Terapia intra-articulara
1. Vascosuplimentarea cu acid hialuronic
Lichidul articular este un ultrafiltrat de plasma imbogatit cu acid hialuronic produs de sinoviocite; acidul hialuronic este un constituent activ al lichidului sinovial, un contributor major la mentinerea vascozitatii si elasticitatii cartilajului. In artroză acidul hialuronic scade cantitativ si este compromis calitativ. Suplimentarea prin aport exogen de acid hialuronic si polimeri de hialuronat a fost aprobata din 1997 in artroza de genunchi; metodologie este sustinuta de argumente teoretice dar si practice; un review Cochrane 2005 arata ca vascosuplimentarea este activă în artroza de genunchi pe durere, functia articulara si aprecierea globala a pacinetului in saptamanile 5-13 ce urmeaza ciclului de adinistrare (3-5 injectii intraarticulare saptamanale). Indicatiile sunt pentru bolnavii fara raspuns la masurile non- farmacologice si farmacologice amintite.
2. Injectiile intrarticulare cu corticoizi
Corticoizii pe cale generala nu au indicatie in artroză și defectele cartilajului.
Administrarea intraarticulara de produsi cu actiune retard mai ales de tipul Diprofos este valoroasa in caz de durere si inflmatie acuta (recomandarea ACR) sau de exacerbare algica acompaniata de epanșament (hidartroză - recomandarea EULAR). Indicatia nu trebuie să fie abuzivă și să nu trebuie sa depaseasca 3-4 aplicatii/ an.
Tratamentul chirurgical
De-a lungul timpului numeroase eforturi au fost făcute pentru a ajuta articulatia artrozică, asa încât se cunosc o serie de tehnici cu caracter paleativ (care aplicate inregistrează procente diferite de valabilitate), osteotomiile și endoprotezarea.
1. Tehnici paleative
Prin nicio tehnica si nici o metodologie nu s-a obtinut formarea de neocartilaj similar in structură si funcții cu cel nativ. Toate tehnicile de reconstrucție biologică au eșuat în momentul în care sunt instalate leziunile degenerative (uzura) unui compartiment articular.
2. Osteotomia
Are indicație la adultul tânăr displazic (cu anatomia modificată gen varus sau valgus corectabilă, și cu rezerve de cartilaj la nivelul articulației).
3. Terapia de artroplastie - endoprotezare
Endoprotezarea reprezintă modalitatea chirurgicală radicală ce elimină durerea și reface functia segmentului. Consensul general pentru indicația de implantare a unei endoproteze este pacientul cu durere si dizabilitate persistenta ce interferă activitățile zilnice, neinfluențat de medicația antidurere si care are manifeste leziunile de degenerare articulară pe radiografii corect efectuate (HLTC, 2005).
Bibliografie
- See more at: http://www.clinicachelariu.ro/ro/ortopedie-medicina-sportiva#sthash.DquX3WQ3.dpuf