Ghidul Serviciilor
Asociatia Ecumenica A Bisericilor Din Romania - Aidrom
inapoi la firma 4193 vizite
Poza Comisia Ecumenică
Foto

COMISIA  ECUMENICĂ

 

Asociaţia Ecumenică a Bisericilor din România-AIDRom a decis să înfiinţeze o Comisie specială pentru relaţia interbisericească în România, dedicată discuţiilor teologice şi organizatorice la nivel înalt. Această Comisie Ecumenica a fost înfiinţată in noiembrie 2004 şi a început din acel timp să aibă întâlniri regulate pe probleme diferite, care au continuat în 2008. Comisia este privită ca un instrument ecumenic care va ajuta AIDRom, în calitate de platformă ecumenică a Bisericilor din România, să contureze şi să formeze un viitor Consiliu Naţional al Bisericilor în ţara noastra. 

Înfiinţarea Comisiei ecumenice este în conformitate cu obiectivele generale ale departamentului pentru formare şi platformă ecumenică, fiind un instrument important în promovarea cooperării ecumenice şi a expunerii multiculturale şi multiconfesionale a bisericilor la nivel local, întărind dialogul ecumenic şi cooperarea între bisericile din România, aşa cum este menţionat în obiectivele specifice.

Această Comisie şi-a ţinut cele două întâlniri bianuale la Bucureşti (mai 2007), împreună cu întâlnirile pregătitoare ale delegaţilor bisericeşti pentru a treia Adunare Ecumenică Europeană (Sibiu 4-9.09.2007 şi Târgu Mureş, noiembrie 2007), alăturându-se uneia dintre şedinţele Adunării Generale şi concentrându-se pe Documentul de la Lima şi pe a treia AEE. Obiectivul principal al Comisiei Ecumenice este să sporească dialogul ecumenic îmbunătăţind dialogul inter-teologic local în România. Pe lângă cele două întâlniri obişnuite ale Comisiei, o conferinţă inter-teologică a avut loc în locaţiile menţionate mai sus, iar AIDRom a publicat trei broşuri dedicate celei de-a treia AEE (55EF13). Documentele acestei conferinţe au fost editate şi tipărite de AIDRom în română şi engleză. Comisia Ecumenică a urmărit de asemenea o mai bună cunoaştere a Adunării Ecumenice de la Porto Alegre şi, în acest scop, a editat şi a tipărit principalele documente ale acestui eveniment ecumenic de excepţie, ca punct de pornire în procesul de implementare a hotararilor de acolo pentru toate Bisericile din România.

Platforma ecumenică a AIDRom este un Consiliu Ecumenic virtual şi este tratată ca atare. În zece ani AIDRom a fost privit ca partener egal şi a organizat şi găzduit de două ori Întâlnirea Anuală a Consiliilor Naţionale din Europa: Bucureşti 1996 şi Sâmbăta 2006. AIDRom este, de aceea, invitat la toate activităţiile Consiliilor Naţionale ale Bisericilor din Europa şi mai ales la întâlnirea anuală a CNB din Europa.Proiectele prezentate în 2008 au fost procesate şi implementate în conformitate cu Statutul şi Strategia AIDRom. Aceste proiecte au fost implementate direct de AIDRom sau în cooperare cu Comisia Ecumenică şi alte organizaţii ecumenice.

Pe lângă conferinţele şi consultaţiile organizate de Comisia Ecumenică, AIDRom a fost invitat la toate acţiunile organizate de Comisia pentru Istoria Comparată a Bisericii (Sfânta Mănăstire Neamţ, septembrie 2007) şi la activităţile pregătitoare pentru Constanţa (martie şi mai 2007), a asigurat participarea ecumenică şi a prezentat Charta Oecumenica, ca bază pentru dialogul inter-religios într-o conferinţă internaţională interconfesională. AIDRom a avut de asemenea contribuţii în activităţile Societăţii Biblice Interconfesionale din România şi în Grupul Parlamentar Român pentru Rugăciune, unde problema actuală a predării religiei în licee a fost dezbătută de două ori în 2007.

 

  

 

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.