Dextroza (Glucoza) Carbohidrat prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal , este principala sursa de energie a organismului.Dextroza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). Alimentele contin rar dextroza in stare libera (cu exceptia strugurilor). Mult mai des, dextroza inclusa in glucidele mai complexe (de exemplu : maltoza sau amidon) se transforma in glucoza libera sub actiunea enzimelor din tubul digestiv. Dextroza este un carbohidrat cu absorbtie rapida, indicat in activitatile fizice intense. Se recomanda celor cu nevoi crescute de energie si refacere dupa efort. Datorita indicelui glicemic ridicat, se recomanda pentru refacerea rezervelor de energie, imediat dupa antrenament, si pentru absorbtia creatinei.O persoana care face un antrenament intens are nevoie de 4-6 grame de carbohidrati pe kilogramcorp pe zi. Pentru regimurile in care se doreste reducerea stratului adipos, necesarul este 2-3 grame pe kilocorp pe zi. Aceste cifre pot varia in functie de tipul somatic, intensitatea antrenamentului si alti parametri.Administrare: imediat dupa antrenament, in amestec cu sucuri de fructe sau apa. Pentru absorbtia creatinei, se recomanda cate 10 grame de dextroza pentru fiecare gram de creatina.
Interzis bolnavilor cu diabet!