Verificarile PRAM si testarile periodice ale instalatiei electrice reprezinta primul pas pentru siguranta personalului care exploateaza sau utilizeaza echipamente si aparatura electrica.Tehnicienii ALC ELECTRICAL TESTING au o indelungata experienta profesionala in activitatea de incercari, testari si VERIFICARI PRAM a instalatiilor si echipamentelor electrice. Stransa colaborare cu cea mai importanta Asociatie profesionala din domeniu, Asociatia Romana a Electricienilor – AREL, asigura tehnicienilor nostri cunostinte amanuntite si detaliate privind verificarile si testarile periodice cerute de legislatia in vigoare.
Cunostintele aprofundate in domeniu, calitatea serviciilor si nu in ultimul rand preturile decente, sunt atuuri care ne diferentiaza în competitia cu alte organizatii din domeniu.
SCOPUL VERIFICARILOR PRAM - CERTIFICARE SI AVIZ PRAM
Aceste verificari periodice PRAM sunt foarte importante deoarece eventualele abateri de la normele legale pot avea consecinte grave asupra integritatii imobilelor sau asupra vietilor omenesti si de aceea recomandam efectuarea acestor verificari PRAM la termenele scadente, precum si de fiecare data când considerati ca instalatia electrica trebuie verificata, avizata sau certificata pram.
Prin masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant si a continuitatii instalatiei de legare la pamant (racord de legare la pamant, nul de protectie, conductoare de echipotentializare, etc.), putem sa verificam gradul de protectie pe care il asigura aceasta instalatie impotriva electrocutarii, dar si sa constatam gradul de uzura a instalatiilor propiuzise, sau pieselor conexe ce apartin de acestea.
In urma acestor Verificari PRAM vom putea evalua instalatia si intervenii la timp pentru a executa reparatiile necesare, astfel încat sa se evite eventualele accidente ce ar putea sa apara din cauza defectiunilor.
Siguranta devine astfel masurabila !
STIATI CA…
Reglementarile legale în vigoare prevad obligativitatea în sarcina propietarului privind verificarea periodica a instalatiilor electrice?Nerespectarea perioadei de verificare este un posibil factor de pericol?Instalatiile verificate la timp reduce considerabil riscul unui posibil accident?Anual se produc accidente (electrocutari, incendii, etc.) din cauza lipsei de importanta acordate verificarilor instalatiei electrice?
FRECVENTA VERIFICARILOR PRAM
Procesele de îmbatrânire, precum si influentele atmosferice si ale regimului de functionare au o influenta considerabila asupra fiabilitatii si eficacitatii instalatiilor de impamantare, dar si a celor de protectie impotriva loviturilor la trasnet. Functionalitatea de lunga durata a instalatiilor electrice, chiar si în cazul modificarii conditiilor de exploatare reprezinta elementul central al verificarilor PRAM periodice.
Frecventa verificarilor periodice a unei instalatii, trebuie sa fie determinata de tipul instalatiei, a echipamentelor folosite, de frecventa si calitatea mentenantei, dar nu în ultimul rând de influentele externe la care acestea sunt supuse.
Conform normativului I7/2011, periodicitatea maxima de verificare a unei prize de pamant este 2 ani in medii putin periculoase si anual în medii periculoase si foarte periculoase. Continuitatea racordurilor de la centura de impamantare la TEG si de la TEG la fiecare TED, starea barelor PE, continuitatea nulului de protectie din barele PE ale fiecarui TED pana la locul de racord al consumatorilor va fi masurata cel putin 1 data pe an.