Statutul Asociaţiei Generale a Vanatorilor şi Pescarilor Sportivi din Romania Adoptat în Congresul Ordinar din data de 20 iunie 2009
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1.
- (1) Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, succesoare de drept a Uniunii Generale a Vânătorilor din România (U.G.V.R.), înfiinţată în anul 1919, recunoscută ca persoană juridică de Legea promulgată prin Decretul Regal nr. 1.393/1923, reorganizată ca Asociaţia Generală a Vânătorilor din România (A.G.V.R.) prin Decretul nr. 211/1948 şi ca Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România prin Hotărârea Consiliului de Miniştri nr. 3.126/1953, instituţionalizată ca atare prin prevederile actelor normative adoptate ulterior în legătură cu vânătoarea, pescuitul şi regimul armelor, definită expres prin prevederile Legii nr. 26/1976 şi ale Legii nr. 103/1996, republicată, este menţinută în fiinţă prin efectul înscrierii în registrele speciale ale asociaţiilor şi fundaţiilor şi recunoscută ca fiind de utilitate publică prin Hotărârea Guvernului nr. 259/2001.
(2) Asociaţia Generală a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, denumită în continuare A.G.V.P.S., este persoană juridică de utilitate publică şi de drept privat, apolitică, fără scop lucrativ, cu patrimoniu propriu, distinct şi indivizibil.
(3) A.G.V.P.S. are denumire, sediu, patrimoniu, siglă şi drapel proprii; durata funcţionării acesteia este nedeterminată; modelele siglei şi drapelului sunt prezentate în anexele nr. 1 şi 2. (4) A.G.V.P.S. este înscrisă în Registrul asociatiilor şi fundatiilor de la Judecatoria Sectorului 2 sub nr. 4 din 31 mai 2000 şi în Registrul naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial sub numărul 1.561/A/2000. (5) A.G.V.P.S. are sediul în municipiul Bucureşti, Calea Moşilor nr. 128, sectorul 2.
Art. 2.
- (1) A.G.V.P.S. este constituită din organizaţiile de vânători şi/sau de pescari sportivi constituite pe principiul liberei asocieri şi afiliate la aceasta, pe care le reprezintă în plan intern şi internaţional. (2) Afilierea organizaţiilor de vânători şi/sau de pescari sportivi la A.G.V.P.S. se face potrivit prezentului statut. (3) Numărul organizaţiilor care se pot afilia la A.G.V.P.S. este nelimitat.
Art. 3.
- A.G.V.P.S. este afiliată la Consiliul International al Vanatorii şi al Protectiei Vanatului (C.I.C.), la Confederaţia Internaţională de Pescuit Sportiv (C.I.P.S.) şi la Federaţia Asociaţiilor de Vânătoare şi Conservare a Faunei Sălbatice din Uniunea Europeană (F.A.C.E.)
Art. 4.
- (1) A.G.V.P.S. are următoarele atributii:
a) susţine activităţile de conservare a biodiversităţii şi de protecţie a faunei de interes cinegetic şi piscicol, precum şi a mediilor naturale de dezvoltare ale acesteia;
b) reprezintă şi apără interesele organizaţiilor afiliate, ale membrilor şi personalului angajat al acestora în faţa autorităţilor interne şi internaţionale;
c) aprobă afilierea sau, după caz, excluderea organizaţiilor de vânători şi/sau de pescari sportivi legal constituite, potrivit criteriilor cuprinse în prezentul statut; înregistrează şi ţine evidenţa acestor organizaţii şi a membrilor vânători ai acestora;
d) armonizează interesele organizaţiilor afiliate şi mediază neînţelegerile dintre acestea;
e) acordă sprijin şi asistenţă de specialitate;
f) organizează reuniuni, conferinţe, simpozioane, expoziţii, competiţii sportive în profil şi alte manifestări cinegetice şi de pescuit sportiv şi participă la astfel de manifestări în ţară şi în străinătate;
g) înfiinţează, în condiţiile legii, cluburi, fundaţii şi unităţi economice ori desfăşoară activităţi economice şi agricole cu caracter accesoriu, cuprinse în codul CAEN, 0149, 0170, 0312, 0322, 3311, 4619, 4690, 4723, 4761, 5210, 5510, 5629, 5814, 6820, 9319 şi 9499;
h) editează şi difuzează publicaţii în domeniul cinegetic şi halieutic şi sprijină editarea şi difuzarea unor lucrări de specialitate destinate instruirii candidaţilor şi membrilor organizaţiilor afiliate;
i) formulează iniţiative legislative sau propuneri şi observaţii, în calitate de organizaţie neguvernamentală de utilitate publică interesată de îmbunătăţirea unor acte normative şi instrucţiuni în domeniul specific de activitate;
j) ţine evidenţa câinilor de vânătoare şi eliberează atestate de origine, permisele şi semnele distincte pentru câinii de vânătoare proprietatea organizaţiilor afiliate şi a membrilor acestora;
k) tipăreşte, înseriază şi distribuie carnetele de membru şi permisele de vânătoare pentru organizaţiile afiliate;
l) sprijină activitatea de pregătire şi de promovare a noilor membri ai organizaţiilor afiliate, prin elaborarea şi punerea la dispoziţie a materialelor bibliografice necesare şi prin participarea la examinare; coordonează activitatea de perfecţionare a pregătirii personalului propriu şi al organizaţiilor afiliate;
m) susţine activităţile de prevenire şi de combatere a braconajului, organizate de asociaţiile membre;
n) monitorizează respectarea legii şi a statutului propriu de către organizaţiile afiliate;
o) promovează imaginea activităţii cinegetice şi halieutice din România, la nivel naţional şi internaţional;
p) sprijină şi participă la activităţi de cercetare stiintifica specifice faunei de interes cinegetic şi piscicol;
r) alte atribuţii stabilite prin lege şi prin reglementările în domeniu. (2) Atribuţiile A.G.V.P.S. pot fi completate operativ, în funcţie de necesităţi, de către Consiliul A.G.V.P.S., urmând să fie supuse ratificării primului congres.
CAPITOLUL II
Structura A.G.V.P.S. Art. 5. - A.G.V.P.S. este forul de reprezentare a organizaţiilor membre, compuse din vanatori şi/sau pescari sportivi, care sunt legal constituite şi afiliate la aceasta potrivit prezentului statut.
Art. 6.
- Organele A.G.V.P.S. sunt:
a) congresul, cu atribuţii de adunare generală;
b) consiliul, cu atribuţii de consiliu director;
c) comisia de cenzori.
Art. 7.
- (1) Congresul este organul suprem de conducere al A.G.V.P.S., constituit din delegaţii aleşi de adunările generale ale organizaţiilor afiliate în acest scop, potrivit normei de reprezentare, pentru o perioadă de 5 ani.
(2) Norma de reprezentare este de un delegat la 300 de vânători şi, respectiv, de un delegat la 1500 de pescari sportivi, cu drept de vot şi cu o vechime mai mare de 5 ani într-o asociaţie afiliată.
(3) Organizaţiile afiliate care nu îndeplinesc condiţiile normelor de reprezentare se pot grupa, pentru a desemna prin consens un reprezentant al acestora, cu drept de vot, potrivit normei de reprezentare.
(4) Organizaţiile afiliate care nu îndeplinesc condiţiile normei de reprezentare şi nu se grupează pentru a-şi desemna un delegat cu drept de vot pot fi reprezentate în congres de către un delegat în calitate de invitat.
(5) Calitatea de delegat la congres se pierde prin deces, renunţare în scris, revocare sau prin pierderea calităţii de membru vânător şi/sau de pescar sportiv.
(6) Înlocuirea delegaţilor la congres se face de adunarea generală a organizaţiei afiliate al cărei delegat a pierdut calitatea, respectându-se principiul reprezentativităţii.
Art. 8.
- (1) Congresul se convoacă anual în sesiune ordinară, iar în sesiune extraordinară ori de câte ori este necesar, de către consiliu, preşedinte, director general sau la cererea unor organizatii
afiliate care însumează cel puţin o treime din numărul membrilor vânători şi pescari sportivi înscrişi în evidenţele tuturor organizaţiilor afiliate, adresată Consiliului A.G.V.P.S.
(2) O dată la 5 ani, după desfăşurarea adunărilor generale de alegeri la organizaţiile afiliate, congresul alege preşedintele, 3 vicepreşedinţi şi 16 membri ai consiliului, precum şi comisia de cenzori.
(3) În situaţii de excepţie, Congresul poate prelungi mandatul membrilor Consiliului A.G.V.P.S. pentru o perioadă de până la un an.
Art. 9.
- Congresul are următoarele atribuţii: a) dezbate şi aprobă anual, raportul de activitate al consiliului, bilanţul contabil, raportul comisiei de cenzori, programul de activitate şi bugetul de venituri şi cheltuieli; la încetarea mandatului membrilor Consiliului, se pronunţă asupra gestiunii pe perioada îndeplinirii mandatului; b) dezbate şi stabileşte strategia A.G.V.P.S.; c) alege preşedintele, vicepreşedinţii şi membrii consiliului şi aprobă, când este cazul, angajarea directorului general; d) alege comisia de cenzori; e) modifică Statutul A.G.V.P.S. şi Statutul-cadru al organizaţiilor afiliate, prevăzut în anexa nr. 3; f) hotărăşte cu privire la afilierea A.G.V.P.S. la organizaţii şi organisme internaţionale de profil; g) alege reprezentanţii A.G.V.P.S. în organismele interne şi internaţionale din care asociaţia face parte; h) soluţionează contestaţiile împotriva hotărârilor de excludere şi de respingere a cererii de afiliere; i) aprobă Regulamentul privind dobândirea carnetului de membru al unei organizaţii afiliate; j) aprobă Normele unitare de desfăşurare a adunărilor generale de alegeri la nivelul organizaţiilor afiliate; k) ratifică sau anulează, după caz, hotărârile consiliului luate în situaţii deosebite, care sunt în competenţa sa; l) acordă titlul de "Membru de onoare al A.G.V.P.S.", potrivit criteriilor adoptate în acest sens; m) stabileşte condiţiile de reciprocitate, privind practicarea vânătorii şi pescuitului recreativ-sportiv, între membrii asociaţiilor afiliate; n) îndeplineşte orice alte atribuţii potrivit legii.
Art. 10.
- (1) Consiliul conduce activitatea A.G.V.P.S. în intervalul dintre şedinţele congresului şi este alcătuit din preşedinte, 3 vicepreşedinţi şi director general ca membri de drept şi un număr de 16 membri, toţi cu o vechime mai mare de 10 ani într-o organizaţie afiliată, desemnaţi pe grupe de judeţe. (2) La lucrările consiliului pot participa cu drept de vot şi foştii preşedinţi ai A.G.V.P.S., în calitate de preşedinte de onoare, dacă îşi păstrează calitatea de membru al unei organizaţii afiliate.
Art. 11.
- Consiliul se reuneşte în şedinţe ordinare o dată pe trimestru şi în şedinţe extraordinare ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui, a directorului general sau la cererea a cel puţin unei treimi din numărul membrilor acestuia.
Art. 12.
- Consiliul are următoarele atribuţii:
a) duce la îndeplinire hotărârile congresului;
b) prezintă în congres raportul de activitate şi execuţia bugetară pe perioada anterioară;
c) propune programul de activitate şi bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul în curs, rectifică, în caz de nevoie, bugetul de venituri şi cheltuieli;
d) stabileşte atribuţiile şi responsabilităţile vicepreşedinţilor A.G.V.P.S. şi a membrilor săi;
e) hotărăşte cu privire la afilierea organizaţiilor noi sau la excluderea organizaţiilor afiliate, potrivit criteriilor cuprinse în prezentul statut;
f) avizează propunerile de angajare şi desfacere a contractului de muncă pentru directorii asociaţiilor afiliate potrivit criteriilor adoptate;
g) propune angajarea directorului general şi aprobă criteriile de angajare ale personalului A.G.V.P.S. şi asociaţiilor afiliate;
h) arbitrează divergenţele dintre organizaţiile afiliate, în scopul armonizării intereselor acestora;
i) aprobă organigrama, statul de funcţii, grila de salarizare, regulamentul de organizare şi funcţionare, regulamentul de ordine interioară şi contractul colectiv de muncă;
j) hotărăşte nivelul salarizării şi premierea ori sancţionarea directorului general, după caz;
k) aprobă componenţa corpului de arbitri, pe domenii de activitate competiţională;
l) aprobă modelul uniformelor, semnele distinctive ale funcţiilor şi Regulamentul privind portul uniformelor pentru personalul A.G.V.P.S. şi al organizaţiilor afiliate;
m) aprobă propunerile de înfiinţare a unor fundaţii şi unităţi economice proprii, în vederea obţinerii surselor de finanţare necesare realizării scopului A.G.V.P.S.;
n) aprobă componenţa delegaţiilor care reprezintă A.G.V.P.S. în relaţiile internaţionale;
o) coordonează relaţiile A.G.V.P.S. în plan internaţional şi stabileşte cadrul colaborării organizaţiilor afiliate cu organizaţii cu preocupări similare din străinătate;
p) aprobă înstrăinarea, casarea sau scoaterea din uz a mijloacelor fixe şi, respectiv, a obiectelor de inventar care aparţin A.G.V.P.S., cu avizul comisiei de cenzori;
r) acordă recompense şi premii, diplome şi medalii de merit; s) în mod excepţional şi numai motivat, poate lua hotărârile prevăzute la art. 9 lit. e, f, g, h, i, j, l, m şi art. 13 lit. e, ce ţin de competenţa congresului, pe care le supune ratificării acestuia la prima reuniune; t) îndeplineşte orice alte atribuţii potrivit legii şi prezentului statut.
Art. 13.
- Preşedintele A.G.V.P.S. are următoarele atribuţii: a) prezidează reuniunile congresului; b) prezidează reuniunile consiliului la care se discută proiectele strategiei A.G.V.P.S., rapoartele anuale de activitate, execuţia bugetară, programul de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli; c) prezidează şi alte reuniuni ale consiliului la care ia parte; d) urmăreşte ducerea la îndeplinire a hotărârilor congresului. e) încheie, modifică şi desface contractul individual de muncă al directorului general, la propunerea Consiliului, cu aprobarea Congresului;
Art. 14.
– Directorul general al A.G.V.P.S. are următoarele atribuţii: a) asigură ducerea la îndeplinire a hotărârilor congresului şi consiliului; b) reprezintă A.G.V.P.S. în relaţiile cu organizaţiile afiliate, precum şi cu organizaţii, organisme şi instituţii din ţară şi din străinătate; c) propune consiliului componenţa delegaţiilor care reprezintă A.G.V.P.S. în relaţiile cu organismele internaţionale la care este afiliată; d) consiliază conducerile organizaţiilor afiliate şi le susţine interesele legitime; e) exprimă punctul de vedere legitim al organizaţiilor afiliate în relaţia cu autorităţile publice centrale, dacă preşedintele sau consiliul nu hotărăsc altfel; f) administrează patrimoniul A.G.V.P.S. şi angajează prin semnătura sa operaţiunile patrimoniale; g) elaborează proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli şi urmăreşte, după aprobare, realizarea acestora; h) propune organigrama, statul de funcţii şi grila de salarizare pentru angajaţii A.G.V.P.S.; i) întocmeşte şi supune spre aprobare proiectele regulamentului de organizare şi funcţionare şi ale regulamentului de ordine interioară ale A.G.V.P.S.; j) încheie, modifică şi desface contractele individuale de muncă ale personalului angajat în cadrul A.G.V.P.S.; aplică sancţiunile disciplinare prevăzute în Codul Muncii; k) coordonează activitatea personalului angajat în cadrul A.G.V.P.S.; l) premiază personalul angajat şi membrii organizaţiilor afiliate pentru activităţi desfăşurate în sprijinul A.G.V.P.S. şi al organizaţiilor afiliate; m) ia, în situaţii de urgenţă, decizii care ţin de competenţa consiliului şi a preşedintelui, pe care le aduce în cel mai scurt timp la cunoştinţă acestora; n) decide şi ia orice alte măsuri în conformitate cu prevederile legii şi ale prezentului statut.
Art. 15.
- (1) Pe lângă consiliu pot funcţiona comisii cu caracter consultativ şi de sprijin, printre care: a) comisia de tir vânătoresc; b) comisia de chinologie vânătorească; c) comisia de pescuit sportiv; d) comisia juridică; e) comisia economică; f) comisia de promovare a imaginii A.G.V.P.S. (2) Comisiile sunt organizate şi coordonate de un preşedinte ales dintre membrii Consiliului, iar secretariatul fiecărei comisii este asigurat de un angajat al A.G.V.P.S., cu atribuţii în domeniu.
Art. 16.
- (1) Comisia de cenzori este compusă din 3 membri, dintre care cel puţin unul trebuie să fie expert contabil; comisia îşi alege preşedintele, care trebuie să fie expert contabil. (2) Funcţia de cenzor este incompatibilă cu orice altă funcţie în consiliu şi cu orice funcţie salarizată în cadrul A.G.V.P.S. (3) Atribuţiile şi răspunderile cenzorului sunt cele prevăzute în actele normative în vigoare. (4) Concluziile verificărilor efectuate de cenzori sunt prezentate sub formă de raport congresului şi sub formă de informări consiliului, preşedintelui şi preşedintelui executiv, care stabilesc măsuri în consecinţă. (5) Membrii comisiei de cenzori sunt retribuiţi pentru activitatea depusă cu o indemnizaţie fixă stabilită de congres. (6) În caz de deces, de demisie ori de incompatibilitate, cenzorii vor fi înlocuiţi operativ prin hotărâre a consiliului, care urmează să fie ratificată la primul congres.
CAPITOLUL III
Organizaţiile membre. Drepturi şi obligaţii
Art. 17.
- (1) Sunt membre ale A.G.V.P.S. organizaţiile vânătorilor şi/sau pescarilor sportivi legal constituite şi afiliate la aceasta până la data adoptării prezentului statut. (2) Pot deveni membre ale A.G.V.P.S. organizaţiile vânătorilor şi/sau pescarilor sportivi care solicită afilierea şi îndeplinesc cumulativ criteriile de afiliere prevăzute în prezentul statut. Art. 18. - Organizaţiile afiliate au următoarele drepturi:
a) să fie reprezentate de către A.G.V.P.S. la nivel naţional şi în organismele internaţionale de profil pentru promovarea şi protejarea intereselor comune;
b) să fie reprezentate şi să participe cu drept de vot, prin delegaţii aleşi potrivit normelor de reprezentare, la congres şi în consiliu, condiţionat de achitarea integrală a obligaţiilor statutare către A.G.V.P.S., aferente anului calendaristic anterior;
c) să elibereze membrilor acestora, carnete de membru cu sigla A.G.V.P.S. din România;
d) să beneficieze, pentru membrii acestora, de reciprocitate în relaţiile cu celelalte asociaţii afiliate la A.G.V.P.S., în condiţiile stabilite de Congres;
e) să participe la alegerea preşedintelui, vicepreşedinţilor şi cenzorilor A.G.V.P.S.
precum şi a 16 membri ai consiliului dintre candidaţii desemnaţi pe grupe de judeţe;
f) să îşi exprime punctul de vedere şi să facă propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii A.G.V.P.S.;
g) să ia parte, prin echipe sau concurenţi individuali, la competiţiile sportive şi la alte activităţi de profil, organizate în ţară şi în străinătate;
h) să beneficieze, prin A.G.V.P.S., de asigurare în caz de accidente de vânătoare pentru fiecare membru vânător;
i) să primească din partea A.G.V.P.S. consultanţă de specialitate tehnică, economică şi juridică în soluţionarea problemelor proprii;
j) să propună şi să beneficieze, pentru membrii lor, de acordarea titlului de membru de onoare al A.G.V.P.S.;
k) să primească orice fel de informaţii din banca de date ale A.G.V.P.S.
Art. 19.
- Organizaţiile afiliate au următoarele obligaţii: a) să cunoască şi să respecte Statutul A.G.V.P.S. şi să funcţioneze potrivit statutului propriu, elaborat în baza statutului-cadru; b) să respecte hotărârile organelor de conducere ale A.G.V.P.S. luate pentru armonizarea, protejarea şi promovarea intereselor comune; c) să participe în mod activ la realizarea scopului, obiectivelor şi atribuţiilor A.G.V.P.S.; d) să nu desfăşoare activităţi contrare intereselor A.G.V.P.S. şi ale organizaţiilor afiliate; e) să achite către A.G.V.P.S., la termenele scadente, cota de participare la bugetul acesteia; f) să convoace anual, adunări generale ordinare şi o dată la 5 ani, premergător congresului, adunări generale de alegeri; g) să invite la fiecare adunare generală un reprezentant al Consiliului AGVPS, desemnat de directorul general dintre membrii acestuia; h) să se supună verificării A.G.V.P.S. în privinţa respectării legilor specifice şi a statutului; i) să transmită, după întocmire, balanţa analitică la 31 decembrie, periodic datele statistice necesare băncii de date constituite la nivelul A.G.V.P.S.; j) să promoveze o imagine corectă în legătură cu activitatea de vânătoare şi/sau de pescuit sportiv; k) să asigure o instruire corespunzătoare a membrilor vânători şi/sau pescari sportivi, precum şi a angajaţilor proprii; l) să achite lunar contravaloarea abonamentelor la revista "Vânătorul şi Pescarul Român" corespunzător procentului de 20% din numărul membrilor vânători ai asociaţiei; m) să nu înscrie şi să ia măsuri de excludere din asociaţie a membrilor excluşi din alte organizaţii afiliate la A.G.V.P.S., a celor înscrişi în organizaţii neafiliate sau a celor care, prin faptele lor sau prin activitatea desfăşurată, aduc prejudicii intereselor A.G.V.P.S. şi celorlalte organizaţii afiliate; n) să prezinte la A.G.V.P.S. în termen de 60 de zile, pentru anulare, carnetele de membru puse la dispoziţia acestor asociaţii, la eventuala retragere sau excludere a lor din cadrul A.G.V.P.S.; în caz contrar, A.G.V.P.S. le va declara nule într-un ziar de largă circulaţie; o) să nu permită practicarea vânătorii şi/sau pescuitului recreativ-sportiv pe fondurile atribuite în gestiune, de către vânătorii şi pescarii sportivi care nu sunt înscrişi în asociaţie sau în asociaţii afiliate la A.G.V.P.S., decât în condiţiile achitării tarifelor minime stabilite pentru vânătorii şi pescarii sportivi străini; p) să nu permită practicarea vânătorii şi/sau pescuitului sportiv, pe fondurile atribuite în gestiune, de către membrii altor asociaţii afiliate dacă nu au cotizaţia achitată la zi; r) să transmită la A.G.V.P.S. un exemplar din fiecare act adiţional de modificare şi completare a statutului sau actului de constituire, împreună cu hotărârea judecătorească care a aprobat înscrierea de menţiuni.
Art. 20.
- Organizaţiile afiliate care încalcă repetat prevederile legii, ale prezentului statut, ale propriului statut, hotărârile organelor de conducere ale A.G.V.P.S. ori care prin activitatea lor sau a membrilor acestora aduc daune de orice fel A.G.V.P.S. şi/sau celorlalte organizaţii afiliate vor fi sancţionate cu excluderea din A.G.V.P.S., după o atenţionare prealabilă.
Art. 21.
- (1) Hotărârea de excludere a organizaţiei afiliate va fi luată de consiliu, organizaţia exclusă având drept de contestaţie la congres, în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii de excludere. (2) Pe perioada de la depunerea contestaţiei până la soluţionarea acesteia de către primul congres, hotărârea de excludere se suspendă, iar organizaţia în cauză va fi monitorizată de consiliu, având toate obligaţiile unei asociaţii afiliate.
CAPITOLUL IV
Criterii de afiliere şi de excludere
Art. 22.
- Organizaţiile vânătorilor şi/sau pescarilor sportivi legal constituite se pot afilia la A.G.V.P.S. dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) solicită în scris afilierea la A.G.V.P.S.;
b) anexează la cererea de afiliere hotărârea adunării generale în acest sens;
c) anexează la cererea de afiliere statutul asociaţiei adaptat prevederilor statutului-cadru;
d) anexează la cererea de afiliere actul constitutiv, certificatul de înscriere în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor, licenţa de funcţionare şi tabelul nominal cu membrii înscrişi pe bază de cerere făcută în nume propriu;
e) fac dovada existenţei sediului propriu pentru folosinţă exclusivă şi a dotărilor minime necesare acordării licenţei de funcţionare;
f) au întocmite organigrama, statul de funcţii, regulamentul de organizare şi funcţionare şi regulamentul de ordine interioară;
g) au angajat sau, după caz, angajează, în termen de 30 de zile de la dobândirea în gestiune a cel puţin unui fond cinegetic sau de pescuit, personalul necesar care să îndeplinească cumulativ criteriile stabilite de congres în acest sens;
h) nu au în evidenţe membri înscrişi în organizaţii neafiliate ori vânători sau pescari sportivi excluşi din alte organizaţii afiliate, cu excepţia celor care şi-au redobândit această calitate potrivit legii şi propriului statut.
Art. 23.
- Organizaţiile afiliate la A.G.V.P.S. vor fi excluse dacă:
a) îşi pierd, în condiţiile legii, personalitatea juridică;
b) îşi modifică statutul în contradicţie cu prevederile statutului-cadru;
c) nu mai îndeplinesc una sau mai multe condiţii de afiliere ori nu respectă criteriile stabilite pentru angajarea personalului propriu;
d) pierd dreptul de gestionare a tuturor fondurilor cinegetice şi/sau de pescuit pe o perioadă mai mare de 3 luni;
e) nu achită trimestrial, corespunzător cotizaţiilor încasate de la membrii lor, contribuţia la bugetul A.G.V.P.S.;
în acest caz, sumele restante datorate vor fi recuperate pe cale judecătorească;
f) adoptă, prin organele lor de conducere, decizii contrare legii, Statutului A.G.V.P.S., statutului propriu şi hotărârilor luate de organele de conducere ale A.G.V.P.S.;
g) înscriu în evidenţă membri ai unor organizaţii neafiliate sau excluşi din cadrul altor organizaţii afiliate ori menţin în evidenţă, după atenţionare, astfel de membri;
h) menţin în evidenţă membri care aduc prejudicii intereselor şi imaginii A.G.V.P.S. prin săvârşirea de abateri grave de la lege şi statut.
CAPITOLUL V
Patrimoniul A.G.V.P.S.
Art. 24.
- (1) A.G.V.P.S. are patrimoniu propriu şi privat format din
a) bunuri imobile;
b) bunuri mobile constând în: - mijloace fixe, altele decât bunurile imobile; - obiecte de inventar; - mijloace circulante;
c) drepturi şi obligaţii patrimoniale.
(2) Patrimoniul este element de bază al personalităţii juridice a A.G.V.P.S., iar bunurile acesteia evidenţiate în bilanţurile contabile anuale sunt proprietate privată indivizibilă.
Art. 25.
- Mijloacele fixe şi mijloacele circulante ale A.G.V.P.S. se realizează din: a) cota anuală de participare a organizaţiilor afiliate la bugetul de venituri şi cheltuieli al A.G.V.P.S., este egală, începând cu anul fiscal 2010, cu contravaloarea a 2,2% din valoarea cotizaţiilor anuale de membru încasate; pentru anul fiscal 2009 rămân valabile prevederile art. 25, lit. a) din Statutul A.G.V.P.S. publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 750 din 18.08.2005; b) venituri obţinute din activităţi economice desfăşurate cu caracter accesoriu; c) donaţii, subvenţii, sponsorizări etc.; d) orice alte surse, în condiţiile legii.
Art. 26.
- (1) Cota de participare a organizaţiilor afiliate la bugetul de venituri şi cheltuieli al A.G.V.P.S. se virează trimestrial, corespunzător cotizaţiilor anuale de membru încasate. (2) Neachitarea cotei de participare prevăzute la alin. (1) în termen conduce la reactualizarea acesteia în funcţie de rata inflaţiei.
Art. 27.
- (1) Bunurile imobile ale A.G.V.P.S. pot fi valorificate către terţi sau casate, după caz, cu aprobarea prealabilă şi în condiţiile stabilite de consiliu. (2) Oricare ar fi cauza excluderii sau retragerii din A.G.V.P.S., organizaţiile afiliate nu au dreptul să pretindă restituirea vreunei părţi din patrimoniul A.G.V.P.S.(3) În cazul dizolvării AGVPS, bunurile rămase în urma lichidării vor fi transmise, prin hotărârea Congresului, către o asociaţie, uniune sau federaţie cu scop identic sau asemănător.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii finale
Art. 28.
- (1) Congresul şi consiliul sunt statuar întrunite în prezenţa majorităţii delegaţilor şi, respectiv, a membrilor; sunt prezidate de preşedinte, iar în lipsa acestuia de unul dintre vicepreşedinţi sau de directorul general; hotărârile se iau cu votul deschis al majorităţii delegaţilor/membrilor prezenţi; în situaţii expres cerute de majoritatea delegaţilor/membrilor prezenţi, votul poate fi secret.
(2) În mod excepţional şi convingător motivat, votul membrilor consiliului se poate solicita şi se poate exercita şi prin corespondenţă. (
3) Mandatul de delegat la Congres şi de consilier este personal şi netransmisibil.
Art. 29.
- (1) Pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte vor fi depuse candidaturi scrise, la Consiliul A.G.V.P.S. sau la Secretariatul Congresului, respectându-se condiţiile impuse de statut.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 28 alin.
(1), alegerile pentru preşedinte şi vicepreşedinţi se vor desfăşura cu vot secret, în cazul existenţei mai multor candidaturi pe aceeaşi funcţie.
(3) În cazurile în care funcţiile de preşedinte ori de vicepreşedinte devin vacante din orice motive, atribuţiile vor fi delegate temporar de către consiliu, până la primul congres, unora dintre membrii săi.
(4) În situaţia candidaţilor pentru Consiliu care vor reprezenta asociaţiile afiliate din diferite judeţe, aceştia vor fi desemnaţi de reprezentanţii judeţelor respective şi validaţi de Congres.
(5) Locurile devenite vacante în consiliu, altele decât cele de drept, se completează pe principiul reprezentativităţii, la propunerea asociaţiilor din grupele de judeţe pe care le reprezintă.
Art. 30.
- Membrii consiliului, alţii decât cei aleşi prin vot secret, care lipsesc nemotivat de la mai mult de două şedinţe consecutive sau de la mai mult de 3 şedinţe în decursul unui an calendaristic îşi pierd calitatea şi vor fi înlocuiţi potrivit prevederilor art. 29 alin. (5).
Art. 31.
- Pierderea calităţii de membru din asociaţiile afiliate atrage pierderea calităţii în orice organ de conducere al A.G.V.P.S.
Art. 32.
- Consiliul A.G.V.P.S. va hotărî şi va proceda în timp util la adaptarea corespunzătoare a prevederilor statutare care devin contrare actelor normative în vigoare, prin modificarea necesară a textelor, asigurând comunicarea şi cunoaşterea acestora, în vederea respectării lor de către organizaţiile afiliate; hotărârile vor fi supuse spre analiză şi ratificare proximului congres.
Art. 33.
- (1) Prezentul statut a fost adoptat de Congresul A.G.V.P.S. la data de 20 iunie 2009.
(2) Prezentul statut înlocuieşte vechiul statut publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 750 din 18.08.2005, cu modificările şi completările ulterioare.
3) Prezentul statut va fi autentificat sau atestat de un avocat şi va fi publicat ulterior în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Organizaţiile afiliate îşi vor adapta propriul statut la prevederile statutului-cadru în adunările generale ce urmează prezentului Congres al A.G.V.P.S. din România, dar nu mai târziu de un an.
(5) Adunările generale ale organizaţiilor afiliate pot prelungi mandatele membrilor Consiliului asociaţiilor şi a delegaţilor la Congres, potrivit art. 8 alin. (3).