Daca la psihoterapia individuala, o persoana poate veni cu diferite probleme, terapia de grup se realizeaza pornind de la o anumita tema comuna tuturor participantilor (8-10 participanti).
Terapia de grup este o metoda benefica pentru ca fiecare participant are posibilitatea de a-si rezolva problema intr-un mediu securizant, inconjurat de persoane care-I ofera tot sprijinul si care impartasesc aceeasi problema ca si el. Totul se desfasoara sub indumarea a doi, sau a unui singur terapeut.
Grupul reprezinta o “plasa” de siguranta, de suport, in care fiecare persoana lucreaza asupra dificultatilor cu care ce confrunta, se va simti inteles, acceptat si de asemenea primeste feed-back de la ceilalti. Realizeaza ca nu este singurul care se lupta cu situatii teribile, ci mai sunt si altii cu acelasi tip de probleme. Asta duce la eliminarea intrebarilor de genul:” de ce eu?, de ce mi se intampla numai mie?”, intrebari ce creeaza un discomfort cumplit.
Pe parcursul terapiei de grup, fiecare participant ce a venit cu propria-i problema si cu nevoia de a fi ajutat, va descoperi bucuria de a se simti util altora prin impartasirea povestii sale, prin intermediul experientei sale. Astfel ajunge sa aiba nenumarate beneficii. De exemplu: dobandirea increderii in fortele proprii, autovalorizare, o buna comunicare cu ceilalti.