Caria dentara
Caria dentara reprezintă una dintre cele mai răspândite afectiuni ale dintilor, tratamentele conservative si restauratoare fiind astfel principalele manopere pe care medicul stomatolog generalist le efectueaza in practica zilnica.
Restaurari directe (obturatii)
Apariţia tehnicii adezive de obturare a reprezentat o adevărată revoluţie în stomatologie. Este vorba despre materialele compozite care stabilesc o legătură chimică cu substanţa dură dentară prin utilizarea unor adezivi speciali. Această proprietate permite realizarea unor preparaţii minim invazive ce consta in indepartarea stricta a substantei dentare cariate, mijloacele de magnificare (lupe si/sau microscop) aducand un plus de precizie executarii manoperei.
Deoarece tehnica de obturare adezivă persupune existenţa unui câmp de lucru uscat, utilizarea folie izolatoare de diga este obligatorie. Acest lucru permite obţinerea unei adeziuni perfecte între dinte şi materialul de obturaţie, crescând rata de suces pe termen lung a restaurării dentare.
Nu in ultimul rand, designul obturatiei trebuie sa respecte intocmai principiile functionale si estetice generale, fiind insa personalizat situatiei clinice proprii fiecarui caz.
Restaurari indirecte
Restaurarile indirecte sunt piese protetice ce inlocuiesc structurile dentare si refac morfologia dintilor in urma tratamentelor proceselor carioase extinse, care insa nu au afectat vitalitatea acestora. Aceste piese sunt realizate in laborator sau in cabinet, indirect, in urma efectuarii unei amprente clasice sau digitale a situatiei clinice. Ele pot fi realizate din materiale compozite sau din ceramica, fixarea lor respectand aceleasi principii ale adeziunii descrise la restaurarile directe. Acest tip de tratament restaurativ este foarte precis, fiabilitatea fiind infuentata insa de respectarea intocmai a protocolului de fixare adeziva, dar si de integrare functionala statica si dinamica.