Motto: "Fie ca alimentele sa va fie remedii si remediile sa va fie alimente" Hipocrat
Dietoterapia naturista - reprezinta utilizarea alimentelor naturale sub diverse forme si in diverse combinatii, cu scopul de a ne pastra ori redobandi starea de sanatate. Postul alimentar prelungit, excluderea din alimentatia zilnicã a unor alimente ce pot perturba echilibrul fragil al unui organism bolnav, sunt practici cunoscute din cele mai vechi timpuri, folosite cu scopul de a vindeca boala. Cu siguranta ca acest subiect nu a fost atat de discutat ca in zilele noastre. Aparitia agriculturii intensive si a industriei procesarii alimentelor au facut ca omul modern sa fie "vaduvit" de darul cel mai de pret al existentei sale fizice: alimentele naturale hranitoare. Astfel hrana omului modern este spoliata de principiile nutritive atat de necesare (vitamine, minerale, oligoelemente) datorita saracirii solurilor, lipsita de energia ei vitala datatoare de viata si vigoare, datorita conservarii ei indelungate si suprasaturata cu grasimi, proteine, zahar rafinat, inlocuitori de zahar, sare, aditivi alimentari, conservanti, coloranti etc, datorita procesarii excesive a alimentelor. Rezultatul direct al acestui fapt, adaugat si altor factori perturbatori, este aparitia bolilor ca: obezitate, hipertensiune, ateroscleroza, diabet zaharat, dislipidemii, precum si cresterea alarmanta a numarului de boli degenerative (Parkinson, Alzheimer), precum si cancer, impotenta, sterilitate.Pe de alta parte hrana populatiilor din tarile subdezvoltate este foarte saraca in principii nutritive ceea ce duce la carente majore si alterari profunde ale sanatatii lor ( anemie nutritionala, distrofie tireopata, rahitism etc.). Asadar dietoterapia naturista urmareste prevenirea, tratamentul sau ameliorarea unor stari de boala respectandu-se regulile unei alimentatii echilibrate. Exista doua tipuri de dietoterapie in general, bazate pe principii diferite.Astfel exista dietoterapia ocidentala care in primul rand ne informeaza despre rolul pe care il au in nutritie mineralele, vitaminele, proteinele, lipidele, glucidele, enzimele, etc. In dietoterapia occidentala, necesarul de principii nutritive este stabilit exact in functie de varsta si greutate, astfel ca stim cu precizie dozele zilnice necesare de vitamine, minerale, proteine, etc atat in conditii normale (adult sanatos, in activitate), cat si in conditii speciale (femei gravide, copii, batrani) ori in conditii de boala. De asemenea exista diete recomandate pentru fiecare afectiune in general, dar care nu tin seama de fiecare pacient in parte.In dietoterapia orientala insa, calitatile subtile ale alimentelor sunt mult mai importante decat cantitatile de substante nutritive pe care ele le contin.Astfel atat in medicina ayurveda cat si medicina chineza se mentioneaza ca alimentele trebuie nu neaparat sa corecteze anumite carente fizice cat mai degraba deficiente subtile proprii fiecarui pacient bolnav, deficiente care au generat acel tip particular de afectiune.Combinarea inteleapta a celor doua tipuri de dietoterapii poate duce in final la o vindecare reala a pacientului, atat din punct de vedere fizic cat si subtil, energetic, de aceea o cunoastere cat mai deplina a celor doua tipuri de dietoterapii este foarte importanta in activitatea oricarui medic.Gaseste-ti echilibrul in alimentatie
Iti doresti sa fii proaspata si mereu in forma? Ofera-ti in fiecare zi momente de relaxare profunda. Asculta o melodie care te linisteste si proiecteaza cu ochii mintii imagini vii ale viitorul dorit.Apreciaza prezentul la adevarata lui valoare. Lucrurile au cursul lor firesc, invata sa curgi lin, odata cu ele. Alege in fiecare moment varianta care te ajuta sa fii mereu tanara, frumoasa si sanatoasa. Alimentatia este un ajutor pretios pentru un program revolutionar de viata.Ai testat vreodata o dieta fara grasimi sau fara carne? Atunci ai observat ca te simti mai dinamica, mai bine dispusa si mai optimista.Daca nu ai avut curiozitatea, merita sa faci acum marele pas: opteaza pentru o alimentatie sanatoasa, bogata in legume si fructe si vei vedea diferenta. O nutritie naturala face adevarate minuni.Hrana nefiarta contine anumite enzime, fermenti specifici ce contin scanteia vietii si intretin procesele vegetative ale corpului. Enzimele raspund de metabolismul celular si sunt mult mai importante decat vitaminele, devenite celebre datorita reclamelor pentru produse farmaceutice.In fapt vitaminele au mai degraba functia de substante ajutatoare, de curieri ai acestora. Cu cat alimentatia ta contine mai multe enzime, cu atat sunt mai numeroase resursele din care iti intretii prospetimea si sanatatea corpului, ai o rezerva mai generoasa care poate hrani celulele tinere. Asa te poti bucura de un surplus de energie si rezistenta, de crestere a imunitatii impotriva bolilor, o mai buna functionare a glandelor endocrine si de reglarea fara efort a greutatii corporale.Cu cat esti mai tanara, cu atat organismul tau este mai bogat in enzime. Cu anii, numarul lor scade si apare imbatranirea. De ce sa lasi timpul sa te intreaca? Exista modalitati simple pe care le poti aplica pentru a te pastra in forma.Iata un secret care iti poate schimba viata: cruditatile cele mai bogate in enzime sunt germenii de grau, laptele crud, galbenusul de ou, zarzavatul fraged, embrionii de seminte obtinuti prin incoltire si in general sucurile de legume si fructe. Fa-ti o lista pe care sa o afisezi in bucatarie si sa o poti folosi pe viitor. La inceput e nevoie de un mic efort, pentru ca trebuie sa abandonezi niste stereotipii de atitudine in comportamentul alimentar. Dar te vei convinge ca merita.Cruditatile si, in general alimentatia vegetariana, reprezinta cel mai bun tratament de infrumusetare. Printr-un astfel de regim se accelereaza reinnoirea celulelor, pielea redevine elastica, iar formarea ridurilor este stopata. Cu ajutorul cruditatilor ne echilibram activitatea glandulara si scapam de pericolul obezitatii sau al anorexiei.Hai sa facem un experiment. O luna de zile in care spui adio fripturilor, mezelurilor, oricarui fel de carne. Da, si pestele intra in categoria asta, dar algele condimentate in fel si chip, tipurile de alge care te imbie din rafturile supermarketurilor vor fi o surpriza placuta. Au gust de peste si sunt foarte hranitoare, iar in combinatie cu ele orezul fiert sau hrisca sunt si mai delicioase, nemaivorbind de faptul ca, in felul acesta, sporesti aportul de aur in organism.O luna de zile in care te imprietenesti la catarama cu meniurile vegetariene. Sunt multe carti care iti propun retete nemaipomenite. Dupa cel putin o luna de regim vegetarian vei remarca efecte uimitoare. Stralucirea tenului, buna-dispozitia, sanatatea infloritoare vor fi probabil motive intemeiate sa repeti experimentul.Dupa o luna poti sa introduci in alimentatia ta si produse lactate. Dar aminteste-ti ca prin fierbere, pasteurizare sau alte procedee de preparare la foc, enzimele se distrug. Pierderea cea mai importanta, ca urmare a lipsei enzimelor din hrana, o constituie deprecierea sarurilor minerale, printre care fosforul, calciul, potasiul, fierul. Ai insa o solutie pentru ameliorarea demineralizarii - poti consuma lapte nefiert, bogat in calciu.Alimentatia ta este astfel imbogatita si ai toate elementele necesare unei sanatati perfecte. Ideal este sa nu mai revii la alimentele pe baza de carne niciodata. De ce? Pur si simplu pentru ca asa elimini una dintre cele mai sigure metode de a imbatrani in timp record. Ce zici, merita sa platesti atat de scump fripturile la gratar? Daca nu poti adopta hrana vegetariana dintr-o data, fa-o treptat. Mult succes!