În timp, posturile vicioase duc la:
Evident ca vrem cu totii sa aratam cât mai bine. Ne simtim mai bine si mai optimisti atunci când ne place ceea ce vedem în oglinda. Din pacate, exista accesorii care nu ne avantajeaza din punct de vedere al posturii corecte:
Daca folosesti o geanta de umar sau un rucsac, investeste în modele ergonomice, care îti protejeaza sanatatea. De asemenea, muta periodic geanta de pe un umar pe altul.
StresulDaca esti agitat/a si stresat/a, aceasta stare mentala se reflecta si fizic: corpul este încordat, exercitând presiune asupra întregului sistem musculo-scheletal. În astfel de momente, e nevoie de câteva exercitii de miscare si de respiratie (inspira adânc, cu diafragma, nu doar cu partea de sus a pieptului).
Cum iti testezi postura?Pentru a-ti testa postura pe care o ai atunci când stai în picioare, poti face acest exercitiu: lipeste-ti spatele de un perete, astfel încât capul, umerii si fesele ating zidul. Calcâiele ramân la o distanta de 5-10 cm de baza peretelui. Introdu o mâna, cu palma catre perete, în spatiul gol corespunzând curburii lombare.
În mod ideal, trebuie sa simti grosimea mâinii în spatiul dintre perete si spate. Daca este prea mult spatiu, întareste muschii abdominali, pentru a aplatiza curbura lombara. Daca spatiul este prea mic, arcuieste spatele, astfel încât mâna sa aiba un spatiu confortabil între tine si perete. Îndeparteaza-te de perete si încearca sa mentii aceeasi postura chiar si în timpul activitatilor zilnice.
Postura corecta atunci când stai în picioare:Alege un scaun care iti permite sa pastrezi ambele picioare pe podea, în timp ce genunchii ramân la acelasi nivel cu soldurile. Daca este necesar, sprijina picioarele pe un suport ergonomic special.
Tine spatele sprijinit de spatarul scaunului. La nevoie, foloseste o perna lombara pentru scaun.
În timpul pe care îl petreci la birou, pastreaza spatele si gâtul drepte, într-o maniera confortabila. Mentine umerii relaxati si drepti – nu-i ridicati, arcuiti înainte sau împinsi spre înapoi.
Postura corecta la volanAsigura-te ca ai spatele si sezutul sprijinite de spatarul scaunului. De asemenea, picioarele trebuie sa îti ajunga la pedale fara sa fie nevoie sa îti flexezi foarte tare genunchii. În timp ce mânuiesti volanul, bratele sunt întinse, drepte, si nu îndoite. Astfel, vei conduce mai relaxat si cu acces mai facil la instrumentele de pe bord.
Fixeaza-ti oglinzile astfel încât sa ai vizibilitate la 180 de grade în spatele tau, fara sa trebuiasca sa te mai întinzi catre ele. Tine încheietura la ora 12 pe volan.