Ghidul Serviciilor
Aicardio - Cabinet Cardiologie Bucuresti
inapoi la firma 279 vizite
Poza Test EKG de efort
Foto

Testul de efort se poate efectua la covor rulant sau bicicleta ergometrica. Evalueaza reactia inimii si a vaselor de sânge la efort si are utilitate într-o gama larga de boli, precum:

diagnosticul bolii cardiopatiei ischemice
pentru evaluarea riscului si prognosticului în boli cardiovasculare
pentru evaluarea capacitatii de efort (la pacientul cu risc cardiovascular în vederea începerii unui program de exercitiu fizic sustinut)
pentru evaluarea simptomatologiei corelate cu efortul fizic
pentru evaluarea raspunsului cronotrop
pentru depistarea unor aritmii de efort
în unele boli valvulare
în insuficienta cardiaca
în hipertensiunea pulmonara, pentru evaluarea eficientei terapiei.
Contraindicatiile testarii de efort:

orice situatie instabila
boala agravata sau nou aparuta (infectii respiratorii sau altele)
tensiunea arteriala >160-170mmHg
lipsa efectuarii unor minime investigatii pretest (consult cardiologic cu recomandare de tets efort, electrocardiograma, ecografie cardiaca recenta)
Detalii despre testul de efort:

Înainte de test se vor monta 10 electrozi în zona pieptului si pe torace posterior, pentru a fi posibila monitorizarea sistemului electric al inimii, iar aparatul de tensiune se va pune pe unul din brate. Testul are o prima faza de încalzire, acomodare. Urmeaza mai multe trepte de efort cu durata, panta si viteza în functie de protocolul ales.

Testul va fi oprit atunci când:

se obtine frecventa maxima prezisa pentru vârsta
a aparut un semn de oxigenare deficitara a inimii pe electrocardiograma
apar aritmii pe electrocardiograma
creste foarte mult tensiunea arteriala
resimtiti durere toracica sau lipsa de aer
imposibilitatea continuarii efortului din cauza durerii musculare sau articulatiilor
medicul considera ca este periculos sa continue testul din alte motive medicale decît cele descrise mai sus sau din motive tehnice.
Monitorizarea ECG si TA va continua dupa test timp de 5 minute sau pâna la revenirea la frecventa cardiac anterioara efortului. Ulterior veti ramâne în clinica pentru înca 15-30 minute timp în care va odihniti, consumati lichide (apa la temperatura camerei), iar medicul are ragazul necesar eliberarii rezultatului si recomandarilor ulterioare. Înainte de plecare este posibil sa vi se solicite efectuarea unei electrocardiograme de control;

Pregatirea testului:

Efectuarea efortului implica purtarea de încaltaminte sport si îmbracaminte lejera;
La barbati este necesara îndepartarea pilozitatii de pe toracele anterior;
Cu macar 30 de minute înainte de test sunt interzise fumatul, bauturile care contin cofeina, ciocolata, bauturile carbogazoase, ceaiul verde sau negru; este recomandabil sa se evite un dejun bogat înaintea examinarii;
Medicatia trebuie administrata conform planificarii uzuale, cu unele exceptii pentru care primiti explicatii detailate de la medicul care recomanda testul; este vorba în principal de medicatia betablocanta (propranolol, metoprolol, betaxolol, bisoprolol, nebivolol, carvedilol); în functie de patologia asociata, si de motivul efectuarii testului de efort aceasta medicatie va fi interupta (progresiv, strict la indicatia medicului cardiolog) sau doza va fi redusa DOAR în ziua efectuarii testului de efort; ulterior betablocantul va fi reluat conform schemei anterioare, aceasta în cazul în care medicul nu modifica dozele de medicatie dupa efectuarea testului de efort, caz în care veti primi informatii suplimentare.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.