Ghidul Serviciilor
Tipfor - Foraje Puturi, Bucuresti
inapoi la firma 305 vizite
Poza Reabilitare foraje, puturi si fantani
Foto

Notiunea de reabilitare a unui foraj (put de apa potabila) sau a unei fântâni nu are nimic juridic în ea. Sa reabilitezi un foraj înseamna de fapt sa-l readuci în starea initiala, nu neaparat ca forma, ci ca fond. Adica „sa dea apa” cum dadea la început. Probabil ca acest lucru nu se va putea face în mod identic 100%, dar în general se spune despre foraje ca sunt reabilitate atunci când, dupa înlaturarea unor disfunctionalitati sau executarea unor opretiuni de întretinere avansata, acestea ajung sa poata fi exploatate (aproape) la fel ca în perioada de început.

Reabilitarea unui foraj este nu doar o reasezare a acestuia în limitele caracteristicilor sale de exploatare, ci ar putea fi vorba chiar de o anumita renastere a acestuia, daca putem sa spunem asa. Este ceva asemanator unei reparatii capitale la automobil. Sau, cu tenta juridica, reabilitarea unui foraj înseamna si reasezarea acestuia în drepturile si obligatiile pe care le are, acelea de a furniza apa potabila în conditii de maxima puritate.

Reabilitare foraje; importanta, beneficii si metode

Este limpede din capul locului ca un foraj reabilitat presupune costuri mult mai mici decât cele de forare a unui put nou. Asadar marele avantaj este economia de resurse financiare a gospodarului proprietar. De ce sa facem o lucrare noua, daca o putem îmbunatati pe cea veche!?

Trebuie sa ne gândim la reabilitare nu ca la un domeniu exclusiv destinat forajelor. Principiile si beneficiile sunt aplicabile tuturor exploatarilor de apa potabila, ca sa vorbim doar de specificul de activitate descris în acest site.

Începem sa ne gândim la reabilitarea unui foraj când avem deja probleme cu acesta. Logic dealtfel. Când începem sa cheltuim exagerat pentru exploatarea aceluiasi debit de apa, comparativ cu un timp oarecare anterior. Când gustul apei noastre nu mai este acelasi sau când ni se strica pompa submersibila exagerat de des.

Metodele de reabilitare ale unui foraj sunt în primul rând, daca vreti, idei de bun simt în exploatarea acestuia.

Denisiparea

Am putea spune ca denisiparea este pentru lucrarile de foraje puturi cea mai cunoscuta metoda de reabilitare. Poate cea mai usor de înteles, cea mai accesibila operatiune de mentenanta. Facem o denisipare de foraje atunci când la robinet iese nisip, aceasta este cea mai banala expresie care descrie operatiunea.

Într-un mod mai plastic, am putea descrie denisiparea puturilor de apa potabila asemanator cu operatiunea de curatare a unui acvariu. Adica un tub în care este introdus aerul de la un minicompresor antreneaza spre filtrul de la suprafata un permanent flux de apa. Desigur, daca la un acvariu discutam despre recircularea apei, la un foraj pentru apa potabila nu putem lua în calcul o asemenea situatie.

Denisiparea unui put de apa potabila înseamna de fapt, în termeni usor de înteles, introducerea de aer sub presiune la baza forajului. Aerul va urca spre suprafata antrenând particulele de nisip. Nu exista reguli scrise când devine necesara denisiparea unui foraj sau frecventa aestei operatiuni. Nici în cât timp se realizeaza aceasta. Totul depinde de la caz la caz.

Denisiparile se realizeaza practic cu genul de „pompe mamuth”. Iar „air lift” este denumirea generica a principiului de functionare.

Clorinarea apei, dezinfectia

Curatarea bacteriologica a apei dintr-un put este pentru foraje ceva asemanator cu tratarea apei la fântâni. Din vechime, batrânii aruncau bulgari de var, aceasta fiind metoda cea mai uzuala, cea mai cunoscuta de dezinfectare a apei din fântâni

La puturi de apa este ceva mai dificil însa, desi principiul este cam acelasi, respectiv introducerea unei substante dezinfectante. Avem de-a face de fapt cu o tratare chimica a apei. Pentru foraje se foloseste îndeobste clorul, fie sub forma lichida, fie sub forma de granule.

Clorinarea apei este cel mai folosit si mai cunoscut procedeu de dezinfectie a apei. Este folosit nu doar la apele de suprafata, la centralele moderne de tratare si furnizare de apa potabila, ci si în apele subterane, foraje puturi de adâncime mai exact.

Clorinarea apei impune însa si precautii necesare, prea mult clor sau o folosire incorecta a acestuia sau pentru un timp îndelungat poate fi un factor nociv pentru organismul uman. Este o metoda de neîncercat singuri acasa. Totusi, pentru cei care se încumeta sa trateze chimic propriul foraj, pentru aflarea dozelor si metodelor exacte de folosire, recomandam o instruire atenta. Un articol foarte interesant si cu explicatii detaliate consideram a fi „Dezinfectia apei” din publicatia online Sanatatea

Foraje periate, puturi pistonate

Pare usor ciudat sa spui ca în foraje puturi exista o operatiune de periaj, respectiv de pistonare. Totusi, acestea sunt foarte utile pentru îndepartarea impuritatilor din interiorul unui foraj. Însa, desigur, operatiunile respective fac parte din interventiile recomandate de a fi facute de catre specialisti.

Riscul executarii de catre amatori (sau incorect de catre firme de foraje puturi) este acela al compromiterii instalatiei respective.

Pe scurt, introducerea unei perii în tubulatura interioara a unui put de apa potabila are scopul de a curata fantele filtrelor. În mod logic, daca fantele sunt dispuse perpendicular pe directia tubulaturii, vom avea operatiunea de rotire a periei. Daca fantele elementului filtrant de la foraj sunt longitudinale, atunci operatiunea de curatare va consta în miscari de sus-jos ale periei.

Pistonarea ca operatiune de reabilitare pentru foraje are ca scop producerea unei energii mecanice intense în interiorul putului. Aceasta forta este utilizata succesiv pâna la eliminarea impuritatilor din interiorul forajului. Folosirea unor pistoane în cadrul lucrarilor de reabilitare foraje se face cu atentie ridicata, în special pentru ca între corpul pistonului propriu-zis si peretele interior al tubulaturii forajului se afla un manson de cauciuc, acesta asigurând etanseitatea.

O pozitionare incorecta a pistonului în foraj duce la inutilitatea interventiei sau, mai grav, la blocarea pistonului si compromiterea putului.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2025
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.