Ghidul Serviciilor
Automobil Clubul Roman (A.c.r.)
inapoi la firma 6288 vizite
Poza Despre noi
Foto

Automobil Clubul Roman a luat fiinta la 5 aprilie 1904. Acesta se inscrie in analele mondiale printre primele 10 cluburi centenare din Europa si printre primele 14 cluburi centenare din lume.Rubrica de Ultimi informatiuni a ziarului "Universul" din 6 aprile 1904, continea urmatoarea stire: "Aseara a avut loc la Otelul Boulevard o intalnire a mai multor amatori, care a pus bazele unei societati automobilistice".Dupa cateva zile (9 aprilie) acelasi cotidian revenea asupra subiectului, mentionand: „Am anuntat ca in Bucuresti s-a infiintat un club de automobilisti romani. …Clubul a aprobat, cu mici modificari, regulamentul alcatuit de Politia Capitalei relativ la circulatia automobilelor".Istoria automobilului in tara noastra se poate confunda cu istoria Automobil Clubului Roman. Romania s-a inscris intre primele 10 tari din Europa care a introdus la sfarsitul secolului XIX, „trasura fara cai“, in circulatia publica.

Presedinti ai ACR

George Valentin Bibescu

Primul presedinte ACR a fost Printul George Valentin Bibescu, din initiativa si sub patronajul caruia a luat fiinta clubul automobilistilor din Romania.Personalitate pluripotenta cu manifestari remarcabile atat in perioada inceputului de secol cat si in cea interbelica, George Valentin Bibescu a fost, in egala masura, diplomat, automobilist, aviator, polisportiv si ostas cu elevate virtutii. El a fost ultimul proprietar ereditar al curtilor domnesti de la Mogosoaia, ca nepot de fiu al domnitorului Gheorghe Bibescu si al principesei Zoe Basarab Brancoveanu. Ca a doua nobila ascendenta familiala, George Valentin a fost fiul lui Gh. Bibescu, fost ofiter de Stat Major in armata franceza si, totodata, autor al mai multor lucrari de istorie premiate de Academia Franceza.Mama principelui G.V. Bibescu a fost contesa Valentina de Caraman Chimay, cel de-al doilea pion nobil al familiei, care a contribuit la consolidarea carierei internationale a viitorului presedinte al Automobil Clubului Roman si, apoi, presedinte (din iunie 1930) al Federatiei Aeronautice Internationale. Pasionat de stiinta si de mecanica, G.V. Bibiescu a absolvit Colegiul de profil la Geneva, fiind coleg si prieten cu viitorul rege Alexandru I al Iugoslaviei.La 29 iunie 1902 s-a casatorit cu Martha, o frumoasa, inteligenta si talentata descendenta a familiei Lahovary, ce se va remarca in cercurile aristocratice europene prin activitatea ei artistica si literara.

Ion M. Mitilineu

Al doilea Presedinte al Clubului, denumit in acea perioada Automobil Club Regal Roman, intre anii 1924 - 1946, a fost Ion M. Mitilineu, fiul unuia dintre fondatorii Automobil Club Roman. Ion M. Mitilineu l-a secondat, cu intelepciune si echilibru, pe Printul George Valentin Bibescu, in calitate de Vicepresedinte al Automobil Club Regal Roman inca din primii ani de la infiintarea acestuia.Ion M. Mitilineu s-a remarcat in toata aceasta perioada, in care a condus destinele asociatiei, printr-o activitate laborioasa si de inalta competenta, atat pe plan intern, cat si pe plan international.

Constantin Niculescu

La Conferinta pe tara a ACR din 1994, Constantin Niculescu a fost ales Presedinte al Automobil Clubului Roman, mandat reinnoit ulterior, in Conferinta pe tara din 1999, 2004 si 2009.Presedintele Automobil Clubul Roman s-a nascut la 18 mai 1940, in Ramnicu Valcea si este absolventul Facultatii de Mecanica - Sectia Automobile si Tractoare - a Universitatii din Brasov. Dupa absolvirea cursurilor universitare, Constantin Niculescu a fost, timp de sapte ani, sef de serviciu la Intreprinderea de Transport Auto Brasov, iar din 1967 si pana in prezent, intr-o neintrerupta perioada de peste 40 de ani, ca salariat al asociatiei, ocupand, pe rand, functiile de conducere de la nivel de filiala pana la cea de Presedinte al ACR. In analele Automobil Clubului Roman, Constantin Niculescu inscrie o pozitie unica prin longevitatea activitatii manageriale continue in structurile acestuia. Preocupat de dezvoltarea imaginii ACR, Constantin Niculescu a contribuit decisiv la impunerea asociatiei intre organizatiile neguvernamentale reprezentative ale Societatii Civile, intr-un spirit pe deplin european.In anul 1993, Presedintele Constantin Niculescu a fost ales in Comitetul Executiv al FIA si membru in Consiliul Mondial de Turism si Automobilism al FIA, pozitii pe care le-a detinut pentru mai multe mandate, fiind reales in anii 1997 si 2001.In anii 1995, 1997 si in 1999 a fost ales ca reprezentant al ACR, in trei mandate a cate 2 ani, in Consiliul Director AIT - Reg.I.In perioada 1996-1997 a detinut functia de presedinte al Grupului de lucru al organizatiilor automobilistice din tarile Europei Centrale si de Sud-Est.Ca tanar secretar de filiala (1967-1978), Constantin Niculescu a impus o noua conceptie, mai pragmatica si dinamica, privind rolul acestei structuri de baza in ansamblul activitatilor desfasurate de ACR, iar ca vicepresedinte al ACR (1978 - 1985), a condus amplul proces de dezvoltare a bazei materiale si a logisticii asistentei tehnice, rutiere si turistice. Acestei perioade i se datoreaza constructia marilor sedii de filiala in majoritatea judetelor, statii de asistenta tehnica si rutiera dotate modern si cu personal bine calificat, o retea de hoteluri proprii si flota de turism nautic din Delta Dunarii. Ca Secretar general al FACR (1985-1990), si al ACR (1991-1994) intr-o perioada in care asociatia trecea prin momente grele, Constantin Niculescu a reusit sa mentina fidelitatea membrilor fata de asociatie, sa asigure functiile traditionale ale clubului, pe plan intern si in relatiile cu organismele internationale de profil.In luna noiembrie 2000, Constantin Niculescu a fost ales deputat in Parlamentul Romaniei, mandat ce a avut valabilitate pana la finele anului 2004.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.