Parte importanta a Patrimoniului Cultural al Braziliei , Capoeira a fost adusa si dezvoltata pe pamânt brazilian de sclavii africani, si reprezinta un simbol al culturii afro-braziliene, al “casniciei” grupurilor etnice si al rezistentei la opresiune.
Creata în Brazilia de catre sclavii adusi din Africa, Capoeira face parte din familia artelor martiale si combina într-o maniera unica si atragatoare elemente de acrobatie, muzica si dans.
Jocul de capoeira are loc în Roda (Cerc al energiei) si este practicat mereu cu zâmbetul pe buze, gest simbolic care sugereaza ca practicantul nu se teme de pericol.
Capoeira îti modeleaza corpul, dându-i putere si flexibilitate, dar si mintea, întrucât lucreaza pe încrederea de sine, concentrare, curaj si creativitate.
Prin îmbinarea armonioasa si creativa a tehnicilor de arte martiale cu elemente de dans, Capoeira pune într-o miscare continua si fluids întregul corp, având drept rezultate directe un organism sanatos, puternic si elegant, plus dezvoltarea capacitatilor de coordonare, control si echilibru.
Cu toate ca exista putine referinte istorice cu privire la Capoeira, se stie ca aceasta arta martiala a luat nastere acum 500 de ani în Brazilia si ca a fost dezvoltata de scalvii africani, adusi în aceasta parte a lumii, în special din Angola.
Luati din habitatul lor natural si adusi în Brazilia, pentru a sluji, acestia au inceput sa dezvolte în secret tehnici de auto aparare.
Creativi, acestia au camuflat miscarile de lupta în miscari de dans servindu-se de muzica lor traditionala. În scurt timp, Capoeira s-a dezvoltat si a dus la o adevarata revolutie.
Astazi, Capoeira este o arta martiala cunoscuta si apreciata la nivel international, fiind înclusa si în programul scolilor.