Protectie pasiva la foc a structurilor metalice si din lemn
Complementar protectiei active la foc (IDSAI, Sprinklere, Hidranti, SHEVS), protectia pasiva la foc reprezinta prima masura ce trebuie luata pentru asigurarea rezistentei la foc a constructiei, constând atât în organizarea si compartimentarea functionala a cladirii, cât si în alegerea tipurilor de materiale utilizate, astfel încât sa fie prevenita declansarea unui incendiu sau sa-i încetineasca raspândirea. Este primul pas în analiza unei cladiri pentru conformare la foc si totodata face parte din procesul privind determinarea gradului de rezistenta la foc.
Protectie pasiva la foc a structurilor din lemn - IGNIFUGARE:
Lemnul poate fi considerat primul material de constructie, utilizat constant în alcatuiri constructive datorita lucrabilitatii sale, greutatii reduse, cât si bunelor sale caracteristici mecanice. Totusi, lemnul este caracterizat în primul rând de cunoscuta vulnerabilitate la foc, ceea ce determina încadrarea constructiei într-un grad nefavorabil de rezistenta la foc, caz în care suntem nevoiti sa-i îmbunatatim comportamentul la foc.
Procedeul de ignifugare urmareste cresterea rezistentei la foc a lemnului protejat, asigurându-i proprietatea de a nu arde atunci când sursa de caldura este îndepartata, utilizând substante create ca inhibitori de flacara. Astfel, propagarea incendiului este mult mai greoaie si deseori chiar oprita.
Autorizati de Centrul National pentru Securitate la Incendiu si Protectie Civila acronim CNSIPC – si recunoscuti în domeniu pentru experienta si capacitatea tehnica a specialistilor nostri, realizam lucrari de protectie a lemnului la foc cu metodologii specifice de lucru.
Mai întâi evaluam obiectivul. Analizam suprafata lemnoasa ce urmeaza a fi tratata, umiditatea lemnului si apreciem starea fitosanitara a acestuia. Cu ajutorul datelor obtinute, coroborate cu nivelul de stabilitate la foc al cladirii, clasa de reactie la foc si conditiile specifice in situ , vom alege substanta de ignifugare potrivita constructiei si vom întocmi oferta tehnica si comerciala.
Aplicarea substantei ignifuge se realizeaza pe baza unui raport de evaluare si executie, întocmit dupa realizarea formalitatilor contractuale, în care ignifugatorul aplica substantele ignifuge, tinând cont întotdeauna de specificatiile tehnice date de producator si procedura de lucru aprobata si vizata de CNSIPC la momentul obtinerii autorizatiei pentru realizarea acestor lucrari.
Protectie pasiva la foc a structurilor metalice - TERMOPROTECTIE:
Principalele beneficii ale utilizarii structurilor metalice sunt productivitatea si avantajul ca sunt foarte usoare, mentinând în acelasi timp un nivel ridicat de rezistenta si eliminând unele dintre problemele care fac cladirile construite în acest mod mai putin vulnerabile la cutremure. Fierul este rezistent, dar este flexibil si se poate deforma si chiar rasuci în aproape orice directie, fara a-si pierde, însa, integralitatea structurala.
La actiunea focului, prin temperaturile ridicate produse de un eventual incendiu, rezistenta structurilor metalice se reduce, ducând la slabirea capacitatii portante a structurilor si aparând riscul de prabusire.
Termoprotectia consta în protejarea suprafetelor elementelor metalice de constructie prin acoperire de tip vopsea sau torcret, care sub actiunea temperaturii din timpul incendiului formeaza un strat termoizolator, marind astfel limita de rezistenta la foc.
Punerea în opera a sistemelor de termoprotectie necesita o pregatire atenta si complexa, deoarece se lucreaza cu echipamente si instrumente speciale care solicita parcurgerea anumitor etape, bine definite si în conformitate cu specificatiile producatorilor.
Identificarea elementelor de termoprotejat si stabilirea factorului de sectiune al acestora
Stabilirea rezistentelor la foc necesare fiecarui tip de element ce trebuie protejat, informatii ce se regasesc în scenariul de securitate la incendiu si colectarea informatiilor cu privire la temperatura critica a structurii de otel stabilita prin proiectul de rezistenta.
Determinarea grosimilor stratului de vopsea sau torcret, cu ajutorul tabelului de masivitati din agrementul tehnic al produselor utilizate si informatiile mentionate la punctele anterioare.
Redactarea si întocmirea devizului tehnico- financiar si stabilirea conditiilor de lucru ( protectie anticoroziva a elementelor de protejat, utilaje de lucru, termen de executie).
Realizarea formalitatilor contractuale, emiterea ordinului de începere al lucrarilor si executia lucrarilor.
Realizarea masurilor de testare a calitatii lucrarilor executate si întocmirea dosarului tehnic necesar obtinerii autorizatiei de securitate la incendiu.
Produsele de termoprotectie se utilizeaza atât în interiorul cât si exteriorul cladirilor, asigurând o rezistenta la foc de pâna la 240 minute, în functie de factorul de sectiune al elementului de protejat. Compania noastra utilizeaza produse ce nu contribuie la generarea fumului si nici nu degaja gaze toxice iar durabilitatea acestora poate ajunge pâna la 15 ani în conditiile punerii în opera corect, conform instructiunilor producatorului si conditiile unei exploatari normale, fiind un factor esential în realizarea protectiilor pasive la foc.