Ghidul Serviciilor
Cabinet Terapii Sano Revit-Bucuresti
inapoi la firma 231 vizite
Poza Gemoterapie
Foto

Gemoterapia este o fitoterapie modernă, documentată ştiinţific, cu o largă aplicabilitate în patologia umană. 

 

Prescrierea produselor gemoterapice ţine cont de mecanismele fizio-patologice de producere a îmbolnăvirii.

 

 

Administrarea trebuie să se realizeze pe o perioadă de 2-3 luni de zile pentru a se constata atât clinic cât şi paraclinic schimbările în bine ale stării de sănătate.

Marele beneficiu pe care îl aduce gemoterapia este faptul că acţionează profund, non violent şi fără reacţii adverse.

Definiţie, generalităţi

Gemoterapia este un concept terapeutic relativ nou, o nouă fitoterapie,care uti­li­zează ţesuturile embrionare ale plantelor (aflate în fază de diviziune celulară), numite şi ţesuturi meristematice sau meristeme, pentru detoxifierea celulară şi implicit pentru refacerea functionalităţii celulare (aşa numitul „drenaj biologic”).

Denumirea de gemoterapie vine din latinescul gemmae=mugure, denumire limitativă, dacă avem în vedere că în terapie sun folosite şi alte părţi tinere ale plantelor: mlădiţe, amenţi,scoarţa de pe ramuri tinere,sevă sau seminţe (denumirea mai corectă ar fi meristemoterapie).

Caracteristicile produselor gemoterapice

Câteva caracteristici sunt specifice gemoterapicelor:

-Recoltarea şi prelucrarea parţilor tinere de plantă în stare proaspată, ceea ce permite păstrarea integrală a substanţelor active (organice si anorganice) şi a capacitaţii de diviziune celulară. In aceste ţesuturi embrionare se regăsesc, indiferent de vârsta plan­tei, proprietăţile de menţinere a reacţiilor anabolice ale celulei vegetale, capacitatea de reproducere şi de multiplicare celulară.

- Din punct de vedere biologic meristemul acţionează asupra ţesutului reticulo-endotelial,detoxificând celulele blocate la un anumit nivel (cu tropisme bine definite), intervenind astfel în metabolism într-un mod profund, dar non violent. Dacă fitoterapia clasică acţionează numai la nivel funcţional şi metabolic, gemoterapia acţionează mai profund,la nivel organic şi celular.

- Gemoterapicul este o entitate biologică complexă, dinamică şi unitară, a cărui componente, dacă se studiază separat, pot prezenta calităţi biologice modificate,reduse sau chiar anulate, în timp  ce acţiunea lui ca un totum (fitocomplex)permite funcţiilor biologice ale componentelor să se completeze reciproc sau să acţioneze sinergic.

-Acţiunea terapeutică a gemoterapicelor este diferită în multe cazuri de cea pe care o cunoaştem la părţile adulte de plante (din fito­terapia tradiţională). Astfel, mugurii de Coacăz negru au acţiune anti­alergică, iar frunzele acţiune diuretică, mugurii de Scoruş reduc tulbu­rările circulatorii de la menopauză, în timp ce frunzele au efect invers, etc.

- Gemoterapia a adus în terapeutică o nouă formă farma­ceutică, spe­ci­fică ei, maceratul glicerinic(oficializat  în Farmacopeea Franceză).Extracţia în soluţie hidro-glicero-alcoolică şi procedeul de diluare (D1= diluţie 10%) specific tehnicii homeopate, duce la obţinerea unei soluţii extractive care acţionează în organism ca un catalizator ce declanşează schimburi electronice între principiile active din dispersia moleculară şi realizează homeostazia celulară şi tisulară.

Cercetare şi experimentare ştiinţifică

S–a demonstrat ştiinţific, prin diferite metode tradiţionale (cercetare de bază si experimentare clinică), că fiecare parte de plantă poate influenţa o anumită patologie, o anumită structura organică sau ţesut.

Primele cercetari au inceput în anii 50 in Franţa şi Belgia fiind demarate de către dr. Pol Henry şi continuate de alţi medici:Julian, Bergeret, Tetau, Lernout, Martin, Paquelet, Reymond, Pitera.

Administrare si posologie

Calea de administrareeste calea orală. Maceratele glicerinice sunt soluţii extractive ambalate în flacoane de sticlă (flacoanele de material plastic nu sunt indicate, pentru că interacţionează cu glicerina şi influenţează negativ calitatea produsului).

Produsul gemoterapic se diluează în puţină apă în păhărelul gradat (6ml) care însoţeşte produsul. Se recomandă menţinerea lichidului câteva secunde în cavitatea bucală înainte de înghiţire, pentru absorbţie perilinguală.

Intr‑o pa­to­logie cronică, chiar dacă simptomatologia clinică se ame­lio­rează după primele zile de administrare, este ne­ce­sar un timp îndelungat pentru refacerea ţesutului (2‑3 până la 6 luni).

Posologia variază în funcţie de vârstă şi greutate.

Contraindicaţii relative

Gemoterapicele, în general, nu au efecte adverse. Se pot ad­mi­nistra la sugari, femei insărcinate, persoane vârstnice.

Extractul din muguri de Arin alb şi Extractul din muguri de Arin negru nu se administrează la lăuze pentru că au efect de inhibiţie a secreţiei lactate.

Extractul din mlădiţe de Rozmarinnu se administrează seara şi în epilepsie, datorită acţiunii stimulante cerebrale.

Extractul din mlădiţe de Buxus şi Extractul din mladite de Vâsc au o oarecare toxicitate şi nu se administrează la femeile însărcinate.

 

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.