O interventie de implant dentar inlocuieste spatiul unui dinte lipsa si reda functionalitatea si estetica naturala a acestuia. Implantul este un surub confectionat din titan care inlocuieste radacina dintelui, urmand ca pe acest suport artificial sa se fixeze apoi coroana dentara definitiva.Titanul creeaza in timp o legatura cu osul in care este introdus similara cu legatura dintre radacina dintelui natural si osul maxilarului. Dintele artificial final va fi compus din trei parti: coroana (partea externa vizibila), stâlpul de legatura cu surubul si surubul care înlocuieste radacina.
De ce este cel mai bine sa optati pentru un implant dentar?Candidatul pentru implant dentar este reprezentat de orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti.
Pacientii trebuie sa nu prezinte afectiuni care reprezinta contraindicatii absolute ale implantului dentar. Implantul dentar nu se recomanda inainte de varsta de 18 ani intrucat cresterea osoasa trebuie da fie încheiata. Nu exista o limita superioara de varsta pentru acest tip de tratament . Daca starea generala a pacientului este buna si conditiile locale cum ar fi dimensiuni suficiente ale osului (înaltime si grosime) unde urmeaza sa fie introdus implantul sunt corespunzatoare, atunci pacientul poate beneficia de aceasta interventie.
Medicul specialist va decide daca pacientul este un candidat potrivit pentru acest tratament dupa o consultatie initiala si un set complet de investigatii diagnostice. In cazul unei oferte osoase insuficiente înaltimea si grosimea osului pot fi aduse la dimensiunile optime prin aditie de os.
Implantul dentar are contraindicatii absolute si contraindicatii relative. Contraindicatiile absolute sunt la pacientii cu probleme grave de sanatate cum ar fi osteoporoza avansata,diabetul avansat prost controlat terapeutic,bolile cardiace grave, hepatita C sau alte boli cu probleme de sângerare, bolnavii iradiati,la pacientii uremici sau cu alergie la unul din materialele implantate.
Contraindicatiile relative sunt la femeia însarcinata , bruxismul, fumatul, boala parodontala.