Operatiunea de ignifugare poate fi realizata pe orice suprafata recunoscuta pentru usurinta cu care se aprinde si arde, cele mai des intalnite fiind lemnul si materialele textile. Procedeul in sine consta in aplicarea, prin diferite metode, a unor produse ce contin substante ignifuge, capabile de a intarzia semnificativ declansarea arderii.
Material de baza in domeniul constructiilor, pentru a putea fi utilizat, lemnul trebuie supus mai intai unei serii de tratamente care au ca scop sporirea rezistentei impotriva actiunii factorilor naturali sau biologici. Cel mai des intalnit tratament de acest gen este cel de ignifugare lemn.
Prin ignifugare lemn, se intelege aplicarea substantelor ignifuge pe orice tip de suprafata confectionata din acest material: de la peretii exteriori si interior care alcatuiesc o casa, pana la pod, sarpanta, acoperis, piese de mobilier, etc.
Important de mentionat este faptul ca acest procedeu nu transforma lemnul intr-un material “imun” la foc, insa ii sporeste considerabil rezistenta la ardere.
Strategia poate fi pusa in aplicare prin crearea si aplicarea sistemului protectiei la incendiu, combinand sistemul protectiei pasive la incendiu cu sistemul protectiei active la incendiu.