Ghidul Serviciilor
Bedeleu Adventure
inapoi la firma 114 vizite
Poza Speologie
Foto

Fascinatia adancurilor, teama de necunoscut, provocarea ineditului, setea de cunoastere, atractia explorarii!

Definitie speoturism: incursiune ghidata in pestera, orientare si depasirea unor variate obstacole. Echipamente: casti, hamuri, corzi si dispozitive de asigurare, sisteme de iluminat, costume de neopren.

Se urmareste:

-explorare in necunoscut

-activitatea echipei in conditii imprevizibile si stresante

-gestionarea lipsei de informatii si identificarea solutiilor

-dominarea si utilizarea inteligenta a emotiilor

-luarea deciziilor si management-ul crizei

Romania se afla pe o pozitie de top in lume la diversitatea şi complexitatea carstica. Goluri subterane intalnim in aproape toate tipuri de roci.

Scopul principal al activităţii majorităţii speologilor sportivi îl constituie descoperirea şi explorarea de noi peşteri şi avene. Care idee poate fi mai seducătoare decît aceea de-a pătrunde într-o „lume nouă”, în care primii paşi să fie ai noştri; ce poate fi mai captivant decît posibilitatea de-a împinge mai departe granita lumii cunoscute?

Peşterile: deschideri spre necunoscut, spre un necunoscut care la început înfricoşează, incitînd apoi la cunoaştere, la aventură! Speologia explorativă este cea care răspunde de aventura cunoaşterii subterane. Speologia explorativă presupune descoperirea, parcurgerea şi cartarea peşterilor şi avenelor (prin aven înţelegem acea peşteră care se dezvoltă predominant pe verticală). Speologul, participantul activ la explorare, este prin definiţie un om cu mult curaj şi stăpînit de o mare dorinţă de cunoaştere. Dar să fie oare de ajuns atîta pentru învingerea necunoscutului subpămîntean?!

Desigur că nu. În timpul unei ture speo putem ajunge la sute şi chiar mii de metrii sub pămînt. Acest traseu, de cele mai multe ori, nu este deloc uşor. El este presărat cu numeroase obstacole naturale: săritori, puţuri, cursuri de apă, cascade, sifoane etc.

Pentru a putea face faţă unei explorări trebui să răspundem cu bine unor cerinţe ca:

- existenţa echipamentului individual;

- o bună condiţie fizică;

- stăpînirea tehnicii explorative, (înţelegem prin tehnică explorativă totalitatea cunoştinţelor tehnice necesare depăşirii diferitelor obstacole);

- noţiuni de cartare;

- cunoaşterea genezei peşterilor şi avenelor;

- şi nu în ultimul rînd, existenţa in grup a unor speologi experimentati şi dotarea cu echipament de explorare, colectiv şi individual, corespunzător.

“Ce caut in pesteri? Le iubesc ca un nebun, imi plac, sint frumuseti extraordinare ascunse ochiului zburdalnic, le vezi doar daca le cauti, doar daca te straduiesti. Trebuie sa ai curaj sa lasi soarele in spate si iarba verde si sa intri acolo. Este o lume frumoasa care ti se arata doar in singuratate. Ca sa auzi cum bate inima pamintului trebuie sa te duci spre ea si sa fii singur!”

Iosif Viehmann

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.