Ghidul Serviciilor
Cabinet Medical Skin Light
inapoi la firma 153 vizite
Poza Acnee
Foto

Acneea este o afectiune frecventa a pielii, des intalnita in practica medicului dermatolog. In patologia acestei afectiuni cea mai importanta veriga este hipersecretia de sebum.

Pielea este alcatuita din trei straturi: epiderm, derm si hipoderm. Glandele sebacee sunt anexe ale pielii, situate in derm, cu rol in producerea sebumului. Glandele sebacee sunt formate din unul sau mai multi acini care secreta lipide. Secretia sebacee (sebum) este eliminata la nivelul infundibulului pilos. Marimea si densitatea glandelor sebacee variaza de la o persoana la alta si la aceeasi persoana, in functie de localizarea lor topografica.

Zonele seboreice sunt:

-      fata,

-      scalpul,

-      gatul,

-      regiunea presternala,

-      regiunea interscapulovertebrala (zona superioara a spatelui)

Secretia glandelor sebacee este continua, iar sebumul este inodor. Sub actiunea bacteriilor, acesta poate deveni urat mirositor, ca urmare a descompunerii.

 

Secretia sebacee este influentata de:

-      varsta si sex,

-      factori hormonali: androgenii (determina marirea acestora la pubertate si le stimuleaza activitatea), estrogenii (scad secretia de sebum), glucocorticoizii (cresc glandele sebacee),

-      factori de mediu extern: radiatiile UV (in doze mari scad secretia, iar in doze mici o cresc), temperatura (cresterea temperaturii mediului creste secretia glandelor),

-      retinoizi (derivatii de vitamina A- cei mai puternici inhibitori ai secretiei sebacee).

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.