Excesul ponderal este o problemă atât pentru barbați cât și pentru femei. Procedeul prin care se aspiră grăsimea în exces și constă în eliminarea din zone care sunt genetic ponderale, greu de redus (coapse, fese, șolduri, abdomen). Prin lipoaspirație se practică o modelare a corpului, o armonizare a dimensiunilor și formelor – liposculptura. Este una din cele mai populare operații estetice atât în Europa cât și în SUA.
Lipoaspirația este indicată la persoane care au zone de țesut gras în exces în anumite zone ale corpului. La vârstnici, datorită pierderii elasticității pielii, rezultatele nu sunt la fel de bune ca la persoanele tinere.
Operația - Se poate face cu anestezie generală sau anestezie locală asociată cu analgezie intravenoasă; anestezia peridurală poate fi o opțiune. Lipoaspirația poate fi uscată sau umedă. In ambele proceduri chirurgicale se practică mici incizii între 3 - 6 mm, paralele cu pliurile de flexie prin care se introduc canulele de operație. Sunt necesare 1 – 2 incizii pentru fiecare de operat. Se introduce prin incizii, cu ac Klein, ser fiziologic adrenalinat 1/100000 până ce zona capătă aspect de portocală. Se așteaptă 15 – 20 minunte și apoi prin același orificiu se introduc canulele de 36 mm și se aspiră celulele grase înbibate hidric; adrenalina împiedică apariția sângerărilor în masă.
Dupa terminarea operației, zonele aspirate se pansează compresiv; se folosește un corset special pentru cicatrizare uniformă. Lipoaspirația se spitalizează în funcție de cantitatea extrasă: mai puțin de 2 litri = 24 ore, peste 3 litri = 24 – 48 ore
Recuperarea postoperatorie:
Firele se scot la 5 – 7 zile;
Trebuie purtate corsete adaptate fiecărei zone (pantalon, bustieră, bandă elastică, etc), uneori se pot folosi pansamente moderate 1 – 3 săptămâni ce împiedică apariția deformărilor.
Rezultatul se poate aprecia complet după 2 – 3 luni.
Activitatea fizică poate fi reluată la câteva zile în funcție de amploarea intervenției.
- See more at: http://www.clinicachelariu.ro/ro/chirurgie-estetica-proceduri#39