Prevenirea traficului de fiinţe umane
Programul SENS, început în 2002, a continuat cu cooperarea cu ARCA, CARITAS Bucureşti, cu Agenţie Naţională Împotriva Traficului de Persoane, cu Poliţia Română de Frontieră, cu ADPARE (adăpost pentru victimele traficului) şi Fundaţia Filantropia – Timişoara (adăpost pentru victimele traficului).
Rolul organizaţiilor din societatea civilă, ce activează în domeniul combaterii traficului de persoane în scopul exploatării sexuale, este pe deplin recunoscut: adesea se înâmplă ca partenerii neguvernamentali să identifice şi să aducă victimele traficului şi numai ei să reuşească să stabilească o legătură de încredere cu persoanele traficate, ce le permite să continue procesul de asistare şi reintegrare.
Programul identifica mai întâi existenţa unei expertize şi disponibilitatea unui sprijin pentru persoanele traficate într-un număr de ţări relevant (de origine, tranzit şi destinaţie) şi apoi a folosi această expertiză pentru a îmbunătăţi şi a mări gama de servicii existente în ţările respective.
Una dintre problemele principale în combaterea traficului de persoane prin alt tip de exploatare decât cea sexuală este faptul că victimele acestui fenomen nu sunt totdeauna recunoscute ca şi victime din punct de vedere juridic. Datorită vulnerabilităţii lor (ex.: statut ambiguu în cea ce priveşte rezidenţa, lipsa de cunoştinţe a limbii/ ţării în care se afla) şi a lipsei de informaţii referitoare la drepturile pe care le au, nu sunt în măsură să beneficieze efectiv de ajutorul social sau de sistemul juridic şi adesea nu înţeled că sunt victimele unei infracţiuni şi că pot fi protejate.
Este astfel necesară consolidarea expertizei şi capacităţii de a identifica şi sprijini acele victime traficului, exploatate şi în alte scopuri decât cel sexual, noi modalităţi care să fie accesibile şi cunoscute şi victimelor traficului de persoane.
Activităţile se axează pe patru direcţii:
1. seminarii (naţionale şi internaţionale) adresate: tinerilor (studenţi, angajaţi, şomeri), reprezentanţilor Poliţiei de Frontieră, ai Bisericilor, ai mass mediei şi ai instituţiilor de stat
2. Sesiuni de informare în şcoli şi licee pentru ridicarea gradului de conştientizare în ceea ce priceşte traficul de fiinţe umane
3. Campanii de informare şi prevenire: “Ziua europeană de luptă împotriva traficului” – 18 octombrie, diseminarea de materiale informative
4. Asistarea şi reintegrarea victimelor - consiliere individuală şi de grup pentru victimele traficului de persoanele şi pentru grupurile cu risc ridicat de a fi traficate / orientare vocaţională şi socială – în colaborare cu ADPARE în Bucureşti şi Fundaţia Filantropia a Mitropoliei Banatului în Timişoara.