Chirurgia dento-alveolara permite rezolvarea unor probleme complicate care au ca punct de plecare sistemul dento-alveolar.
Molarul de minte este ultimul dinte erupt pe acrada, dupa varsta de 18 ani cu o anatomie variabila, si care datorita pozitiei pe arcada, anatomiei spatiului insuficient eruptiei, creaza cele mai multe probleme care in final duc la extractia lui.
Implantul dentar este radacina artificiala din titan (material biocompatibil) ce se introduce in osul maxilar sau mandibular, si are rolul de a sustine o coroana sau o punte dentara. Implantul dentar este cea mai buna solutie la ora actuala de inlocuire a unui dinte fara a fi afectati prin preparare, tratament endodontic, leziuni parodontale, si dintii vecini.
Augumentarea osoasa este interventia chirurgicala care se efectueaza asupra osului resorbit pentru a ii mari volumul cu ajutorul unor materiale substitutive-biomateriale. Este foarte folosita cand dorim sa inseram un implant dar nu avem suficient os.
Atunci cand abcesul dentar (infectia la nivelul varfului radacinii) nu este tratat, la varful radacinii se poate forma o cavitate plina cu lichid, ce se numeste chist dentar sau chist radicular. Acesta se poate infecta provocand un nou abces de dimensiuni crescute care necrozeaza si mai mult osul inconjurator. Tratamentul chistului radicular este de natura chirurgicala