Sigiliile metalice sunt sigilii de securitate care au toate componentele fabricate din metal sau din aliaje metalice. Astfel acestea sunt certificate pentru transport maritim intern si international precum si pentru alte aplicatii care necesita un grad ridicat de închidere si protectie.
Unde sunt utilizate sigiliile metalice: transport maritim containere, transport marfa generala cu camion si TIR, curierat, transport aerian, industria de petrol si gaze.
Aplicatii de utilizare a sigiliilor metalice: containere de transport maritim, marfa generala transportata camion, expeditor de marfa curier, marfuri transportate pe cale aeriana si navala, securizare în industria de extractie, prelucrare si transport de petrol si gaze, sigilii vamale, sigilii industriale si, în general, toate necesitatile se securizare a obiectelor legate de orice tip de industrie.
Exista mai multe tipuri de baza ale sigiliilor metalice de securitate: sigilii bolt pentru containere, sigilii cu cablu metalic si sigilii de tabla cu închidere fixa.
Sigilii container
Sigiliile de securitate tip bolt - cui, cele mai des întâlnite sigilii pentru securizarea containerelor, sunt utilizate pentru a asigura containere de transport maritim, camioane si remorci. Un sigiliu tip bolt utilizat pentru securizarea containerelor trebuie sa fie conform cu standardul de înalta securitate ISO 17712 pentru a fi acceptat de autoritatile vamale din întreaga lume în transportul maritim. Sigiliile bolt sunt în general închise manual, împingând corpul sigiliului si capul împreuna, si se deschid cu ajutorul taietoarelor de suruburi. Acest lucru confera un sigiliu puternic si sigur pentru transport, ramânând în acelasi timp convenabil în manipulare pentru personalul din porturi si depozite.
Tot în zona de securizare a containerelor si camioanelor mai întâlnim si alte tipuri de sigilii metal. Acestea sunt de tip bara metalica dubla, care se ataseaza barelor de deschidere a containerelor sau remorcilor camioanelor, si care se securizeaza cu un sigiliu de tip bolt sau de tipul sigiliilor cu cablu metalic doar ca în acest caz cablul este de grosime foarte mare pentru a fi acceptat de standardul de securizare ISO 17712.
Sigilii cu cablu metalic
Sigiliile de securitate cu cablu metalic permit o utilizare mai versatila deoarece au o lungime variabila a mecanismului de blocare limitata doar de lungimea cablului.
Printre aplicatiile tipice pentru sigiliile cu cablu se numara securizarea camioanelor si a vagoanelor de cale ferata care transporta marfuri valoroase.
Închiderea acestora se face de catre un mecanism metalic de blocare interna care împiedica retragerea cablului.
Pentru a asigura un nivel de securitate sporit unele modele de sigilii cu cablu au un mecanism de închidere dublu. Majoritatea sigiliilor cu cablu sunt clasificate ca nivel de securitate indicativ sau de securitate ridicat în conformitate cu ISO 17712.
Sigilii de tabla cu închidere fixa
Sigiliile metal din tabla cu închidere fixa sunt utilizate în mod obisnuit pentru securizarea camioanelor cargo de marfa de-a lungul rutei pentru a vedea daca a avut loc contaminarea sau sustragerea marfurilor transportate. Deci, de aici si numele de sigilii metal pentru camion.
Sigiliile metalice de tabla pentru camioane constau dintr-o banda metalica cu un mecanism de securitate atasat la un capat de unde vine lungimea si închiderea fixa a acestora .
Datorita constructiei integral metalice ale partilor acestui tip de sigiliu de securitate precum si a închiderii fixe simple de tip "click" acest tip de sigilii pot fi considerate printre cele mai puternice sigilii de securitate pe care industria de sigilii poate oferi.
Sigilii de înalta securitate: toate sigiliile metalice sunt însotite de un nivel mai ridicat de securitate fata de cele realizate din plastic, datorita constructiei integral metalice sau din aliaje metalice a corpului si a sistemului de închidere a acestora, si de control a unicitatii sigilarii datorita posibilitatii de marcare cu laser sau gravare a un numar secvential unic pe acestea precum si capacitatea de a avea inscriptionat numele companiei sau logoul acesteia. Un cod de bare poate fi imprimat suplimentar, cu tehnologie laser, în cazul în care dimensiunea corpului sigiliului metalic permite imprimarea acestuia.