Ghidul Serviciilor
Feqs Group - Servicii Si Solutii In Domeniul Securitatii La Incendiu, Bucuresti
inapoi la firma 785 vizite
Poza Instalatii stingere, limitare incendii
Foto

Comparativ cu celelalte sisteme de protectie activa la incendiu, instalatiile de stingere si limitare aduc o importanta deosebita în conformarea si protejarea la foc a cladirilor, deoarece reduc semnificativ caldura, focul si fumul produs de la izbucnirea unui incendiu si pâna la eliminarea acestuia. Echiparea constructiilor cu astfel de instalatii se face în functie de categoria, tipul si destinatia acestora, precum si a nivelului de stabilitate la incendiu în conformitate cu prevederile normativului P118-2/2013: ”NORMATIV DE SIGURANTA LA FOC, Partea – II- a, Instalatii de stingere”.

FEQS Group România este specializata în executarea urmatoarelor 3 tipuri de instalatii de stingere:1. Instalatii fixe de tip coloane uscate;

Coloanele uscate sunt instalatii fixe, rigide, montate în interiorul constructiilor, utilizate de serviciile pentru situatii de urgenta prin racordarea autospecialelor de interventie în vederea transportului apei pâna la nivelul cladirii, acolo unde este necesara interventia.

2. Instalatii fixe de stingere cu hidranti interiori si exteriori;

Acestea sunt instalatii de stingere actionate manual de catre un personal specializat sau de catre pompierii militari în momentul interventiei. Hidrantul interior se amplaseaza pe perete si este compus dintr-o cutie metalica cu rama rosie si sticla, recunoscuta prin simbolul H. Cutia este dotata cu o rola de furtun si o teava de refulare utilizate la racordarea robinetului hidrantului pentru actionare în caz de necesitate. Aceste cutii se monteaza pe perete, la o înaltime de 1.35 – 1.5 m distanta de la nivelul pardoselii si sunt pozitionate, de regula, la intrarea în cladiri, pe holuri si coridoare sau la intrarea în sali, astfel încât întreaga suprafata a cladirii dotate cu astfel de instalatii sa fie acoperita de jetul de apa calculat conform reglementarilor sus mentionate.

Hidrantii exteriori sunt de doua tipuri, subterani si supraterani. Cei supraterani sunt amplasati la o distanta de minim 5 metri fata de cladire, astfel încât stingerea incendiilor sa fie posibila si din exteriorul cladirii, concomitent cu protejarea zonelor învecinate. Deosebirea între hidrantii interiori si exteriori este data în principal de debit si de zona de protectie.

3. Instalatii fixe automate de stingere cu apa tip drencere sau sprinklere;

3.1. De regula, instalatiile de tip drencere sunt utilizate la delimitarea unor compartimente de incendiu, acolo unde protectia pasiva nu poate fi realizata, la racirea anumitor obiecte si obiective sensibile la caldura si usor inflamabile si acolo unde este necesara pornirea simultana a capetelor de stingere, denumite sprinklere deschise (fara fiola si cu orificiul permanent deschis). În cazul acestor instalatii, toate sprinklere deschise pornesc simultan, asigurând o cantitate mare de apa pentru stingerea rapida a unei mari suprafete, conductele fiind pline cu apa numai pâna la vana de comanda, a carei deschidere este actionata manual sau automat prin IDSAI.

3.2. Instalatiile de stingere cu sprinklere sunt folosite în special în cladirile cu risc mare de incendiu si suprafete mari de protejat, precum centre comerciale, depozite, spatii de birouri. Aceste instalatii sunt la rândul lor împartite în alte 3 categorii:

3.2.1. Instalatii cu sprinklere în sistemul apa – apa;

Acest sistem poate fi instalat în orice loc, acolo unde nu este supus riscului de înghet, fiind cel mai utilizat în instalatiile de stingere cu sprinklere. Pâna la capetele de sprinkler, reteaua de distributie este plina cu apa sub presiune, iar sistemul este declansat prin spargerea fiolei sprinklerului, activata de un anumit prag de temperatura, urmând ca apa sa fie deversata numai pe acele capete la care temperatura a depasit acest prag.

3.2.2. Instalatii cu sprinklere în sistemul apa – aer;

În spatiile unde temperatura poate scadea sub punctul de înghet al apei, sunt utilizate instalatiile de stingere cu sprinklere în sistemul apa-aer, ce sunt diferite de instalatiile în sistem umed (apa-apa) prin faptul ca reteaua de distributie a apei de la ACS ( aparatul de control si semnalizare) si pâna la capetele de sprinkler este umpluta cu aer sau azot sub presiune. În acest caz, apa este deversata prin activare la caderea brusca de presiune din momentul deschiderii unui capat de sprinkler, activarea vanei din interiorul ACS-ului si pornirea pompelor din statie.

3.2.3. Instalatii de stingere cu preactionare.

Acolo unde descarcarea accidentala a instalatiei de stingere cu sprinklere poate provoca pagube de importanta deosebita (arhive, librarii, depozite de materiale valoroase etc.), pot fi realizate instalatiile de stingere cu sprinklere cu preactionare. Acest sistem este o instalatie unde reteaua de sprinklere este uscata si în care vana de control este conectata si activata de IDSAI. În momentul aparitiei unei alarme de foc, apa umple distributia, dar nu este pulverizata decât atunci când este atins si pragul de declansare al fiolei capatului de sprinkler. Pentru actionarea vanei de control cu preactionare în caz de urgenta, trebuie asigurat si un robinet de pornire rapida a instalatiei. Pe lânga avantajul privind asigurarea nivelului ridicat de protectie împotriva deversarilor accidentale, aceste tipuri de instalatii aduc costuri suplimentare în monitorizarea permanenta a obiectivului si a instalatiei.

4. Instalatii de stingere fixe si mobile speciale.

Exceptând instalatiile conventionale enumerate mai sus, în functie de riscul de incendiu si zona de protejat, FEQS Group România executa si urmatoarele instalatii speciale de stingere :

4.1. Sisteme de stingere cu gaze pentru camere SERVER, BMS, biblioteci, arhive, muzee;

4.2. Sisteme de stingere pentru bucatarii profesionale;

4.3. Sisteme de stingere pentru tablouri electrice, masini si utilaje.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.