Un foraj de monitorizare este mijlocul prin care se mentin sub observatie calitatile chimice ale unei ape subterane. Proprietatile hidrologice, cantitatea si natura unor anumite substante în suspensie din apa ponderea unor compusi chimici... toate sunt înregistrari pe baza carora se poate stabili poluarea unei ape din adâncul pamântului. Aceste puturi sunt foarte asemanatoare cu cele pentru apa potabila.
Tipfor SRL executa foraje de monitorizare în orice regiune din tara si pentru orice tip de sol. Forajele de monitorizare sau de mediu, dupa cum veti afla mai jos ca se numesc, sunt parte integranta din efortul de a mentine curate apele din subteran.
Scopul urmarit
Comandând un foraj de monitorizare ar putea însemna doua lucruri. Unul ar fi acela ca sunteti o persoana responsabila si va preocupa poluarea apelor din subteran. Acestea sunt de fapt niste foraje aproape identice cu cele pentru apa potabila. Principala deosebire la acest tip de puturi ar fi aceea ca sunt forate la mica adâncime.
Foraje de acest tip sunt foarte utile atunci când se studiaza nivelul de poluare a apelor din subsol, practic se tine sub observatie calitatea apei din pânza freatica. Sunt de fapt puturi care au rolul de (sa zicem) orificii de vizitare. Sunt puturi de apa care se lasa cu un capac usor demontabil pe unde se vor prelua din când în când probe de apa. Acestea se vor duce la laborator si vor fi analizate.
Din analiza mostrelor de apa se pot deduce modificarile care au avut loc în calitatea apei subterane. Se pot lua astfel masuri de siguranta pentru stoparea si prevenirea poluarii.
Forajele de monitorizare au un caracter de periodicitate, dupa cum veti deduce din rândurile urmatoare.
Foraje de monitorizare alias foraje de mediu
Aceste foraje de monitorizare mai sunt cunoscute sub numele de foraje de mediu. Aceasta pentru ca, în general, ele sunt solicitate de catre agentiile de protectia mediului. Sau orice alta institutie care urmareste calitatea apelor subterane. Iar din solicitarea organismelor de protectie a a mediului deducem ca forajele de monitorizare (de mediu) indica înca o trasatura caracteristica, repectiv aceea ca avem de-a face cu o posibila sursa de poluare. Caci oamenii sut mai rar patrunsi de grija fata de natura. Mai ales în România.
Acesta este al doilea lucru pe care îl tradeaza executia acestor puturi.
Forajele de monitorizare sunt realizate asadar la solicitarea institutiilor din subordinea ministerului mediului. Înseamna ca dvs., cei care trebuie sa le realizati, sunteti identificati a fi o sursa de pericol potential pentru sanatatea apelor.
Cum spuneam, prea putini dintre noi sunt atât de zelosi si iubitori de natura încât sa execute pe spezele lor foraje de monitorizare (de mediu). De fapt, sunt obligati de comisariatele de mediu.
Piezometre
Pentru forajele de monitorizare se mai foloseste si termenul de piezometru. Asa mai este cunoscut în vorbirea curenta si denumirea vine de la un instrument cu care se masoara gradul de comprimare pentru lichide. Cu un piezometru se poate determina si nivelul presiunii hidrostatice.
Piezometrul, ca mijloc de monitorizare a gradului de poluare al apelor subterane, este înca un exemplu de patrundere în limbajul curent a unor termeni tehnici si carora, de fapt, li se schimba în parte semnificatia initiala.
Necesitatea unui astfel de foraj
Un foraj de monitorizare probabil nu va fi solicitat unei patiserii de cartier, însa cu siguranta el va fi cerut unei ferme de porcine. Explicatia este simpla, fermele de animale reprezinta un pericol potential de poluare pentru apa din pânza freatica subterana. Aceasta din urma va fi usor de poluat si de cotaminat daca fermele de animale vor deversa necontrolat apele reziduale pline de dejectii.
Pentru a evita „tentatia” de a deversa întâmplator apele cu dejectii sau reziduuri chimice, legislatia de mediu a institui controale periodice în zonele de actiune ale fermelor de animale. Un foraj de monitorizare bine exploatat are rolul de a preveni accidentele ecologice.
Obligatia de determinare si analiza a probelor de ape prelevate din foraje si puturi cu aceasta destinatie speciala nu este atribuita însa doar fermelor de animale. Orice combinat chimic, depozit de deseuri sau fabrici care folosesc substante periculoase cu riscul de deversare în apa subterana au obligatia de a executa si întretine astfel de foraje de monitorizare (de mediu).
Foraje de monitorizare; analize si rezultate
Mostrele de apa sunt înaintate laboratoarelor de analize de mediu. Proba de apa prelevata dintr-un foraj de monitorizare este supusa testelor în laboratoare specializate în analizele de mediu. Câteva dintre cele mai importante laboratoare de mediu vizibile în spatiul online: