Kirchen helfen Kirchen – programe pentru Biserici
„Kirchen helfen Kirchen“ este un program pentru sprijinirea Bisericilor care au nevoie de acest lucru şi a programelor lor în lumea întreagă. Ajută Bisericile de confesiuni diferite să-şi conştientizeze şi să-şi pună în practică datoriile pastorale şi de slujire. În plus “Kirchen helfen Kirchen” promovează proiectele care adâncesc cooperarea ecumenică.
Ca program al solidarităţii interbisericeşti, “Kirchen helfen Kirchen” a fost înfiinţat la mijlocul anilor 50 de bisericile evanghelice din Germania şi este continuat de ele până astăzi.
În ultimele două decenii, cu provocarea diaconiei au fost confruntate, în moduri ieşite din comun, atât Bisericile din România, cât şi cele din Europa Centrală şi Răsăriteană. Colapsul sistemului social-economic a scos în România la suprafaţă o gamă largă de nevoi fără răspuns în societate, iar Bisericile, fiind împiedicate să desfăşoare activităţi diaconeşti timp de mai bine de 40 de ani, aveau structuri şi experienţă reduse pentru acest lucru. De aceea, partenerii AIDRom, şi în special Diakonisches Werk, prin programul său Kirchen hilfen Kirchen au susţinut şi sunt în cotinuare necesare pentru înfiinţarea de structuri speciale sau pentru proiecte pilot în zonele cu experienţă scăzută.
Proiecte implementate in 2008:
Pe langa sustinerea activitatilor Comisiei Ecumenice AIDRom, KhK-DW a finantat urmatoarele proiecte:
1. MOBILIER PENTRU MÂNĂSTIREA CRÂNGU
Mânăstirea Sfântul Galaction din Crângu, judeţul Teleorman, Episcopia Alexandriei. Localitatea Crângu este principalul acţionar al acestui proiect. După renovarea completă a chiliilor, care au fost refăcute pentru călugări şi pelerini, proiectul a constat în echiparea clădirii cu mobilă (20 de paturi şi alte facilităţi în chilii – mese şi dulapuri). Pelerinajele s-au înmulţit după renovarea locului.
2. Înnoirea echipamentului de bucătărie şi spălătorie
Centrul de Conferinţe Casa Speranţei-Brasov a dobândit în aceste zile, datorită DW-KhK, echipamentul de bucătărie şi spălătorie necesar pentru hrana şi cazarea oaspeţilor. Impactul a fost pozitiv, mai ales că cele mai multe investiţii şi reînnoiri de acest fel au fost făcute, cum am menţionat mai sus, fie cu obiectele/echipamentele disponibile pe piaţă la acea vreme, fie primite ca donaţii de la alte centre de conferinţă unde nu mai erau întrebuinţate.
3. Facilităţi pentru noua trapeză a Mânăstirii Sâmbăta
Obiectivul principal al proiectului a fost de a avea o trapeză adecvată pentru Academia ecumenică, separată de cea a mânăstirii. Rezultatul practic nu a fost doar timpul economisit prin prezenţa trapezei în aceeaşi clădire cu academia, ci şi netulburarea comunităţii monastice. Prin acest proiect au fost achiziţionate 70 de mese pentru şase persoane şi 30 de mese pentru patru persoane.
In anul 2009 se afla in stadiu de implementare urmatoarele proiecte ale KhK-Dw : Activitati ale Comisiei Ecumenice, Mobilier si echipament pentru organizatiile de tineret crestin ale Arhiepiscopiei Targovistei, Incalzire solara pentru caminul Nikodemus, Facilitati pentru manastirea Sf. Galaction-Crangu-Teleorman si Sprijin Diaconal pentru Fundatia Sf. Sava Buzau