În 2011, vița de vie a beneficiat de o iarnă umedă. După o primăvară foarte uscată la începutul verii, via era sănătoasă și viguroasă. Producția de struguri a fost mereu controlată prin eliminarea progresivă a ciorchinilor încă verzi. Viță de vie arăta foarte bine și recoltarea a început aproape de sfârșitul lunii august, anticipând astfel temperaturile ridicate de la jumatatea lunii Septembrie.
Anul 2012 a fost caracterizat de o iarnă extrem de uscată și rece, urmate de o primăvară foarte umedă și o vară uscată. Ploile de primăvară au fost cruciale, deoarece au venit la timp și au furnizat apa necesară pentru dezvoltarea corectă a viței de vie. Aceste condiții au influențat mult și au contribuit la scăderea producției, dar această situatie corelată cu temperaturi moderate de primăvară și vară, au permis viței de vie să realizeze o maturare excelentă a strugurilor.
Soiuri: Malvasia Fina (60%) și Gouveio (40%).
Vârsta medie a viței de vie: 18 ani; Tipul solului: Nisipos-argilos
Vinificație
Malvasia Fina, ca și în anii precedenți a fermentat în întregime în butoaie de stejar folosite iar temperatura de fermentare a fost monitorizată pe tot parcursul procesului. Ciorchinii de struguri (intacti, adică asa cum au fost culesi) au fost presati direct. Pe de altă parte, prospețimea soiului de struguri Verdelho a fost conservată prin fermentare la rece în cuve din oțel inoxidabil.
Îmbuteliere - Februarie 2012 pentru recolta 2011/ Februarie 2013 pentru recolta 2012.
Proaspăt, echilibrat și armonios. Vinul Quinta da Romaneira Branco recolta 2011 și 2012 se caracterizează printr-o atingere cu gust mineral tipic al solului sistos din regiunea DOC Douro. Acest vin este pentru consum imediat, prezentând cu toate acestea o mare capacitate de îmbătrânire în sticle.
Alcool (%): 12,5; Zahăr rezidual (g/l): <2g/l; Aciditate Totală (g/l AT): 6,50; PH: 3,1
Servire la temperatura de 10-12º C.