Ghidul Serviciilor
Touropa
inapoi la firma 131 vizite
Poza Circuite
Foto

Regatul Unit cuprinde Anglia, Tara Galilor, Scotia (acestea formând Marea Britanie) si Irlanda de Nord. Relieful tarii este variat, incluzând stânci de-a lungul coastelor, munti, câmpii si numeroase insule în largul Scotiei. Cel mai înalt munte este Ben Nevis, din Scotia, cu o altitudine de 1.344m.

Regatul Unit este monarhie constitutionala si democratie parlamentara. Principala camera a Parlamentului este cea Inferioara (Camera Comunelor). Aceasta are 646 de membri, alesi prin sufragiu universal. Camera Superioara (a Lorzilor) poate avea pâna la 700 de membri - lorzi pe viata, lorzi cu calitatea de membru mostenita si episcopi. Parlamentul scotian, cu sediul în Edinburgh, detine puterea în numeroase domenii, în timp ce Adunarea Nationala a Tarii Galilor are prerogative limitate, dar poate elabora legi în anumite sectoare.

Populatia este formata din englezi (80%), scotieni (aproape 10%), galezi si nord-irlandezi. Tara are, de asemenea, numeroase comunitati imigrante - în special din fostele colonii din Indiile de Vest, India, Pakistan, Bangladesh si Africa.

Economia Regatului Unit este una dintre cele mai puternice din UE. Bazata din ce în ce mai mult pe servicii, aceasta pastreaza o capacitate industriala considerabila, cu precadere în sectorul tehnologiilor de vârf. Londra este unul dintre centrele internationale ale serviciilor financiare.

Locul de nastere al revolutiei industriale, Regatul Unit este reprezentat în lumea stiintifica de nume ilustre precum Isaac Newton sau Charles Darwin. Parintele economiei moderne, Adam Smith, este scotian. Literatura engleza a dat lumii opere nenumarate, care poarta semnatura unor poeti, dramaturgi, eseisti si romancieri celebri, pornind de la Geoffrey Chauser, Shakespeare si contemporanii sai, si continuând pâna la scriitori moderni precum J.K Rowling si Doris Lessing, câstigatoare a Premiului Nobel pentru literatura.

 

Din punct vedere culinar, insulele Regatului Unit au multe tentatii pentru vizitatori. Puteti încerca de exemplu „Arbroath smokies” (egrefin afumat) din Scotia, sau micul dejun nord-irlandez „Ulster fry” (sunca prajita, oua, cârnati, turte cu bicarbonat de sodiu si pâine din cartofi). Una dintre specialitatile din Tara Galilor este „laverbread” - turtite prajite, facute din alge marine si fulgi de ovaz, care se servesc cu oua, sunca si moluste comestibile. Specialitatea „Lancashire”, traditionala în nordul Angliei, se prepara din carne de miel sau de vita, cartofi si ceapa.

Anul aderarii la UE: 1973

Capitala: Londra

Suprafata totala: 244 820 km²

Populatia: 61,7 milioane

Moneda: lira sterlina (£)

Spatiul Schengen:  nu face parte din spatiul Schengen

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.