Modul de prelucrare al butoaielor este atât manual cât și mecanic și se efectuează conform tradiției dobândite de câteva generații de dogari. Fabricarea barriques necesită o mare măiestrie și se ridică la rangul de artă deoarece barrique are o importantă influență asupra calitatii vinului. Barriques favorizează procesele de oxidare datorita porozitatii lui si accelerează toate fenomenele evolutive, grație raportului optim între suprafața de contact a vinului cu lemnul. Barriques transferă vinului tanini mai dulci decât cei proveniți din strugure si ajută la condensarea și polimerizarea taninilor proveniți din struguri, imprimă vinului note aromatice tipice care merg de la vanilie, brioșă, pâine prăjită, alune de copac, cocos la scorțișoară, tabac, lemn prețios, cafea și cacao prăjită. Lemnul cel mai frecvent folosit in fabricarea barriques este cel de stejar, dar se pot întâlni și cele de salcâm, castan, cireș sau chiar trandafir.