Sterilizatoarele cu lampi UV sunt special construite pentru a elimina/reduce din apa germenii, sporii, bacteriile, virusii, algele si fungii, prin iradierea apei cu raze ultraviolete, iar proprietatile fizico-chimice ale apei tratate, precum culoarea, mirosul, gustul sau PH-ul, raman neschimbate. Ele sunt destinate exclusiv dezinfectiei apei reci. Apa rezultata este sigura din punct de vedere bacteriologic fara folosirea de substante chimice, deci in mod natural, fara a genera reziduuri. Eficienta sistemelor cu UV este strict legata de compozitia apei care trebuie sterilizata.Se va instala obligatoriu un filtru inainte de lampa UV, dar in cazul in care duritatea totala este mai mare de 7°d, apa va trebui dedurizata in prealabil.(vezi capitolul-echipamente de dedurizare). Calitatea apei care intra in sterilizator este foarte importanta pentru a se putea obtine un grad ridicat de dezinfectie. Apa NU trebuie sa contina urmatorii compusi chimici, decat in limitele aratate mai jos:fier < 0,25 mg/lhidrogen sulfurat < 0,05 mg/lsuspensii solide < 10 mg/lmangan < 0,05 mg/l.Durata de viata a unei lampi cu UV este de circa 9000 de