Ghidul Serviciilor
Asociatia Ecumenica A Bisericilor Din Romania - Aidrom
inapoi la firma 4201 vizite
Poza Minorităţi, Drepturile Omului
Foto

POLITICILE ANTI-DISCRIMINARE SI ANTI-STIGMATIZARE

 

Statutul Romaniei de membru al Uniunii Europene nu a produs si o schimbare de mentalitate. In ciuda multor asteptari, perioada de tranzitie a produs in societatea romaneasca un profund decalaj intre bogati si saraci, suspiciune in legatura cu noii veniti, fie investitori, fie refugiati. Dinamica pietei muncii a divizat societatea in multe moduri discriminatorii, de la “divizarea digitala” pana la situatia copiilor care au abandonat scoala, in principal, din motive de saracie.

 

Desi “prima generatie” a Drepturilor Omului a fost bine incetatenita in Romania, asa numita “a doua generatie a Drepturilor Omului”, relationate cu drepturile economice, sociale si culturale trebuie inca rezolvate ca de altfel si “generatia Drepturilor Colaterale”.

 

AIDRom are viziunea conform careia prima responsabilitate in cercetarea si actiunea in domeniul Drepturilor Omului ramane la nivel local si motivul este simplu: atata vreme cat Drepturile raman la nivelul tratatelor si politicilor conducerii statului ele raman limitate in functionalitatea lor; au numai un inteles limitat atata timp cat nu devin o parte a modului de viata al oamenilor coborand pana la nivelul celei mai mici municipalitati sau unitati teritoriale. Aceasta inseamna ca fiecare comunitate are nevoie de oameni care sa doreasca sa mentina legitimitatea morala departe de incalcarea principiilor Drepturilor Omului si care fac tot ce este posibil sa aiba un deziderat public din aplicarea si practica Drepturilor Omului in viata de zi cu zi. Dand un inteles real acordurilor cu privire la Drepturile Omului, inseamna de asemenea, ca acele comunitati au nevoie de oameni care sa stie si sa doreasca sa joace un rol in monitorizarea aplicarii acestora in viata comunitatii.

 

Astfel, AIDRom in colaborare cu structurile bisericilor, trebuie sa pregateasca si sa implementeze expertiza necesara in Politicile din domeniul anti-discriminarii si anti-stigmatizarii.

 

Nevoile politicilor mentionate anterior au fost identificate de catre participantii la consultari, workshop-uri, evaluari ale cursurilor, mese rotunde, evenimentele organizate de AIDRom. Ele sunt, de asemenea, exprimate in termeni generali, specifici sau critici, in mod repetat inca din 1996, in diferite rapoarte internationale, ca de exemplu Comisia Europeana impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI), Rapoartele Comisiei Uniunii Europene, Rapoartele de Tara ale Departamentului SUA asupra libertatii religioase, Rapoartele Natiunilor Unite in diferite domenii.

 

Astfel in Adunarea Generala a AIDRom au fost stabilite ca prioritati comune ale bisericilor si directii de actiune urmatoarele:

 

Este de asemenea vizibil ca, dupa doua decenii de la schimbarile democratice din Romania, societatea civila are urmatoarele asteptari de la Biserici:

 

Problemele mentionate anterior apartin societatii in general. Bisericile, organizatiile minoritatilor, autoritatile – locale si centrale – sunt asteptate sa se implice si sa contribuie la gasirea solutiilor, sa aloce resurse (umane, financiare, de expertiza etc.) iar AIDrom este mandatat sa actioneze pentru cresterea capacitatii de initiativa si operativitate in intampinarea acestor probleme.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.