Sistemul limfatic este alcatuit din vasele limfatice si ganglionii limfatici. Vasele limfatice sunt situate superficial si reprezinta canalele prin care limfa este colectata de la nivelul celulelor si transportata catre ganglionii limfatici. Ganglionii limfatici reprezinta formatiuni de mici dimensiuni care sunt situate în diferite zone ale corpului (ex: gât, axile, torace, abdomen, zona inghinala) si reprezinta statii de curatare a limfei de toxine si diferite reziduri celulare.
Tehnicile de drenaj limfatic sunt reprezentate de manevre usoare, lente si ritmice prin care limfa este pusa în miscare si directionata catre ganglionii limfatici
Drenajul limfatic efectuat periodic ajuta la detoxifierea organismului, la îmbunatatirea sistemului imunitar, asigurând un echilibru la nivelul întregului corp.
Drenajul limfatic manual este indicat în cazul limfedemului, afectiune întâlnita frecvent în urma anumitor interventii chirurgicale care necesita înlaturarea ganglionilor limfatici, precum mastectomia (extirparea glandei mamare). Limfedemul este o patologie a sistemului limfatic ce consta în acumularea de limfa în exces în spatiile dintre celule, ceea ce duce la o crestere a dimensiunilor segmentului afectat (de cele mai multe ori membrul superior sau inferior). În aceste cazuri, limfa trebuie directionata în asa fel încât partea sanatoasa (ganglionii ramasi la nivelul partii neafectate/neoperate) sa poata prelua limfa de la nivelul segmentului afectat.