Ghidul Serviciilor
Clinica Chelariu-Bacau
inapoi la firma 156 vizite
Poza Ortopedie - Medicina Sportiva
Foto

Meniscul este un inel cartilaginos în formă de pană găsit în ​​interiorul genunchiului între femur (osul coapsei) şi tibia (osul gambei). Rolul meniscurilor este de amortizoare în genunchi, precum şi pariciparea la stabilitate articulară.

Cum se lezează meniscul? Meniscul este, de obicei rupt prin răsucire pe un picior fixat şi pe flexia în forţă a genunchiului. Ocazional, ruptura se produce cu foarte puţin stres pe genunchi – de exemplu la ridicarea din ghemuit. Ruptura poate fi, de asemenea, degenerativă, ceea ce înseamnă că ruptura se produce deoarece ţesutul este uzat, în contextul leziunilor artrozice - gonartroza.

Cum ştiu că meniscul meu este rupt? Cele mai multe rupturi de menisc, determină dureri de genunchi în zona leziunii, pe partea medială sau laterală a articulației. Umflarea genunchiului poate de asemenea să apară (hidartroza – denumită popular „apa la genunchi”), precum şi durerea care iradiază în jos, pe picior. Ocazional, blocarea articulaţiei poate apărea atunci când meniscul devine prins între oasele genunchiului (imposibilitatea întinderii sau îndoirii complete). Durerea şi instabilitatea cauzată de ruptura meniscului poate provoca, de asemenea, senzaţia de fugă sau "cedare" – genunchiul „scapă”.

Am nevoie de investigaţii suplimentare, raze X, un RMN, sau orice alte teste? Un set de radiografii (raze X) poate fi recomandat pentru a evalua articulaţia pentru artroză sau alte leziuni ale oaselor de natura traumatică în funcție de contetul clinic (vârstă, traumatism). De multe ori diagnosticarea unei rupturi de menisc se poate face doar prin examinarea clinică. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, un RMN poate fi de ajutor pentru a confirma ruptura şi exclude orice alte leziuni asociate la genunchi.

Există, de obicei, alte leziuni ale genunchiului atunci cand meniscul este rupt? Ligamentele genunchiului pot fi lezate în acelaşi timp cu meniscul, în funcţie de modul în care s-a produs leziunea - entorsa. În plus, poate exista frecvent o leziune de suprafaţă articulară (cartilajul articular) care se poate agrava prin asocierea cu leziunea meniscală. Daca tratamentul chirurgical este necesar, deteriorarea suprafeţei articulare va fi evaluată şi tratată în momentul artroscopiei dumneavoastră.

Ce opţiuni de tratament mai am? Unii pacienţi cu leziuni meniscale vor răspunde la tratamentul conservator, inclusiv repaus, medicamente şi fizioterapie. Leziunile meniscale nu se vor vindeca spontan, şi, după o perioadă de timp, în funcţie de nivelul de activitate, greutatea pacientului şi alte elemente, articulaţia genunchiului se poate uza. În unele cazuri,o injectie cu cortizon poate fi de ajutor pentru a rezolva durerea şi tumefierea dar nu este o procedură pe care o recomandăm. Nu există studii legate de leziunile meniscale dar, per total, pe leziunile degenerative și cartilaginoase, un efect bun îl au infiltrațiile cu derivați de plasmă concentrată (plasmă bogată în trombocite – PRP – platelet rich plasma). Indiferent dacă sunteţi sau nu un bun candidat pentru tratamentul conservator va depinde de tipul de ruptură, vârsta, şi de nivelul de activitate dorit. Cei mai mulţi oameni care au o ruptura de menisc necesită mai devereme sau mai târziu, o artroscopie la genunchi pentru a ajuta rezolvarea simptomelor.

Cum se efectuează intervenţia chirurgicală? Intervenţia chirurgicală meniscală se realizează de rutină prin artroscopie – minim invaziv, endoscopic. Artroscopul este un instrument cu fibră optică (mai mic decât un pix – aproximativ 4 mm), care este introdus în articulaţia genunchiului prin două incizii mici. O camera este ataşată artroscopului şi imaginea este vizualizată pe un monitor TV. Artroscopul permite să se evalueze în totalitate articulaţia genunchiului, inclusiv rotula, suprafeţele cartilajului, meniscurile, ligamentele (anterior & posterior) şi sinoviala - ţesutul de filtrare al lichidului articular. Instrumente mici, de 3-5 milimetri în dimensiuni, se introduc prin cele două portaluri (orificii la piele) astfel încât pot simţi structurile articulare, pentru diagnosticarea leziunilor, şi apoi pentru repararea, reconstruirea, sau îndepărtarea ţesutului deteriorat. Înainte de dezvoltarea artroscopiei, incizii mari trebuiau realizate în cursul intervenţiei pe articulaţia genunchiului pentru a elimina întreg meniscul.

Tehnicile actuale artroscopice permit evaluări mai complete chiar decât investigațiile imagistice de tipul RMN, ale articulaţiei genunchiului, şi în acelaşi timp permit eliminarea doar a părţii deteriorate a meniscului, dacă este posibil.

Care este diferenţa dintre meniscectomia parţială şi repararea meniscală? În funcţie de tipul de leziune, bucata de menisc care este ruptă poate fi excizată din genunchi (meniscectomie parţială, subtotală sau totală) sau reparată (sutură). În cazul în care o leziune apare în treimea exterioară a meniscului (ruptură periferică), există, de obicei, vascularizaţia (alimentarea cu sânge) adecvată pentru a obţine vindecarea dacă este fixată. Cu toate acestea, rupturile în interior (două treimi interne, cazurile cele mai frecvente) nu au alimentare cu sânge, şi nu se vor vindeca. Prin urmare, fragmentul rupt trebuie să fie eliminat. Se fac toate eforturile pentru a repara o leziune care se poate vindeca. În cazul în care ruptura este reparată timpul de recuperare globală este crescut (de la 3 la circa 6 săptămâni), deoarece astfel de suturi trebuie protejate prin imobilizare gipsată.

Nu am nevoie de meniscul meu? Este întotdeauna cel mai bine de a păstra propriul menisc. Din acest motiv, orice încercare poate fi făcută pentru a repara o ruptură meniscală, care se poate vindeca. Cu toate acestea, pentru meniscurile rupte dincolo de reparaţie, cel mai bine este sa eliminăm fragmentul rupt. Fragmentu care este rupt nu funcţionează ca un menisc normal, astfel încât prin eliminare nu se reduce cantitatea necesară meniscului pentru o funcţionare relativ normală. Lăsând un fragment rupt, articulaţia genunchiului se poate irita şi cauza leziuni mai mari, inclusiv ale cartilajului, care sunt mult mai greu de tratat. Doar porţiunea din menisc care este ruptă sau modificată este eliminată.

Care sunt complicaţiile posibile ale chirurgiei? În timp ce complicaţiile nu sunt frecvente, toate intervenţiile chirurgicale au riscuri asociate. Posibile complicaţii includ rigiditatea genunchiului după intervenţie sau menţinerea durerii în continuare (mai ales dacă durerea este veche de peste 1-3 luni). Utilizarea de tehnici artroscopice încearcă să limiteze aceste complicaţii. Alte complicaţii includ infecţia – sinovita inflamatorie, hemoragia - sângerarea, leziuni ale nervilor (superficial), formarea de cheaguri de sânge, sau probleme anestezice. În cazul în care se efectuează o reparaţie meniscală, este foarte posibil ca zona ruptă să nu se vindece. Acest lucru va necesita o intervenţie chirurgicală ulterioară pentru a elimina meniscul rupt.

Ce fel de anestezie este folosită? Artroscopia de genunchi poate fi efectuată cu anestezie generală (adormire) sau anestezie regională (bloc spinal sau epidural). Medicul anestezist va discuta opţiunile dumneavoastră în dimineaţa zilei chirurgiei.

Ce trebuie să fac pentru a mă pregăti pentru operaţie? Dacă sunteţi în vârstă de peste 50 de ani, sau aveţi condiţii semnificative de sănătate vi se poate solicita un EKG şi Radiografie pulmonară; o serie de analize pot fi prelevate din sânge. Posibil să aveţi nevoie, de asemenea, de la medicul de familie de o scrisoare de recomandare medicală (anumite medicamente necesită oprirea cu peste 7 zile înaintea intervenţiei). Cu o zi înainte de operaţie, este bine să contactaţi un membru al personalului medical din clinică sau spital în legătură cu momentul internării pentru operație. Recomandarea este să nu mâncaţi sau să beţi nimic după miezul nopţii, înaintea intervenţiei chirurgicale.

Cât timp voi fi rămâne în spital? Artroscopia de genunchi este o procedura de ambulatoriu, uneori puteţi merge acasă în aceeași zi. Excepţiile sunt legate de vârstă sau alte complicaţii care pot interveni – uneori medicul preferă să vă supravegheze o zi post-operator.

Ce se întâmplă în ziua intervenţiei chirurgicale? Veţi fi internat şi dus într-o zonă de pregătire pre-operatorie. Vi se va cere să confirmaţi o serie de boli asociate precum şi detalii despre afecţiunea curentă (modul de instalare al rupturii, evoluţie, alte tratamente). Vă rugăm să reţineţi că, în cazul în care aveţi diverse documente medicale de tip imagistic – de ex examen RMN, este bine să le aduceţi cu dvstră.

Dupa operatie veţi fi dus la sala de recuperare pentru a fi monitorizat. Odată ce efectele asupra anesteziei s-au diluat şi durerea este sub control, veţi primi instrucţiunile post-operatorii pe baza de prescripţie medicală pentru medicamente.

Vă rugăm să fiţi conştienţi de faptul că procesul din jurul intervenţiei chirurgicale, chiar minim invazive, poate ocupa majoritatea zilei. Vă recomandăm dumneavoastră şi membrilor familiei să aduceţi materiale de lectură (cărţi, ziare, reviste) pentru a face procesul de aşteptare mai uşor pentru toţi.

Cum ar trebui să-mi îngrijesc genunchiul după operaţie? Înainte de externare vi se vor da instrucţiuni specifice despre cum să aveţi grijă de genunchi. În general vă puteţi aştepta la următoarele recomandări:

Medicaţie: Vi se va da o reţetă pentru medicamente împotriva durerii, antiinflamatoare, antalgice (intervenţia se efectuează prin umplerea genunchiului cu lichid steril – acesta se resoarbe în 5-7 zile, fiind înlocuit de lichidul sinovial normal – acest proces poate fi ajutat prin administrarea de medicamente speciale antiinflamatoare sau condroprotectoare pentru 21 – 60 zile).

Duş: Recomandarea este să vă spălaţi la duş, dar ar trebui să ţineţi locul intervenţiei uscat (există pansamente sterile impermeabile). Pansamentele se schimbă la 2-3 zile iar firele se scot la 12-14 zile. După acest interval, când rănile operatorii sunt complet închise, de obicei la 2-3 săptămâni după o intervenţie chirurgicală puteţi să faceţi o baie (piscina inclusiv).

Cârje: Veţi fi instruiţi cum să folosiţi cârjele înainte de operaţie. Cât timp se utilizează acestea va depinde de tipul intervenţiei chirurgicale efectuate. Carjele sunt de obicei necesare numai pentru câteva zile, cu excepţia cazului în care aţi suferit o reparaţie meniscală sau au fost întâlnite leziuni ale cartilajului articular; în acest caz, medicul vă va comunica intervalul exact de timp în care trebuie să mergeţi cu protecţia genunchiului operat.

Orteza: În cazul în care este efectuată o reparaţie meniscală, veţi primi un gips sau o orteză cu scopul de a restricţiona flexia (îndoirea) genunchiului. Acest lucru este datorat necesităţii de a proteja sutura pentru primele 4-6 săptămani, pentru a permite zonei să se vindece.

Dieta: Reluaţi dieta dumneavoastră regulată cât mai curând tolerat. Cel mai bine este să începeţi cu lichide clare înainte de a trece la alimente solide.

Gheaţă: Ar trebui să aplicaţi gheaţă (există pachete cu gel cald/rece) peste pansament timp de 20 minute la fiecare oră pentru mai multe zile. A nu se folosi de căldură pentru primele 48-72 de ore.

Ablaţia firelor de sutură de la piele: Suturile vor fi eliminate la una din vizitele post-operatorii după circa 12-14 zile.

Exerciţiii: Veţi fi instruiţi pe exercitiile pe care le puteţi începe imediat după o intervenţie chirurgicală artroscopică – de obicei primele indicaţii le primiţi de la kinetoterapeut, cu care, se stabileşte un protocol detaliat în funcţie de starea articulară şi musculară a fiecărui pacient.

Întoarcerea la locul de muncă sau la şcoală: Vă puteţi întoarce la şcoală sau la serviciu oricând de la 3 zile până la 2 săptămâni. Dacă locul de muncă implică mersul pe jos, statul prelungit în picioare sau activităţi fizice grele, s-ar putea ca un concediu să vă fie recomandat pentru o perioadă mai lungă de timp .

Ce va implica recuperarea? Reabilitarea - recuperarea se bazează pe mai multe obiective: 1) să permitem ţesutului operat să se vindece; 2) articulaţia să recapete mobilitate; 3) recăştigarea forţie musculare şi 4) revenirea la sport sau muncă. După meniscectomia parţială, recuperarea, în general, se produce foarte rapid. Cei mai multi pacienţi se pot întoarce la munca fizică normală în patru până la şase săptămâni. Cu toate acestea, recuperarea completă poate dura 2-3 luni pentru a obţine toate puterea mai ales dacă istoricul suferinţei antecedente operaţiei se întinde pe mai multe luni. După repararea meniscală, va fi restricţionată realizarea anumitor activităţi. Protocolul de reabilitare specific afecţiuni dvstră va fi revizuit după operaţie.

Când mă pot întoarce la sport? Întoarcerea la nivelul de activitate dorit va depinde de gradul de afectare preoperatorie, leziunile asociate, precum şi procedura efectuate pe genunchi. În general, întoarcerea la sport va fi permisă în 4-8 săptămâni după intervenţia chirurgicală. Trebuie să aveţi mobilitate bună, tonus muscular şi control al genunchiului. Reluarea activităţii sportive mai depinde de mai mulţi factori, inclusiv: 1) ritmul propriu de vindecare, 2) leziunile constatate la chirurgie (asocierea leziunilor cartilajului articular duce la simptome restante şi la prelungirea recuperării); 3), dacă aveţi orice complicaţii; 4) cât de bine vă urmaţi instrucţiunile de post-operative; 5) modul în care lucraţi în perioada de recuperare.

- See more at: http://www.clinicachelariu.ro/ro/ortopedie-medicina-sportiva#sthash.DquX3WQ3.dpuf

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.