De ce este necesara masurarea rezistivitatii solului?
Este bine cunoscut faptul ca rezistenta prizei de pamant este puternic influentata de rezistivitatea solului în care este realizata. Masuratorile de rezistivitate a solului sunt un parametru important atunci cand proiectam instalatii de legare la pamant. Din acest motiv inainte de instalarea oricarui sistem de legare la pamant trebuie mai intai efectuat un test de rezistivitate a solului.
O cunoastere a rezistivitatii solului la locul prevazut pentru realizarea prizei de pamant si modul în care aceasta variaza în functie de continutul de umiditate, temperatura si adâncime, ofera o perspectiva asupra valorii rezistentei prizei de pamânt dorite, dar si cum poate fi obtinuta si mentinuta pe durata de viata a instalatiei cu un cost si efort minim.
ALC ELECTRICAL TESTING realizeaza pentru dumneavoastra testari profesionale de rezistivitate a solului oferind raportari profesionale privind testele efectuate. Valorificarea informatiilor cu privire la comportamentul electric al solului este absolut obligatorie in analiza proiectelor de realizare a sistemelor de impamntare.
Metoda de testare a rezistivitatii solului
Metoda Wenner presupune existenta a patru electrozi care sunt mutati pentru fiecare test, distanta între fiecare pereche adiacenta ramânând aceeasi. Masurarea rezistivitatii consta in principiu in injectarea unui curent electric în sol prin doi electrozi de curent (C1 si C2) si masurarea diferentelor de potential la ceilalti doi electrozi (P1 si P2), denumiti si electrozi de potential. Cunoscând valoarea intensitatii curentului electric (I) precum si valorile diferentelor de potential (?U), aparatul de test afiseaza valoarea rezistentei solului (R) in zona de test.
Interpretarea rezultatelor
Rezultatul fiecarei treceri de testare a rezistivitatii este o valoare a rezistivitatii aparente pentru fiecare spatiere utilizata. Utilizarea tehnicilor de calculare a mediei ponderate va determina un model de sol omogen echivalent cu valorile medii aparente ale rezistivitatii pentru fiecare spatiere a electrozilor de test.Aceasta valoare este apoi utilizata într-una dintre urmatoarele formule, pentru a calcula rezistivitatea solului (ρ): ρ = 2πARUnde:ρ = rezistivitatea solului în Ω/cmA = distanta dintre electrozii de test (în metri)R = rezistenta obtinuta la tester (în ohmi)Rezistivitatea solului astfel obtinuta, este un rezultat mediu al valorilor de la suprafata si adâncimea solului data de distanta dintre electrozii de test Raport de testare a rezistivitatii solului