Sistemul de management al sigurantei alimentelor, în conformitate cu ISO 22000 Este primul standard care reglementează implementarea unui sistem de management al siguranţei alimentului.
Sisteme de manangement al sigurantei alimentului - Cerinte pentru organizatiile din cadrul lantului alimentar specifica cerintele sistemului de management al sigurantei alimentului, care combina urmatoarele elemente cheie, general recunoscute pentru asigurarea sigurantei aliementului de-a lungul lantului alimentar pana la punctul final de consum:
- comunicarea interactiva;
- sistem de management;
- controlul proceselor;
- principii HACCP;
- programe preliminare.
ISO 22000 aduce ca si noutati in sistemul de siguranta alimentului:
- Cerinte suplimentare referitoare la documentatie;
- Planificarea sistemului de management al sigurantei alimentului;
- Comunicare;
- Pregatire si raspuns in caz de urgenţă;
- Programe preliminare (PRP);
- Stabilirea programelor preliminare operationale;
- Actualizare informatii si documente preliminare referitoare la PRP si planul HACCP;
- Planificarea verificarii;
- Validare verificare si imbunatatire.
Avantajele implementarii unui sistem de management al sigurantei alimentului bazat pe principiile HACCP:
- Este un sistem preventiv care reduce pana la disparitie riscurile alimentare;
- Reprezinta un angajament al organizatiei care va imbunatati imaginea acesteia;
- Reduce necesitatea si costurile testarii finale a produsului;
- Creste increderea consumatorilor in produs;
- Reduce drastic posibilitatea aparitiei accidentelor care pot duce la contaminarea produselor;
- Pe termen lung scad costurile legate de pierderile de materie prima si rechemarea produselor din piata;
- Asigurarea conformarii la legislatia in vigoare;
- Mai buna comunicarea cu autoritatile (ANPC, ANSVSA, DSP);
- Motivarea personalului.
Se poate implementa integrat cu ISO 9001, ISO 14001, OHSAS 18001.