Ghidul Serviciilor
Alexandru Iulian Marin Pfa
inapoi la firma 3099 vizite
Poza 5. Asigurari de locuinte
Foto

Ritmul mediu de subscriere a politelor obligatorii a urcat la 1.000 de polite/zi

Romanii au incheiat, in primele 9 luni de la intrarea in vigoare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor, 481.000 de polite obligatorii (PAD), potrivit comunicatului remis de catre PAID, companie care gestioneaza incheierea acestor polite. Dintre acestea, circa 77% au fost incheiate in mediul urban, iar un procent de 83% sunt polite de tip A (cu o prima de 20 EUR).

“Portofoliul PAID de la sfarsitul lunii martie arata ca au fost incheiate asigurari obligatorii pentru 5,74% din locuintele din Romania, prin raportarea numarului total de polite la fondul locativ existent, de aproximativ 8,4 milioane de locuinte”, a declarat Directorul General al Pool-ului, Marius BULUGEA.

In ceea ce priveste ritmul de subscriere a PAD, acesta a revenit pe un trend ascendent in luna martie 2011, ajungand la o medie de 1.000 de polite/zi. In perioada ianuarie – februarie 2011, ritmul de subscriere s-a diminuat semnificativ, ajungand la sub 400 polite/zi, de la un varf de peste 10.000 de polite/zi inregistrat in ultimele doua luni ale anului trecut. Aceasta scadere a venit pe fondul decalarii termenului de aplicare a amenzilor pana pe data de 15 iulie a.c. cat si a modificarilor legislative aduse Legii AOL.

“Legea 260/2008 este in vigoare si produce efecte. Nu exista un termen limita pentru incheierea asigurarii PAD, ci un termen de la care autoritatile locale vor aplica sanctiuni pentru cei neasigurati. Consider ca protejarea prin asigurare a locuintelor are o importanta deosebita, avand in vedere riscurile mari la care sunt expuse acestea, iar populatia nu trebuie sa astepte termenul de aplicare a sanctiunilor pentru ca dezastrele naturale se produc aleatoriu si nu dupa un anume calendar”, a explicat oficialul PAID.

Potrivit acestuia, Romania este expusa in mod deosebit riscurilor de catastrofa, care pot cauza pierderi economice si umane in intreaga tara. In intervalul 2005-2010, inundatiile au provocat pagube totale de peste 3 miliarde euro (locuinte, poduri, diguri, drumuri afectate). Au fost afectate aproape 62.000 de locuinte, din care 15.600 au fost distruse in totalitate.

“Asemenea evenimente pot genera probleme sociale, iar finantarea pierderilor este dificil de realizat din resurse publice. In plus, potrivit legii, in cazul unui dezastru provocat de unul dintre cele trei riscuri acoperite prin PAD, cei care nu si-au asigurat locuintele nu vor mai beneficia de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor”, a precizat Marius BULUGEA.

Potrivit unui studiu recent al SWISS Re, in ultimii 20 de ani, doar 20-40% din pierderile cauzate de dezastre au fost acoperite prin asigurare, in mod special in tarile in curs de dezvoltare si in pietele emergente. In tarile in curs de dezvoltare, penetrarea asigurarilor, adica masurarea primelor de asigurare ca procent din PIB, arata ca sectorul asigurarilor non-life detine o pondere de 2,9%, comparativ cu una de 8,6% in tarile industrializate.

Mobil   |   Web   |   Anuntul Telefonic
Copyright © GHIDUL SERVICIILOR 2024
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.