Panourile fotovoltaice produc curent electric si functioneaza pe tot parcursul anului, chiar si atunci cand este innorat. Lumina soarelui este transformata direct in energie electrica printr-un principiu electric denumit generic efect fotovoltaic cu ajutorul celulei fotovoltaice, care este componenta principala a acestui panou. Celula fotovoltaica are la baza constructiei siliciu rezultat din topirea si prelucrarea nisipului.
Curentul (DC) este preluat de un dispozitiv numit controler electronic care il comprima si il transfera in acumulatori speciali. Pentru situatiile in care este necesara alimentarea consumatorilor de 230v, se foloseste un invertor ce se alimenteaza din bateriile solare.
Productia de energie fotovoltaica este direct proportionala cu cantitatea de radiatii solare pe care panourile o capteaza. Romania beneficiaza de un potential fotovoltaic ridicat. Cu toate acestea, tari precum Germania sau Austria, cu toate ca au un potential cu mult mai scazut intrucat sunt pozitionate nordic in comparatie cu Romania, sunt lideri la nivel european in ceea ce priveste productia curentului electric cu panourile fotovoltaice.
Beneficiile energiei solare
Reduce considerabil facturile energiei electrice intrucat energia soarelui este inepuizabila. Singura investitie se face la inceput pentru achizitia panourilor fotovoltaice urmand sa beneficiati gratuit de curentul electric produs.Investitia initiala va poate aduce profit injectand curent in retea prin schema de subventionare a ”certificatelor verzi” atunci cand productia de curent electric depaseste consumul gospodariei.Pentru producerea energiei fotovoltaice sunt necesare doar doua resurse disponibile in cantitati aproape nelimitate: nisipul si lumina soarelui. Aceasta face ca acest tip de energie sa constituie singura alternativa la petrol si gaze naturale.
Panouri fotovoltaice – costuri si profitabilitate
In acest moment, piata energiei electrice este reglementata, in sensul ca distribuitorii de energie electrica nu pot comercializa decat la preturi stabilite.
Liberalizarea pietei energiei presupune eliminarea acestor reglementari pe baza unui calendar care a inceput deja si va continua gradual pana la 1 ianuarie 2017, atunci cand preturile la curent electric vor fi aliniate la nivel european.
In Romania, pretul energiei electrice este de 10,9 euro pe 100 kWh, iar in Europa pretul mediu este de 23,5 euro pe 100 kWh. In aceste conditii, achizitionarea unui sistem fotovoltaic este o necesitate.