zicem intr-o zona de munte, este ca poti ajuta comunitatea locala. De regula, in acea zona exista inca mesteri ai lemnului. Daca lucrezi cu ei, ii incurajezi, au un castig financiar si sunt motivati sa ramana, sunt motivati sa-si dezvolte in continuare mestesugul, sa nu se piarda aceasta stiinta a lemnului. Batranii se duc in lumea celor drepti si noi ramanem fara mesteri. Tinerii, de regula, nu mai preiau meseriile parintilor in astfel de zone, pentru ca nu mai vad in ea o sursa reala de venit. Dar daca ei sunt motivati si ar construi o pensiune care ar avea turisti, atunci, in mod cert vor mai face si alta casa. In felul asta, o zona poate face inclusiv un circuit al prelucrarii lemnului. La noi, in Romania in zona Sibiului, Maramuresului, Bucovina, tara Hategului, tara Barsei, etc. exista case care, construite dupa aceasta stiinta a lemnului, dateaza de peste 200 de ani, in plus, e un material regenerabil. In 50 de ani, padurea creste din nou si e usor de lucrat cu lemnul, usor de manipulat, usor de ridicat casa. Singurul impediment este ca o astfel de casa facuta din lemn trebuie sa stea sa se "aseze" cam 7-8 luni, "sa treaca o iarna peste ea,"cum spun batranii.
In vreumurile trecute, omul simplu era si arhiterct si proiectant si constructor si reusea sa faca niste lucruri minunate. Omul stia sa isi faca o casa in functie de zona si de functionalitate. Simplitatea caselor aveau o frumusete extraordinara si aici amintim zona Apusenilor unde casele aveau acoperisuri zvelte si inalte deoarece iernile erau lungi si grele cu multa zapada, apoi zona Salajului unde casele erau acoperite cu paie si podul era folosit pentru adapostul hranei animalelor, apoi continuind cu zona Maramuresului unde gasim 5-6 tipuri de case - care reprezinta emblema arhitecturii traditionale romanesti din lemn cu un cuptor mare in interiorul casei; case care ofereau statutul de nemes (om instarit), apoi urmand zona Bucovinei, de la Campulung unde s-au adus influentele moderne ale casei si s-au realizat case cu foisor si prispa care aveau stalpi de sustinere sculptati cu motive traditionale.
In vremurile stramosesti o casa cerea si solicita multa munca si daruire, de multe ori migaloasa, insa rezultatele erau intotdeauna pe masura si azi ar trebui sa fim mandri de daruirea si de priceperea mesterilor stramosesti iar Echipa “Casatamultvisata Empire Building” vine in sprijinul fiecaruia dintre dumneavoastra.