Combaterea insectelor taratoare si zburatoare care pot periclita sanatatea omului si a animalelor, reprezentand vectori in transmiterea unor boli infecto-contagioase si parazitare, se face printr-o metoda terapeutica si de prevenire care poarta denumirea de DEZINSECTIE.
Prin dezinsectie pot fi prevenite afectiuni ca tuberculoza, toxiinfectia alimentara, virozele, malaria, febra oftoasa, tifusul, afectiunile automate, ciuma, turolemia, variola, antraxul, pesta porcina.
Procedeu: operatiunea de dezinsectie se face prin stropire cu atomizoare pe benzina sau pompe de mana, atat in spatii inchise, cat si in spatii deschise, insistandu-se asupra focarelor de infectie. Aceasta operatiune de dezinsectie se mai poate efectua si cu ajutorul fumigatiilor, substante solide, in care este impregnat insecticidul amestecat cu o substanta pirogena, prin ardere lenta se degaja gazul toxic, fum insecticid de mare eficacitate, insistandu-se asupra posibilelor focare.
Cele mai cunoscute insecte daunatoare intalnite in Romania, indepartate prin dezinsectie, sunt gandacii de bucatarie, mustele, tantarii, moliile de haine, moliile de covoare, plosinitele de casa, pajanjenii de casa, puricii, greierii de casa, viespile, furnicile negre si rosii, care vehiculeaza si transmit boli infecto-contagioase si parazitare pentru om si animale (direct sau indirect) si produc pagube material prin consumul, degradarea si poluarea produselor agroalimentare, locuintelor, depozitelor, adaposturilor de animale, ambalajelor, etc.
Dezinsectia completeaza dezinfectia si contribuie la prevenirea si combaterea unor boli transmise de insecte si acarieni (tantari, paduchi, purici, plosnite, capuse, etc.)
Contribuie efectiv la igienizarea adaposturilor de animale, a locuintelor, magaziilor din fermele zootehnice, la reducerea pagubelor importante pe care daunatorii le produc fondului de produse agroalimentare depozitate.
Din punct de vedere practic, o dezinsectie este de doua feluri:
Alte specii de insecte produc pagube importante plantelor cultivate (cereale, plante industriale, leguminoase, etc.) sau produselor agroalimentare depozitate, prin consumul si degradarea acestora.
Numeroase atropode sunt periculoase prin intepatura lor veninoasa. Unele artropode degaja un miros dezgustator care exercita o actiune suparatoare asupra omului, iar altele, in special acarienii din depozitele agroalimentare, produc afectiuni cutanate, iritatii ale mucoaselor oculare.